2020-04-09

#2116: Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé


Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Marvel Knights: Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Mark Millar
Kresba: Terry Dodson

Je velká škoda, že komiks "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" je neuzavřený. To vám tak nějak dojde už během čtení, protože by se jen těžko uzavřelo to, co se zde rozehrálo, muselo by to být hodně rychlé. Ale pozitivní na sérii "Komiksový výběr Spider-Man" je, že je tu dost prostoru pro to, aby byly některé příběhy dokončeny později. A to je i případ komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé", který by měl pokračovat v čísle 18. Proč zrovna 18 netuším, ale tak aspoň nebudeme muset čekat tak dlouho. A myslím, že je docela na co se těšit, protože Mark Millar dal v téhle sérii Spider-Manovi docela drsné zážitky a rozhodně ho nenechal jen tak se poflakovat po New Yorku. Každou ránu jako kdybyste sami cítili a dlouho jste neviděli Petera Parkera takhle zmláceného. (Teď mě tak napadlo, kdyby vám přišlo divné, že nikdy neříkám Petr Parker, ale vždycky Peter, je to proto, že mi prostě překládání jmen vadí. Marie Jana taky nikdo nepřekládá.)

Příběh "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" teda napsal Mark Millar, což je docela dost známé jméno, i když už je to celkem dlouho, co k téhle sérii přišel. To ještě neměl ten svůj vlastní styl, to ještě jel celkem mainstream. Ale vůbec to nevadí. I na komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" je vidět, že ho bavily drsné příběhy, a tak se rozhodl, že to i Spider-Manovi celkem osolí. Ale rozhodně to nepojal jako nějakou snahu Spider-Mana diskreditovat, to ani omylem, je vidět, že se snažil především o dobrý příběh, což Millarovi vždycky šlo. Ale opřel se do toho s vervou, o tom žádná. Hned na začátku máme pořádnou rubačku s Green Goblinem, u které už to skoro vypadá, že pavouk skape, ale ono to nakonec nebude tak horké. Jen ho domů musí odvést taxík a Mary Jane musí Peterovi pomoct do schodů. Ale v pohodě. Tetička May je taky na místě a jakmile se Peter pustí so stěhování, protože May se ze starého domu stěhuje na Manhattan. Spidey se pak vyspí, jde do nějaké akce a pak, když se za May vrátí, zjišťuje, že milá tetička je pryč. A v tu chvíli nastává problém.

Vzhledem k tomu, že zmizela May a vypadá to, že ji někdo unesl a rozhodně nemá dobré úmysly, tak se v Peterovi něco zlomí a jedná zkratovitě. Dřív mlátí než by se ptal, sem tam mlátí moc a zbytečně. Najednou to není ten klasický Parker, není tak hláškující, je víc mimo, je nebezpečnější. A nejen, že se musí potýkat s tím, že vlastně netuší, co se May stalo, ale k tomu ještě musí řešit skutečnost, že J. Jonah James na něj prostřednictvím Daily Bugle zase vypsal hon, a do toho všeho zjistí, že jeho vztah s Mary Jane není rozhodně tak idylický, jak předpokládal. Jako kdyby těch temných mraků na obzoru bylo až nějak moc a z těch nejbližších už začalo pršet. A konec bouře v nedohlednu. Pravda, trochu se nám do toho dostávají záporáci, které třeba nemusíte, nebo nečekáte, ale nakonec zjistíte, že je to docela realistické a jejich příchod ani tolik nevadí. Pořád je v tom hlavně mafie a strach o blízké, což docela funguje. Jasně a taky ten prvek neznáma, kdy vlastně nevíte, kdo za tím vším je. A můžete jen hádat.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" rozhodně nedá odpovědi na všechny otázky, al tak si počkáme na pokračování, které bude následovat v čísle 18. V konečném důsledku je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" docela napínavý thriller, který je odlehčený, ale přitom je ukázkou toho, že když se Spider-Man dostane skutečně do tuhého, ztrácí půdu pod nohama a už není tak jistý, už to není ten hláškující frajer, už si uvědomuje, že může jít všechno do háje. A přestává jednat racionálně a smysluplně. Docela to k jeho psychologickému profilu sedí. Mark Millar ukazuje, že je silný i v dramatické rovině, což zdobí většinu jeho komiksů. "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé" není výjimkou a umí i překvapit v tom, kam až je schopen svého hrdinu dostat. Jeden z těch komiksů, kde jsem vážně zvědavý na to, jak to vlastně dopadne.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir

Žádné komentáře:

Okomentovat