2018-04-06

#1670: Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška - 50 %


Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška (Suicide Squad 2: Basilisk Rising)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 0 a 8 až 13 série "Suicide Squad" a jako "Resurrection Man 9" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná), 699 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Daniel Abnett, Adam Glass, Andy Lanning
Kresba: Fernando Dagnino Guerra, Federico Dallocchio, Andres Guinaldo, Cliff Richards, Carlos Rodriguez, Jesus Saiz

Kniha "Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů" vyšla v roce 2016 a na její pokračování jsme si počkali dva roky, bohužel nutno říct, že se to čekání nějak zvlášť nenaplnilo. Minimálně ne v tom smyslu, že bychom dostali něco, co nás dokáže skutečně odrovnat. Pokud jste viděli film, budete se asi docela divit, co se do něj dostalo, protože v komiksu toho bylo dost jinak. Ale nutno říct, že ve filmu alespoň tým fungoval a byl tam souboj, který stál za to. Komiks "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" se chce tvářit, že má něco podobného, ale nakonec se ukáže, že to tak dobré není a že ten velký záporák, který se zde objevuje, je jen celkem nudný megaloman, jehož konec lehce překvapí. Otázkou je, jestli se s tím koncem podařilo udělat něco dalšího, což nám ale kniha "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" neřekne, protože přesně v tu chvíli je příběh useknut, víc se do knihy nevešlo.

Příběh se točí kolem... ano, z názvu je to asi celkem jasné. Jde o Baziliška. Je to sekta, která má spoustu následovníků, kteří jsou oddaní svému tajemnému vůdci, jehož odhalení v knize proběhne, i když možná je za celou organizací ještě trochu víc. To nevíme. Smyslem celého příběhu je pak dostat postavy do těla organizace a zničit ji, pokud bude zničen vůdce. Příběh je díky tomu celkem roztahaný a vlastně jde jen o to, jak se členové týmu navzájem budou točit, jak si budou překážet, jak nebudou schopní spolupracovat, ale následně se nějaký zázrakem dostanou k tomu, že vlastně akce skončí tak, jak by měla. Vývoj je hodně přímočarý, a pokud už si myslíte, že tu je něco, co vás překvapí, nakonec to není zrovna moc velký tahák, třeba jako to, kdo vlastně i v rámci oddílu hraje špinavou hru.

Kniha "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" obsahuje kromě hlavní série ještě sešit "Resurrection Man 9" a také "Suicide Squad 0", což je sešit, který s vrací k počátku týmu. Z hlediska redaktorského se musí knize nechat, že funguje. Jsou zde doprovodné příběhy, které doplňují ten hlavní, nejsou to jen nějaké příběhy navíc, protože je zde patrná souvislost. Tohle je samo o sobě dobré. Skutečnost, že příběh sám už tak skvělý není a že může třeba i trochu nudit, to je další věc. Problém je pak především v tom, že je jasné, že komiks "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" byl zamýšlen jako zábavný, vtipný, ale takový jednoduše moc není a těch dobrých vtipů je de skutečně málo. Ani postavy nezvládají moc hláškovat, což je velká škoda.

Pokud vás namlsal film s dobrým hereckým obsazením, pokud se vám líbila kniha "Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů", můžete být nakonec docela zklamáni z toho, jak se vyvíjí druhý díl. "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" je prostě taková celkem standardní práce, kdy si tvůrci jedou svou, není to moc náročné, je to hodně na efekt, ale trochu v tom zaniká příběh, který prostě není nějak extra dobrý. A co je nejhorší, není ani extra vtipný. Od komiksu, kde ten zábavný potenciál je, od komiksu, který se ani vážně moc nebere, byste prostě čekali víc. Jenže drsná Amanda Waller prostě není všechno. "Suicide Squad 0" pak navíc ukazuje, že jako hlavní postava komiksu není schopná děj tak dobře táhnout. Kniha "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" je nakonec jen superhrdinský průměr, i když se musí ocenit, že je vlastně bez superhrdinů.

Komiks "Sebevražedný oddíl 2: Vzestup Baziliška" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované vazbě nebo pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů"

Žádné komentáře:

Okomentovat