2020-01-21

#2093: Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor


Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 15 až 17 série "Spider-Man", "X-Force 4" a jako čísla 48 až 50 série "Marvel Comics Presents" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Erik Larsen, Rob Liefeld, Todd McFarlane, Fabian Nicieza, Ann Nocenti
Kresba: Erik Larsen, Rick Leonardi, Rob Liefeld, Todd McFarlane

V případě knihy "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" je důležité si uvědomit, že tohle není jeden velký příběh, ale prostě několik menších příběhů, kde se Spider-Man nějak dostává do kontaktu s různými X-Meny. Nejde tam o to, že by společně budovali nějaký větší příběh, ale jsou to takové jednorázovky, kdy u některých se budete docela ztrácet v tom, co vlastně vypravují, protože je zřejmé, že mají za sebou a vlastně ještě před sebou další sešity, kde se budou příběhy rozvíjet víc. A tak je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" takový nejednolitý slepenec, kde se nám představí hodně autorů, kdy někteří jsou výborní, jiní ale předvádějí jen průměrnou, naprosto zapomenutelnou práci, která Spider-Mana nikam neposunula, jen se stala do jisté míry výplňovou, aby série dál vycházela a případně se trochu navázalo na větší eventy.

První je komiks "Mutantský faktor" Erika Larsena. Jednohubka o tom, že Spidey, respektive Peter Parker pochybuje o tom, že by měl být někdy rodič. Ne že by se něco takového blížilo, ale s Mary Jane mají takové myšlenky a sami neví, co vlastně chtějí. Do toho se připlete Beast, jehož odborný názor Spidey chce, pak ještě něco, tak silného, až je to neuvěřitelné, aby se nakonec ukázalo, že to je vlastně klíč k tomu, jak se má Peter rozhodnout. I když ono na tom moc nesejde, protože Mary Jane už je rozhodnutá. Přesně ten typ příběhu, který nic moc zásadního nepřinese, ale dobře se to čte, je to akční a kresba je krásně zběsilá. Následuje pak příběh "Sabotáž", který byl rozdělený do sešitů "Spider-Man 16" a "X-Force 4". První kreslil Todd MacFarlane a byl to jeho poslední sešit pro sérii, kterou sám začínal, druhou pak Rob Liefeld. Kresebně z toho vychází lépe rozhodně MacFarlane, Liefeld je dobrý, ale ne tak dobrý. Nutno ještě podotknout, že oba díly jsou kresleny na šířku. Dějově je komiks spíše zklamání, protože jde vlastně jen o jednu bitku s Juggernautem, která je možná trochu zdlouhavá, ale to je i tím, že jsou zde odkazy na něco dalšího, co se dál dělo v "X-Force".

Následuje příběh "Živý nikdo nevyvázne", který vyšel jako "Spider-Man 17", tentokrát už tedy bez MacFarlanea. O scénář se postarala Ann Nocenti, o kresbu Rick Leonardi. Výsledkem je nejhloupější a nejotravnější příběh, který se v knize "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" objevil, a co si budeme povídat, ani s těmi mutanty to nemá moc společného, i když ono se na ně dá našroubovat hodně. Spider-Man zemře, setká se s Thanosem, uvědomí si, že jeho život je na hovno, ale naštěstí je tu smrt a všechno dobře dopadne. Hodě špatný příběh, který opravdu není nic jiného než vata, ještě k tomu vata naprosto zbytečná. Krátký příběh, ale stejně utrpení číst. Poslední v knize "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" je pak komiks "S životem v koncích, který byl původně rozdělen do tří sešitů "Marvel Comics Presents". Každý díl je kratší než standardní sešit, prostě takový příběh na pokračování. Erik Larsen se zde opět skvěle předvádí, pokud se kresby týká, dějem je to jen rubačka Spideyho a Wolverina s těmi zlými, aby někoho zachránili. I když je fajn, jak se trochu posměšně poukazuje na to, jak jsou všichni kolem Spideyho divní.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" obsahuje takové sešity, které by si ve většině zasloužily zapadnout, ale vzhledem k tomu, že tu je série, která chce mapovat Spider-Manovy příběhy, mohou být znovu otištěny i tyto komiksy, které nejsou nijak zásadní, nejsou nijak výborné, ale je v nich Spider-Man. A sem tam i nějaký ten mutant. Je to čtení, které je hodně odpočinkové, chvílemi ještě horší než jen to. Potěší, že tu máme ještě jeden sešit od MacFarlanea, pro mě je fajn se seznámit s Erikem Larsenem, jehož tvorbu jsem do té doby neznal, ale jinak není kniha "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" něčím, co by si člověk chtěl připomínat a měl by se k tomu v budoucnu vracet. Spider-Man holt nemá jen dobré příběhy, a "Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor" je toho krásnou ukázkou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...

Žádné komentáře:

Okomentovat