2020-06-30

#2126: Gantz 26


Gantz 26 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako kapitoly 281 až 291 v sérii "Gantz". České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Ani se mi nechce věřit, že už tu je dvacátý šestý díl japonské mangy "Gantz", tedy samozřejmě v českém překladu, protože v originále už toho vyšlo přece jen trochu víc, série je uzavřena a my čekáme na to, až vyjde i zbytek. A i když se série z toho, že jsem si ji doslova zamiloval, proměnila v něco, co čtu prostě proto, že nemám rád, když něco začnu a nedokončím, tak si myslím, že se Hiroja Oku trochu pochlapil, dal konečně sérii trochu zase směr, není to jen akční řežba - v tomhle dílu najdete tolik textu, kolik nenajdete třeba v pěti jiných, kde jde jen o akci - ale už je zde směr, který určuje, že by to všechno mohlo i někam směřovat, mít nějaké vyústění, které bude víc než jen to, že si to banda náhodně vybraných lidí rozdává s neskutečně silnými mimozemšťany, kteří se někdy jeví jako opravdu nepřekonatelní, ale nakonec se je jakýmsi způsobem - samozřejmě za velkých ztrát - podaří porazit.

Kniha "Gantz 26" je takovým tím příběhem, který se odehrává předtím, než se jednotlivé postavy zase vrátí do akce, než je ta podivná koule, Gantz, zase přivolá. A tentokrát je to pasáž, která je skutečně zajímavá, protože se zde opravdu něco dozvíme, je zde odhalení, které je nečekané, a co je ještě horší, autor se mu více nevěnuje, rovnou nás, tedy spíše postavy hodí do další akce. Ale to je až na samotném konci knihy. Nejprve sledujeme jednotlivé postavy v normálním životě, i když ono to vypadá, že v současné době už nemůže být nic normální. Něco se blíží, něco hodně špatného, a skoro to vypadá na to, že přijde atomová válka. Alespoň jeden z těch, kdo se možná trochu víc vyznají, si tohle myslí. Anebo přijde ještě něco horšího. Rozhodně je ale jasné, že Gantz už není tajný, jeho existenci si uvědomují i lidé, kteří s bojováním nemají nic společného.

V knize "Gantz 26" se setkáváme s celkem dost postavami, jejichž působení je na stránkách krátké, prostě aby se vytvořil dojem, že to mají těžké, že vlastně neví, na čem jsou. Je to docela efektní, ale zároveň je to trochu matoucí, protože se přiznám, že jsem se chvílemi ztrácel a vlastně jsem si říkal, o jakou postavu se jedná, jestli je důležitá. Pak ale přišly hodně zajímavé momenty, s nimiž se v ději objevují nové motivace pro určité postavy. A také by to mohlo vést k celkem zajímavému vývoji, alespoň v některých oblastech. Návrat Keie Kurony měl zásadní vliv na určité postavy a jeho znovuobjevení se může ještě nevyplatit, možná dokonce jemu samotnému. Ale pořád je to on, u něhož budete zvědaví na to, jak se jeho působení vyvine. Možná to bude dobré, ale na to si budeme muset počkat. Popravdě se ale docela těším na to, jak se bude vyvíjet další souboj, protože to opět vypadá na pořádný masakr.

Komiks "Gantz 26" zase ustálil sérii na takové úrovni, která je pro mě snesitelná a vlastně už mě zase baví. Je to mírný nadprůměr, ale s tím, že jsou zde ony aspekty, které se mi na Gantzu ze začátku líbily. Jsou to docela zajímavé postavy, u nichž nevíte, co se jim přesně stane, jsou to postavy zapamatovatelné, je zde humor, stejně jako jsou zde vážné situace a je to dávkováno poměrně dobře, ale pak jsou zde i puberťácké úlety, které mě baví snad nejvíc. Nejsou to jen obálky jednotlivých kapitol, které s kapitolami nesouvisejí, ale kde jsou krásně vyvinuté ženy, ale je to třeba to, co se Reika chystá udělat. Je to dětinské, ale může to sakra pořádně zamíchat kartami v celé sérii. Na to se těším a na to jsem zvědavý. I proto u mě má série pořád otevřené dveře a doufám, že se až k tomu poslednímu dílu dostaneme. Nakladatelství Crew tohle ale myslím zvládne!

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat