2018-04-09

#1671: Naruto 23: Potíže - 80 %


Naruto 23: Potíže (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 200 až 208 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Po knize "Naruto 22: Přesun duší" jsem si myslel, že mám celkem jasno, jak budou vypadat následující knihy, kdy jsem měl za to, že každá další bude jedním velkým soubojem. Ale Masaši Kišimoto tentokrát trochu změnil taktiku a dostal se k tomu, že je rychlejší, než jsem si myslel, že bude, což výrazně mění tempo příběhu, ale také strukturu jednotlivých stránek a střihů, které při vyprávěn používá. Tady se opět ukazuje, že je Masaši Kišimoto skutečně schopným vypravěčem a že je ochotný změnit styl vyprávění, pokud si myslí, že by to mohlo být zdlouhavé. Tady změna tempa pomohla, i když to nakonec vede k tomu, že Naruto se zde objevuje méně, protože chce Masaši nejprve vyřešit ostatní postavy a jejich souboje. A nutno říct, že ani tentokrát mu v soubojích nechybí fantazie.

K rozvržení soubojů došlo následujícím způsobem: Naruto se má utkat s Kimimarem, Šikamaru si podá Tajuju a Kiba s pejskem Akamurou se postaví Sakonovi. Nejvíce prostoru se dle mého názoru - nepočítal jsem to, je to jen můj dojem - se věnuje souboji Kiby a Sakona. A že to rozhodně není souboj nezajímavý, kdy Masaši Kišimoto skvěle do boje zakomponoval i psíky Akamuru, který je důležitý pro Kibovy schopnosti a díky němu se stává skutečně mocným nindžou. Jenže ony všechny souboje, které jsou zde prezentovány, mají skvělé prvky a každý má svou podstatu nindži trochu někde jinde, což jen vede k tomu, že má Masaši Kišimoto skutečně možnost popustit uzdu fantazii. A někdy se skutečně předvede skvělými kousky.

Třeba to, co umí Kimimaro, skutečně dovede ohromit, nemluvě o tom, že to vede autora k velmi zajímavým kresbám, které už se skoro řadí do ranku hororového. Kimimaro ale není jediný, schopnost, kterou má Sakon, je také možné do jisté míry považovat až za hororové, ale v sérii to funguje a rozhodně to není něco, co by mělo čtenáře děsit, ani čtenáře, který je teprve teenager. Ale jsou zde náznaky, že by to mohlo být skutečně drsné, což se projevuje třeba i v tom, že se zde objevuje krev, která teče z hodně nepříjemné rány. V knize "Naruto 23: Potíže" rozhodně najdete souboje, které stojí za pozornost a Masaši Kišimoto předvedl akce, které jsou stále super, jsou stále nové, místy hodně originální. A on ví, že tou fantazií, kterou má, dovede děj posouvat na velmi dobrou úroveň a neustále čtenáře poutá ke své sérii a ke svým hrdinům.

I když Masaši Kišimoto zvolil jiné tempo a trochu příběh urychlil, přesto to vede k určitému negativu. Přišlo mi, že kniha "Naruto 23: Potíže" je trochu zbytečně kouskovaná, že ke střihům někdy dochází zbytečně, i když se mi velmi líbí, že dovede udělat střih nikoli na konci stránky, ale rovnou v rámci stránky, kdy panelem najednou přejde k jinému souboji a přitom mi to v tu chvíli nepřišlo špatné, nezamotal jsem se v ději. To kouskování ale nakonec vede k tomu, že se zase tolik nestane a v knize "Naruto 23: Potíže" se nic moc nevyřeší, je potřeba si počkat na další. Z hlediska akčního ale není možné moc vytknout, souboje jsou skutečně dobré a pořád není jasné, jak dopadnou. A není ani jasné, jak dopadly ty předchozí, respektive, jestli se s jejich účastníky ještě někdy setkáme.

Komiks "Naruto 23: Potížezakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Naruto 22: Přesun duší"

Žádné komentáře:

Okomentovat