2017-11-03

#1560: Modrá Crew 5: Třetí zákon - 70 %


Modrá Crew 5: Třetí zákon
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 136 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison a Alex Alice
Kresba: Alex Alice

"Modrá Crew 4: Třetí zákon" nám představila velmi zajímavý evropský komiks, který už má za sebou dvacet let, ale rozhodně mu to nic neubralo na akčnosti a napínavosti. "Modrá Crew 5: Třetí zákon" je uzavřením tohoto příběhu, a tak dostáváme jeden kompletní příběh jen ve dvou sešitech, což je prostě příjemné a za mě "Modrá Crew" funguje velmi dobře. Nezbývá než se těšit na "Dlouhého Johna Silvera", který začne v šestém čísle "Modré Crew" a skončí v tom sedmém. Jaké bylo završení příběhu "Třetí zákon"? Za sebe nemohu říct, že by bylo vyloženě skvělé. Jsou zde prvky, které mi tak trochu vadí a které u mě příběh lehce shazují, i když se jedná o komiks, který je skvěle nakreslený. U některých panelů a stránek jsem jen zíral na to, jak skvěle jsou rozvrženy, případně jak skvěle byly využity barvy, protože na mě dokázaly hned zapůsobit.

Marburk, Trevor a krásná Elisabeth jsou zajati ve Stornwallu, kam se vydali pátrat po Třetím zákoně a po dalších indiciích, které by je dovedli na konec cesty, o němž vlastně ani jeden z nich nemá příliš mnoho jasných představ. Jedná se o něco, co by mohlo změnit náhled na dosavadní církevní dogmata? Anebo něco, co by rovnou změnilo svět? Ale jak? Je jasné, že na některé otázky musíte dostat odpovědi, protože tohle je opravdu konec příběhu, i když se autoři ke světu ještě vrátili komiksem "Le Troisième Testament 2", také čtyřdílným příběhem, s nímž se třeba také někdy setkáme v českém provedení. Ale pokud ne, tolik by to nevadilo, protože první příběh je uzavřený a má svoje finále.

Právě finále v sešitu "Modrá Crew 5: Třetí zákon" je to, co mi úplně nesedlo. Jako kdyby se celou dobu schylovalo k něčemu velkému, ale když k tomu konečně došlo, nemá to takový ten "haló" efekt, který byste čekali. Není zde vyloženě překvapení z toho, kdo za vším stojí, spíše je to jen pocit naplnění, že tedy došlo k vyřešení, k odhalení všech zásadních karet a nakonec i ke zjištění toho, jestli svět získá tu pravou pravdu anebo nikoli. Finále je skutečně docela epické, souboj je zde výborný, Alex Alice předvádí skvělou práci, padá na vás až tísnivý pocit z jeho kresby, ale už tolik ne ze scénáře. Je to dobré, ale za sebe musím říct, že jsem po prvním díle asi čekal něco skutečně výjimečného, jedinečného, co mě zasáhne.

Takhle zůstává u toho, že se na český trh dostal velmi dobrý komiks, ale pokud už se mluvilo o srovnání s "Šifrou mistra Leonarda", tak Dan Brown měl přece jen scénář mnohem, lépe propracovaný a dokázal více strhnout, i když v jeho případě došlo k tomu, že se s jednotlivými knihami už jen opakuje. Xavier Dorison napsal napínavý příběh, který je takovým questem z místa na místo, ale i když jsem myslel, že to nakonec bude příběh, který bude zářit, nakonec je top kresba Alexe Aliceho, který svého kolegu zastínil skutečně krásnými panely, z nichž některé doslova berou dech. Evropský komiks má rozhodně co nabídnout, minimálně ve skvělé kresbě, která komiksu "Třetí zákon" dokonale sedla.

Komiks "Modrá Crew 5: Třetí zákon" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"
"Modrá Crew 4: Třetí zákon"

Žádné komentáře:

Okomentovat