2013-09-09

#272: Jeruzalém: Rok v rozděleném městě - 90 %

Jeruzalém: Rok v rozděleném městě (Chroniques de Jérusalem)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Chroniques de Jérusalem" v roce 2011. České vydání má 336 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Guy Delisle
Kresba: Guy Delisle

"Jeruzalém: Rok v rozděleném městě" je moje první setkání s osobitým autorem kanadského původu, Guyem Delislem. Je to již čtvrtý jeho komiks, který u nás vyšel, ale já prostě musím mít náladu na to, abych zkusil něco jiného. U mainstreamu člověk ví, co může čekat, ale tenhle nemainstreamový komiks, tam prostě člověk neví. Výsledek je většinou ten, že se mu ten komiks líbí mnohem víc, než by kdy čekal, ale nedá se nic dělat, předsudky pracují. Vzhledem k tomu, že teď jsem na vlně, kdy chci číst skutečně vše možné, různé komiksové žánry a styly, byl komiks "Jeruzalém: Rok v rozděleném městě" v podstatě první volbou. Dobře, možná to bylo trochu i proto, že na mě čekal rovnou na vrcholu jedné z hromad komiksů, které mi zbývají přečíst, jakmile jsem se na něj však podíval, věděl jsem, že teď nastala ta pravá chvíle na seznámení se s Guyem Delislem a jeho cestopisy
Guy Delisle se narodil v roce 1966 v Quebecu a tudíž je velmi dobře jazykově vybaven. Tvoří ve francouzštině, ale ovládá i angličtinu, což mu na jeho cestách celkem pomáhá, i když nikoli nutně. V Číně, Barmě, Izraeli nebo Severní Korei není francouzština ani angličtina úředním jazykem. Přesto se do těchto zemí vydal, ať už jako autor komiksů, anebo jako doprovod své manželky, která pracuje pro organizaci "Lékaři bez hranic". Právě tohle byl i případ jeho pobytu v Izraeli. Jeho manželka byla na rok poslána do Izraele na misi a on, v podstatě jako otec v domácnosti, cestoval s ní, aby se mohl starat o děti, ale také aby mohl tvořit. A vznikla z toho neskutečná kniha.
"Jeruzalém: Rok v rozděleném městě" není návodem na pochopení toho, co se v Jeruzalému děje. Není to ani přesný cestopis, ale je to subjektivní pohled jednoho člověka. A Guy se svoje názory nebojí projevit, ač nejsou nijak zásadně kontroverzní, i když některé jeho náboženské narážky by přece jen v tak silně náboženské zemi nenašly nikdy pochopení. Komiks ale musíte brát přesně tak, jak je. Je to jeden rok života jednoho člověka a nechce být ani ničím víc. Jenže to, co je zde zaznamenáno, to je však samo o sobě někdy tak překvapivé, zvláštní, unikátní, nepochopitelné, že budete jen zírat na to, co je všechno na tom našem krásném a prapodivném světě možné.
Kniha je rozdělena na jednotlivé měsíce, které Guy v Jeruzalémě strávil, začíná se srpnem, příletem a končí se jeho odletem v červenci v následujícím roce. Hned během několika stránek poznáte, že svět, který Guy začal objevovat a zaznamenávat, je naprosto odlišný od toho našeho. Nic nefunguje, jak by mělo. Popelnice přetékají a lidé platí poplatky za službu,kterou nedostanou. o deset metrů dál je možné se dostat pouze komplikovanou objížďkou, protože všude je zeď, přes kterou se dá dostat ještě hůř než přes kontrolu na americkém letišti, lidé zde po městě chodí se samopalem v ruce a nikdo se tomu nediví, ale nejděsivější je "soužití" jednotlivých skupin obyvatelstva. Ty se rozdělují podle vyznání, ale také podle přesvědčení a nakonec i podle kultury, národnosti, atd. Těch skupin je zde neskutečně moc, pro každou platí jiná pravidla, na různých místech fungují jiné zákony - místní a mezinárodní. Často jsou v rozporu, ale proč by si s tím někdo lámal hlavu? Tohle je neskutečný svět.
Neskutečný svět, do kterého se dostal člověk, který si chtěl jen trochu malovat. Náplní většiny dní Guye Delisla bylo skicování. Kreslil, co viděl, poznával památky, i nesmyslnost toho, kdo může vstoupit a proč. Lidé se zde k sobě chovají zvláštně, je to několik světů v sobě a vy můžete udělat jednu chybu a docela si to odskáčete. Anebo jen můžete mít ženu u Lékařů bez hranic. Guyova žena pracovala v Gaze a jakmile tohle zmínil, když se do Izraele vracel z některého svého výjezdu do ciziny (cestoval na komiksové akce), čekalo ho martyrium prohlídek a otázek. Guy dodává celkem konkrétní podobu o tom, jak Jeruzalém žije. Nádherné historické město, které je devastováno vírou a mnohdy nepochopitelnou nenávistí. Guy je více méně jen pozorovatel, ale přesto do děje zasahuje. Některé jeho příběhy jsou jen zachycením krásy krajiny a památek. Jako kdyby se jednalo o výtvarné cvičení, jako kdyby nám prezentoval část svého skicáře.
Guy Delisle
Komiks "Jeruzalém: Rok v rozděleném městě" je ukázkou toho, jak skvěle je možné propojit životopisný a cestopisný komiks, podat dostatek informací o místě i o sobě a zároveň pobavit i se zamyslet nad tím, jaký to vlastně všechno má smysl. Nemá, ale lidská nenávist, lidské předsudky jsou tak hluboké, křivdy neustále otevřené, že prostě není možné najít kompromis. Nenávist je neustále prohlubována a ani jedna ze stran si nepřipustí, že by jen o krok ustoupila. Guy Delisle tohle zaznamenal pravdivě, nezúčastněně a otevřeně. Je to pohled člověka, který nakoukl a divil se. Také se budete divit. Poznat Jeruzalém touhle cestou je rozhodně správným krokem. Je to bezpečné a pobaví vás to. Především ale budete přemýšlet o tom, co se tam děje. A to má smysl.

Komiks "Jeruzalém: Rok v rozděleném městě" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat