2020-01-23

#2094: Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město


Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "Spider-Man: Reign" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Kaare Andrews
Kresba: Kaare Andrews, José Villarrubia

Po knize "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor", která za moc nestála a ukázala, že ani příběhy se Spider-Manem nemusí být vždy skvělé, je tu zase jedna třešinka, kterou jsem si hodně užil. Až tedy na jeden aspekt. Nějak jsem se celou dobu nemohl přenést přes kresbu. Ne že by mi vyloženě vadila, ale v některých případech, hlavně v detailnějších záběrech na obličeje postav, mi prostě kazila dojem z toho, co jsem četl. A že to rozhodně je něco, co za přečtení stojí, protože tohle je jiný příběh se Spider-Manem, je to příběh o fázi, v níž bychom našeho síťomila nikdy nechtěli vidět, ale přesto se musíme smířit s tím, že se tam dostal. Konkrétně se jedná o stáří a skutečnost, že Peterovi Parkerovi už je přece jen přes šedesát let a rozhodně to není žádný junák. Ale ono není jinak jen tohle, je toho mnohem víc, protože New York se za třicet let, kdy byl Spider-Man naposledy viděn, hodně změnil. A i když by to starosta neřekl, rozhodně ne k lepšímu.

Takže jsme ve světě, kde se Spider-Man naposledy zhoupl před třiceti lety. Jsme ve světě, kde se už deset let neobjevil maskovaný hrdina. Ten důvod je jednoduchý. Aktuálně je to zakázané. Jsme v New Yorku, kde na ulicích vládne Černá ruka, což je v podstatě forma totalitní policie, která potírá jakékoli protivení se proti zákonům, nebo možná vyhláškám, když jsme ve městě. ale je to vše pro dobro obyvatel tohoto skvělého města. Stejně tak i Síť. To je nejnovější nápad starosty Waterse. Jednoduše vytvoření takové sítě, která bude nepropustná a nikdo se nedostane do New Yorku. A jak se dostanou lidé ven? to je otázka, která ale moc nikoho nepálí, protože bude skvělé, že se každá hrozba zastaví před hranicemi města. Vypadá to možná hezky - z nějakého hodně pokřiveného úlu pohledu - ale je jasné, že ne všichni obyvatelé jsou s tímhle spokojeni. A co na to náš milý Peter Parker?

Peter Parker je jiný člověk. Tedy snad kromě toho, že zase nemá moc peněz, to je mu celkem podobné. Ale je to zlomený stařík, který žije sám, není schopen si udržet ani jednoduchou práci a tak nějak se už jen užírá na hranici šílenství, kdy je jasné, že vedle sebe vidí někoho, kdo už asi nebude na světě. Mimochodem odhalení, které se této postavy týká, je v podstatě geniální a jeden z vrcholů tohoto komiksu. Jenže pak má Peter Parker, ten vetchý stařík, v němž ani na chvíli nepoznáváme Spider-Mana, návštěvu. A opět je to někdo z minulosti, ale tentokrát to není někdo, kdo by byl jen halucinací. Tohle je skutečný člověk. A dokonce někdo, kdo vede odboj v ulicích, člověk, který je přesvědčený, že starosta Waters rozhodně není tak mírumilovný, jak se všem snaží nabulíkovat. Rozhodně mu nejde jen o mír a obranu obyvatel New Yorku. I odhalení toho, jak se to všechno má, je velmi povedeným prvkem příběhu "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město", ale ono je tam toho o hodně víc.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" představuje hodně jiný a hodně dobrý příběh o Spider-Manovi. Jen má z mého pohledu tu slabinu, že má nehezkou kresbu. A také tu, že se hodně podobá komiksu "Návrat Temného rytíře". Ten svět, který sledujeme, je hodně podobný, svět, který není v pořádku a který potřebuje znovu svého hrdinu, aby byl napraven. V tomhle ohledu se komik "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" jeví trochu neoriginální, ale pokud se na něj budete dívat jako na příběh o Spider-Manovi, budete pořád zírat na to, jak se to s touhle postavou mohlo zvrtnout a jak vás dovede překvapit. Mimochodem, docela zajímavé na knize "Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město" je, že Spider-Man sám o sobě se tu objevuje na relativně malém prostoru. Většinou jde o jiné postavy, ať už je to odboj, děti, které se k němu přidají, anebo druhá strana - ti, co hlídají v ulicích, a ti, co na všechno dohlíží. Devátá kniha série rozhodně stojí za pozornost.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor

Žádné komentáře:

Okomentovat