2020-06-08

#2124: Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor


Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Marvel Knights: Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Mark Millar
Kresba: Frank Cho, Terry Dodson

Konečně jsme se dočkali pokračování knihy "Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé", protože právě tím sbírka "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" je. Tam kde první kniha končí, tam ""Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor"" navazuje. A my konečně zjišťujeme, jak se to vlastně mělo s unesenou tetou May, kdo ji unesl a proč, a jak to Spider-Man nakonec zvládl nebo nezvládl. Mark Millar dokáže napsat hodně ujeté postavy, sakra drsné příběhy, ale tady se musel držet trochu zkrátka. Přece jen, tohle byl Marvel, jedna z jeho vlajkových lodí, a on nemohl tolik popustit uzdu fantazii, jak by možná chtěl. Ale to vůbec nevadí, protože k tomu měl prostor u jiných komiksů. Tady se chopil legendy a ukázal, že je schopen s touhle legendou napsat příběh, který bude dobrý, který bude lehce narušovat stereotypy, ale přitom budete mít stále pocit, že čtete svého oblíbeného Spider-Mana ze sousedství. Jen je to malinko temnější, než styl jiných tvůrců tohoto komiksového hrdiny.

Co je v komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" po stránce dějové to hlavní, to je pořád snaha Petera Parkera zjistit, kdo stojí za únosem jeho milované tetičky. A tohle překvapivě není tak jednoduché, jak by se zdálo, protože ten, kdo ji unesl, o sobě nedává nijak vědět. Nechce výkupné, neoznámil její smrt, neoznámil žádné požadavky, které by případně měl, sakra, on se vlastně vůbec neozval. Ale postupně přece jen dostává indicie a uvědomuje si, že ten, kdo za všechno může, s ním hraje psychologickou hru, chce ho pořádně vycukat, chce si s ním hrát, protože od něj něco potřebuje. Chce ho dostat do stavu, který u sebe Spider-Man ještě neviděl, musí reagovat nově, jinak, než byl zvyklý. A ono to funguje. Ty motivace jsou pochopitelné, jsou silné a do toho se Peterovi sypou ještě další problémy, které musí řešit. Díky nim je tenhle příběh v rámci možností i docela krvavý.

Mark Millar vzal celkem klasické Spideyho záporáky, ale udělal s nimi něco trochu nového. Upravil je. Sakra, jen kolikrát se zde objeví Venom v trochu jiné podobě. A nejen to, právě Venom je ukázkou toho, jak vlastně funguje podsvětí, jak si kriminálníci, ti normální, drží své superpadouchy naživu, protože prostě chtějí, aby to tak bylo, aby "systém dál fungoval" tak, jak oni chtějí. A on funguje. Mimochodem, na knize "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" je velmi pěkné to, že na konci dává čtenáři dvě docela zajímavé rány. Ta první je fakt, že je ukázáno, jak systém dál funguje, i když Spidey někoho porazil, tou druhou je pak dopis, který Spider-Man dostává od svého nepřítele. Dopis, který dává na vztah Spider-Mana a jeho nepřítele nové světlo. Hodně mi to připomnělo vztah Batmana s Jokerem, alespoň tedy to, jak Joker jejich vztah někdy vnímá, to, jak se navzájem potřebují.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor" je velmi povedeným zakončením dvanáctidílného příběhu, který napsal Mark Millar. Ukázal, že i s tímhle starým známým hrdinou je možné udělat divy a napsat chytrý scénář, který je pořád akční, superhrdinský, ale je v tom i něco mafiánského, je v tom něco psychologického, trochu detektivního a samozřejmě nechybí osobní dramata, která jsou součástí série se Spider-Manem už pod jejího začátku. A když už jsme u těch počátků, Mark Millar na nich jednoznačně staví, odkazuje se na ně a jen sám potvrzuje, jak má Spider-Mana rád, jak jej rád četl a jak byl nadšený, že se sám mohl na svého oblíbeného hrdinu vrhnout. I finální souboj je krásně ikonický a dává předcházejícím událostem ještě o něco větší hloubku. Jsem rád, že je pořád ještě hodně příběhů se Spider-Manem, které neznám a které jsou sakra dobré.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir
Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé
Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek
Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce
Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma

Žádné komentáře:

Okomentovat