2017-11-04

#DP24: Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One - 80 %


Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One
Vydalo Hachette Fasciolli jako 131. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 3 série "Infinity", čísla 18 až 20 páté řady série "Avengers" a čísla 9 až 10 třetí řady série "New Avengers" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v prosinci 2016. 

Scénář: Jonathan Hickman
Kresba: Jim Cheung, Jerome Opeña, Dustin Weaver, Leinil Francis Yu, Mike Deodato

Autorem recenze je Daniel Palička.

Již potřetí nám vyšla kniha, za jejímž scénářem stojí Jonathan Hickman. Díky třetí sérii projektu "Ultimátní komiksový komplet" nám byly ukázány jeho scenáristické schopnosti díky knihám "Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World" a "Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies". Jak jistě víte, moc vysoké hodnocení ode mě nedostaly, protože dle mého nebyly moc kvalitní oproti jiným příběhům s týmem Avengers. Proto jsem měl strach z toho, co vymyslí Hickman tentokrát, jelikož dostal na starost obrovskou kosmickou událost nesoucí jméno "Infinity" ("Nekonečno"). V třetí sérii vyšla tato událost ve dvou knihách. Prostřednictvím této recenze si řekneme, jak dopadla ta první.

Nejdříve je ale dobré si něco málo říci o předešlých událostech, které je potřeba znát pro budoucí dění. Hlavní tým Avengers během výpravy na Mars potkal mimozemšťana Ex Nihilo patřícího pod mocnou skupinu bytostí jménem Gardeners. Ten chtěl spolu se svou sestrou Abyss vytvořit humanoidního jedince pod označením Nový Adam. Po bitvě na Marsu Avengers prozradili, kdo ve skutečnosti doopravdy jsou. Tímto rozhodnutím si Nihila získali na svou stranu, tudíž se připojil do týmu společně s Abyss. Mezitím na Zemi Tony Stark zjišťoval podrobnější informace ohledně Adama. Zjistil jeho pravé jméno - Nightmask. Samotný Nightmask se nakonec také přidá do týmu společně s Kevinem Connorem alias Starbrandem - mladíkem, který získal schopnosti kvůli takzvané Bílé události. To ale není vše. Illuminati - skupina těch nejchytřejších bytostí na planetě - zjistila informace ohledně Black Order - skupina mimozemských generálů, kteří mají za úkol na každého člena této skupiny zaútočit. 

Nyní přecházíme na aktuální děj. Na jeho začátku mocný galaktický zločinec Thanos zadá úkol pro pětici generálů z Black Order. Do této pětky patří Proxima Midnight, Ebony Maw, Supergiant, Black Dwarf a Corvus Glaive, pravá ruka "Šíleného titána". Všichni mají za úkol zaútočit na jednotlivé členy skupiny Illuminati. Ti totiž u sebe mají všech šest Kamenů nekonečna, které Thanos chce získat. Díky tomuto útoku začnou inteligentní jedinci jednat. Iron Man s Reedem Richardsem připraví obranné mechanismy jejich základny, Black Panther přichystá do boje vojáky z Wakandy v čele s jeho sestrou Shuri a Black Bolt bude muset jakožto nejvyšší člen královské rodiny Inhumans udělat to nejlepší spolu s bratrem Maximem pro ochránění města Attilan. 

Thanos ale nebude jedinou hrozbou pro hrdiny, jelikož mocná skupina zvaná Builders (Stavitelé) začíná pomalu a jistě ničit planety po celé galaxii. Díky tomu jsou pro všechny obrovskou hrozbou. Proto přichází hlavní tým Avengers vedený Captainem Americou, jehož úkol spočívá v zničení samotných Stavitelů. Samozřejmě, Avengers na tuto misi nebudou sami, jelikož jim pomůže také Galaktický Senát vedený otcem Petera Quilla, J'sonem ze Spartaxu spolu s mnoha dalšími mimozemskými rasami. 

Hned na rovinu přiznávám, že děj začíná dost dobře. Jsem zvědavý na to, co bude dál, jelikož za celou první knížku se toho stane opravdu hodně. Ano, jsou zde překvapivé momenty, během nichž si budete říkat, zda určitou událost jednotliví hrdinové zvládnou. Už samotný nápad mít dvě dějové linie - jednu na Zemi, druhou ve vesmíru, je rozhodně dobrým tahem. Nebudete si totiž připadat jako člověk, který se ztrácí a absolutně nemá představu o tom, kdo je kdo. Každopádně, dle mého byla výrazně lepší po stránce scénáře obrana naší planety než galaktické bitvy, během kterých vidíte flotilu vesmírných plavidel. Ano, opravdu se mi líbily více dva sešity z "New Avengers". Proč? Jelikož měly tři skvěle fungující aspekty - výbornou kresbu, slušné tempo, nečekané momenty. Tři čísla hlavní řady samotného "Infinity" by dle mého mohly být zhodnoceny podobně, jenže trojice sešitů série Avengers měla sice zajímavě kreslené konflikty mezi mimozemským rasami, ale kresba byla slabší podobně jako tempo. Některé pasáže byly totiž celkem zbytečně natahované. 

Přecházíme ke kresbě, na které pracovalo vícero umělců. Zmínit budu muset zejména Jima Cheunga s Mikem Deodatem. První zmíněný by mohl nést označení "Druhý Jim Lee", protože jednotlivé panely vypadají hodně krásně kvůli obrovské výraznosti barviček. Mike Deodato místo toho využívá více temnější styl barvení, což není nic špatného. Díky němu totiž dokáže vytvořit temnou atmosféru. Zbytek kreslířů bych mohl hodnotit slovem průměr. Jejich styl není špatný, ale ani nějak vysoce převratný. 

Nakonec mohu říci, že kniha "Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One" byla výborná a překvapuje mě, jak Jonathan Hickman zlepšil svůj styl psaní. Zlepšení přišlo zejména u řady "New Avengers". Konečně zde nebyly ty politicky stylizované dialogy se sáhodlouhými zasedáními. Více zde byla důležitá akční stránka. Navíc, hlavní řada této vesmírné události si drží vysokou kvalitu. Slabší mi prozatím přijde série "Avengers". Kresbě prozatím ze všech kraluje Jim Cheung s Mikem Deodatem. Styl ostatních prozatím není zcela dokonalý. I přesto bych vám ale první část "Infinity" doporučil. Sám se těším na druhou část, jelikož ta první nastavila laťku hodně vysoko. Hlavně ji nesmí Hickman srazit.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat