2019-12-02

#2074: Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení


Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 a 13 a 14 série "Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Todd McFarlane
Kresba: Todd McFarlane

Už je to přece jen nějaký čas, co u nás komiks "Spider-Man: Utrpení" vyšel, konkrétně se psal rok 2006, a tak je celkem fajn, že se zase vrátil a došlo k jeho znovuvydání, protože se přece jen jedná o jeden z těch nezajímavější ch komiksů, které byly se Spider-Manem napsány. Nejen roto, že Todd McFarlane dal Spider-Manovi skutečně zajímavou podobu, ale také proto, že se zde ukázal jako schopný scenárista. Vzhledem k tomu, že scénáře do té doby nepsal, pokusil se o něco nového. A vyšlo mu to skvěle. Jako kdybyste četli trochu jiného Spider-Mana, jako kdyby se na něj někdo podíval jinou optikou. Hlavně je to tedy patrné na příběhu "Utrpení", na druhém příběhu, který je v knize "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení" už tolik ne. Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení" totiž obsahuje první pět sešitů série "Spider-Man", což je právě příběh "Utrpení", a pak ještě sešity číslo 13 a 14, které dohromady tvoří příběh "Pod městem".

Když se na komiks "Utrpení podíváte", uvidíte, jak moc změnil Todd McFarlane design nejen samotného pavouka, který může být v některých záběrech i skutečně děsivý, ať už proto, že má někdy trochu protažené končetiny anebo neobvykle velké oči, ale třeba i proto, jak McFarlane kreslil pavučiny, které najednou byly hmotnější, nepříjemnější, kdybyste se jich dotkli, určitě byste se přilepili. McFarlane udělal pavouka trochu děsivějšího, dospělejšího, ale přitom se postaral o to, aby byl pořád zábavný. I když to je prezentováno především v druhém příběhu. "Utrpení" samo o sobě tak zábavné není, je to docela zajímavá a drsná psychologická studie, kdy se Spider-Man dostává na dno se svými silami a musí udělat všechno, aby překonal svoje hranice. A co je nejdůležitější, neví vlastně proč. Tady vidíme pavouka na dně, jeho síly pomalu docházejí, jeho kostým je potrhaný a jeho nepřítelem je jeho dlouholetý přítel. Ano, Lizard je tím, kdo chce pavouka dostat. Jenže Lizard není to hlavní zlo. Zlo číhá ještě někde jinde. Jenže Spider-Man neví, odkud přichází, neví proč. O to je jeho boj nepříjemnější.

Todd McFarlane v tomhle příběhu skvěle využívá krátké věty, někdy jen slova v rámečcích. Skvěle se tak zachycuje psychicky náročná situace. Je to ještě doplněno skvělými zvukovými efekty, které tady musím ocenit. Najednou je děj nesmírně frenetický, ale přitom drží vcelku. Psychika Spider-Mana se tříští, snaží se pochopit, co se děje, a tohle McFarlane svým stylem skvěle zachytil. Nejde samozřejmě pouze o skvělé využití rámečků s textem a zvukové efekty, ale celkově o rozvržení panelů. Nebojí se velkých panelů, nebojí se ani malých, někdy sledujeme velké detaily, někdy jsou i tyhle detaily seříznuté, a tak musíte o kresbě více přemýšlet, abyste se ujistili, na co se díváte. Ale vždy to poznáte. McFarlaneova kresba je natolik skvělá, že tu není jediný panel, kde byste o tom, co vidíte, pochybovali. A před vámi se tak vytváří skvělá mozaika, která působí přesně tak, jak by měla - depresivně, intenzivně, skoro až beznadějně. Jasně, e to Spider-Man, nějak se z toho musí dostat, ale dostane aspoň pořádně zabrat.

Druhý příběh, "Pod městem", je už jiný. Kresba je pořád skvělá, nápaditá, té se nedá nic vytknout, hlavně ve tmě funguje skvěle, děsivě, skoro až hororově, i když příběh sám o sobě hororový vyloženě není, spíš je takový nelidsky lidský. Ale co už není tak zajímavé, to je scénář. Najednou už je to klasický ukecaný Spidey, už v tom není ten skvělý frenetický náboj, už to není tak psychologicky promyšlené. Najednou je to moc ukecané a až trochu moc to zapadá do toho, co je obvykle Spider-Man. Jasně, ten příběh je pořád dobře pojatý, má co říct, ale už to není tak skvělé, tak odlišné jako "Utrpení". Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení" představuje jeden skvělý komiks, který tedy není na českém trhu úplnou novinkou a k němu přidává ještě dva sešity, jež na českém trhu nové jsou. Je to hlavně zajímavá ukázka toho, co Todd McFarlane ještě vytvořil, ale je to především "Utrpení", které je z hlediska Spider-Mana tak důležité. A tenhle komiks pořád stojí za to. Hezké na tom je, že nám v rámci Toddova runu chybí už jen dvě čísla ze série "Spider-Man". Zbytek vyšel v rámci knihy "Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu".

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt

Žádné komentáře:

Okomentovat