2019-11-27

#2071: Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt


Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 23 až 27 série "Sensational Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Roberto Aguirre-Sacasa
Kresba: Clayton Crain, Angel Medina

Spider-Man byl a je stále mým velmi oblíbeným hrdinou, a tak jsem docela rád, že tu "Komiksový výběr Spider-Man" vychází, i když co si budeme povídat, budou tu i komiksy, které v nějaké podobě už česky vyšly. Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt" zatím ale není tím případem a představuje se nám nový příběh, který jsme doposud neznali. A s ním se nám trochu víc představují i scenárista a kreslíři, kteří nejsou v našich končinách až tak známí, i když u každého už nějaký ten zářez máme. Roberto Aguirre-Sacasa dodal scénář, který je poměrně fajn, má dobrou dramatickou linku a je klasicky spidermanovsky odlehčený, což se tak nějak dalo čekat. Ke Spider-Manovi to sedí. A Clayton Crain a Angel Medina dodali kresbu, která je jednoznačně různorodá a popravdě se k sobě navzájem moc nehodí.

Angel Medina nakreslil první tři a poslední z pěti kapitol příběhu "Zvířecí instinkt" a Clayton Crain pak kapitolu čtvrtou. Claytona Craina asi znát budete, pokud jste četli komiksy "Ghost Rider: Cesta do zatracení" nebo "Ghost Rider: Cesta slz". Má velmi specifickou kresbu, která je v podstatě 3D modelováním. Jeho postavy vypadají plastické. Do toho je pak kresba Angela Mediny, který je klasický, svoje postavy kreslí ve 2D a navíc má specifickou linku, která se nebojí jít do karikatury. Z takového spojení vzešlo něco trochu zvláštního, co z mého pohledu nefunguje. Nevím, co bylo příčinou, že jeden komiks kreslil Clayton Crain, ale vzhledem k Medinově kresbě to prostě nefunguje. Jsou příliš jiní. Dokonce bych řekl, že k celkovému vyznění příběhu se Medinova kresba hodí mnohem více. Má v sobě drama, ale i onu jemnou karikaturu, která trochu odlehčuje, což se ke Spider-Manovi prostě hodí.

Pojďme ale na příběh, který má celkem zajímavé východisko. Kolem Spider-Mana se už od počátku hromadí záporáci, kteří mají zvířecí podstatu Však není čemu se divit, sám Spider-Man má takovou podstatu - vždyť ho kousl pavouk. A tentokrát přicházejí zvířecí záporáci, ale je s nimi něco trochu divného. Jako kdyby byl Vulture děsivější než kdy dříve. Jako kdyby i Lizard byl děsivější a silnější. A kdo je sakra ten jeho parťák? A so je s mladým Jamesonem? To už nedokáže svou proměnu ovládat? Kde se vzalo v Black Cat tolik zuřivosti? A proč zrovna teď přestává Spideymu fungovat jeho pavoučí smysl? Popravdě, odpověď na tyhle otázky není až tak zajímavá, zajímavější je spíš samotný průběh a problémy, s nimiž se Spidey musí vyrovnávat. Třeba nebezpečí, které číhá na Mary Jane a tetičku May je skvěle zachyceno, má to správné grády. Rozuzlení a odhalení toho, kdo to všechno způsobil, je už spíše jen vypravěčskou nutností než něčím, co by vás skutečně potěšilo.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt" představuje příběh, který se Spider-Manem česky doposud neznáme. A musím říct, že je to příběh, který mě docela potěšil. Je to příjemná akční jednohubka, která se tu uzavře, nečeká se, že bude mít nějaké následky, také je nemá, ale nehraje si na nic víc. Prostě Spidey musí řešit další problém, sem tam u toho zahláškovat, sem tam se na někoho spolehnout, tohle je jednoduše něco, co se Spideym chcete číst, i když to nebude příběh, který si budete nějak moc dlouho pamatovat. Akční scény jsou tu skvěle zachycené, příběh má spád, a i když je rozuzlení spíše zklamáním, tak nakonec dojdete k tomu, že se to dobře četlo, že to bylo fajn a že byste si podobnou jednohubku zase dali. Tak snad se na podobné komiksy poštěstí a budeme je v rámci "Komiksové výběru Spider-Mana" dostávat víc. Už ten další, pátý, je dobrý, jen česky už vyšel.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích

Žádné komentáře:

Okomentovat