2020-05-19

#2122: Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma


Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Web of Spider-Man 1" a čísla 298 až 302 série "Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: David Michelinie, Louise Simonson
Kresba: Greg LaRocque, Todd McFarlane

Pod podobným názvem už tu jeden komiks máme. Konkrétně se jedná o komiks "Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma", ale to je přece jen trochu jiný příběh, konkrétně takový, který jsme částečně mohli číst i v knize "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce", kde jde především o to, že se nezrodil Venom přímo, ale především o to, že se projevil symbiont přímo na Peterovi a ten zjistil, že jeho super cool oblek až tak cool není. V knize "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma" už jde skutečně o to že se zde Venom objevuje, a to poprvé a v celé své kráse. Asi nepřekvapí, že kresbu tohohle monstra má na svědomí Todd McFarlane, který se k němu dokonale hodil. Díky němu to vyšlo naprosto skvěle a zrodilo se jedinečné a neopakovatelné monstrum, které sto jí za to i dnes, a to i přesto, že se už nejedná jen o negativní postavu, ale o cosi jako postavu ambivalentní, která má i své skutečně jen světlé chvilky.

My jsme s knihou "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma" ale ještě v době, kdy je Venom skutečně jen záporák a navíc je to záporák, jehož charakter je velmi specifický, alespoň ve vztahu ke Spider-Manovi. Přece jen se Spidey hodně spoléhá na to, že má svůj pavoučí smysl, který pořádně nechápe. Když mu ale najednou tenhle smysl proti jednomu protivníkovi přestává fungovat, je to něco, co jej najednou staví do situace, kterou nezná. A jasně bude to něco, co se mu ani trochu nelíbí. A pak si taky bude muset zvyknout na něco, co taky moc nedává. Že tu je někdo, kdo je sakra silný a kdo se mu vyrovná. Jak sám říká, rozdíl je jen v tom, že on má na rozdíl od Venoma poměrně dost zkušeností s bojem. Venom je bude muset teprve získat, ale rozhodně se bude snažit, aby splnil svůj cíl - zničit Spider-Mana.

Příběh v knize "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma" se točí primárně kolem toho, že se mají Spider-Man a Venom setkat. A také se poprvé konečně setkají, a to rovnou v čísle 300, i když už v předchozích dvou číslech se Venomův příchod hodně připravoval. Skvělá je poslední stránka obou těchto čísel, protože na nich se ukazuje, jak byl Todd McFarlane skvělý a jak dokázal vytvořit atmosféru, která byla jedinečná. A co si budeme povídat, je to atmosféra v podstatě hororová. Tohle je něco, co se mi na komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma", protože co si budeme povídat, to ostatní už tak zajímavé není. Příběhy s Chancem nebo Silver Sable jsou jen takové výplňové a nic až tak zajímavého na nich ve skutečnosti není. Prostě jen něco, čím se standardně natahuje série. Mnohem zajímavější je to, jak probíhá Peterův osobní život a jeho vztah s Mary Jane.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma" rozhodně nepatří k tomu úplně nejlepšímu, co se ve Spider-Manových sériích objevilo, ale pořád se jedná o komiks, který stojí za přečtení. Především proto - no, v podstatě jen proto - že se zde poprvé objevuje Venom. A je to skvěle navržená postava, jejíž první panely si prostě užíváte naplno. Tohle se na příběhu obsaženém v knize "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma" skutečně povedlo. Na druhém místě je pak podle mě to, jak se vyvíjí Peterův osobní život, jeho scény s Mary Jane jsou dobré, některé jsou parádně sexy, až jsem docela koukal. A taky litoval, že nezašly ještě dál. Mary Jane je moje komiksová láska. A až na konci kvality jsou zbylé části příběhů, které jsou součástí knihy "Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma". Je to škoda, protože kolem Venoma už mohlo být trochu více lepších příběhů už na začátku.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir
Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé
Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek
Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce

Žádné komentáře:

Okomentovat