2020-06-15

#2125: Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část


Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 a 2 série "Neighborhood Spider-Man", čísla 19 a 20 série "Marvel Knights: Spider-Man" a čísla 525 a 526 série "Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Peter David, Reginald Hudlin, J.Michael Straczynski
Kresba: Mike Deodato Jr., Pat Lee, Mike Wieringo

Po knihách "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" a "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" přichází další příběh, který řeší něco, co se jeví jako naprosto zničující pro Spider-Manovu existenci i pro existenci Petera Parkera. V případě knih "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" a "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" se jednalo o to, že Peter přišel o tetičku May. Tedy skutečně o ni nepřišel, jen ji někdo unesl a on vůbec netušil, kde je, jak by ji měl zachránit a proti komu vlastně bojuje. A tentokrát je na tom podobně, protože ani v tomhle případě vlastně vůbec neví, proti komu bojuje. Jenže tentokrát to není jen nepřítel, který nechce být viděn příliš brzy, tentokrát je to nepřítel jiného charakteru. Nepřátel, který rovnou napadl Spider-Manovo tělo. Nahodilá lékařská prohlídka zjišťuje, že se Spider-Manem není něco v pořádku. A je to sakra vážné. Podle všeho to vypadá, že už má jen pár týdnů života. To opravdu není radostná novinka.

Takže ano. Spider-Man si trochu zamachruje, chytne kulky, které ho honí, do vlastních rukou, prostě za letu, jako nějaký borec. A zajistí, že to vyšlo. Tedy tak na půl. Druhou ruku má prostřelenou, což není zrovna příjemné ani pro takového hrdinu, jakým je Spider-Man. A tak se vydá na povinný výlet k lékařce, která se pomáhá superhrdinům, kteří se zraní až moc a na nic se neptá. Tedy ona se ptá, ale nic nehlásí, je jí jedno, co na to úřady, protože ona prostě pomáhá těm správným, že jo. A tak se stane, že Spider-Manovi odebere krev a za nějakou dobu mu přijdou výsledky - to se ještě stále snaží vypořádat s Tracerem, který byl ten týpek, co po něm střílel samonaváděcí náboje. Ukázalo se, že i když je to nováček, na Spider-Mana - a nejen na něj - je to trochu větší oříšek, než by se na první pohled zdálo. Taková ta tichá voda, co břehy mele. Peter David a jeho spoluscenáristé tu skoro měli zaděláno na skutečně pořádného padoucha.

A to se povedlo. Je tu padouch, který si tak trochu dělá, co chce, a nikdo ho pořádně nedokáže dopadnout. Pak je tu ještě problém Petera Parkera samotného. Umírá a to rozhodně není zjištění, které by s ním nezamávalo. Mění se jeho priority, mění se jeho chování, mění se jeho vztah k lidem, ať už v dobrém, nebo špatném. Všechno je prostě tak nějak jinak. A navíc je tu závod s časem. Přijde Spider-Man na to, co s ním vlastně je? Dokáže odhalit příčinu své smrti? A pokud ano, existuje lék, který ho zachrání? A pak ještě jedna palčivá otázka: Proč se tu najednou objevuje Morlun, který by měl být mrtvý, a proč ho nikdo jiný nevidí? Nebo alespoň se zdá, že ho nikdo jiný nevidí, minimálně v některých specifických scénách. A jak to celé dopadne? Tak vzhledem k tomu, že se kniha jmenuje "Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část", dozvíme se rozuzlení až ve druhé části, ale tentokrát by čekání nemělo být nijak dlouhé.

S knihou "Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část" mám jeden menší problém. Ten tkví v tom, že tenhle příběh vycházel napříč třemi sériemi: "Marvel Knights: Spider-Man", "Neighborhood Spider-Man" a "Amazing Spider-Man". A je to na tom hodně znát. Některé kapitoly začínají tak, že vlastně nevíte, k čemu pasují, pak až si uvědomíte, že se přece jen dostáváte k tomu hlavnímu příběhu, který chcete sledovat a na jehož rozuzlení jste skutečně zvědaví. Sem tam mě i trochu zarazila kresba, která je velmi různorodá a musel jsem si na změnu zvykat, ale nakonec to nebylo nic proti ničemu a docela to funguje jako celek. Jsou zde slabší momenty, skoro se to jeví trochu moc roztahané, některé epizodky skoro zbytečné, ale stejně budete skřípat zuby, když zjistíte, že to je jen polovina příběhu. Na tu druhou budete hodně zvědaví. Samozřejmě za předpokladu, že tenhle příběh už neznáte...

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir
Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé
Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek
Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce
Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma
Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor

Žádné komentáře:

Okomentovat