2017-11-05

#DP25: Generations 9: The Spiders - 55%


Autorem recenze je Daniel Palička.

Scénář:
Brian Michael Bendis
Kresba: Ramón Pérez

Dva poslední sešity ze série "Generations" vyšly v jeden a ten samý den, konkrétně 27. září, takže série už nám skončila. My jsme si ovšem názory na všechny sešity ještě nesdělili, a tak tady máte rozbor předposledního sešitu, který se zaměřuje na dva Spider-Meny, konkréně Petera Parkera a Milese Moralese z bývalého Ultimátního vesmíru. O scénář se postaral Brian Michael Bendis. Není to poprvé, co pracoval na sešitu do této série, již dělal scénář pro "Generations 6: The Iron". Tento autor psal oba dva lezce po stěnách hodně dlouho a z větší části o nich psal příběhy z alternativní reality, které se odehrávaly na již zmíněné Ultimátní Zemi, kde bylo pozměněno mnoho zásadních detailů. Nyní ovšem něco takového kvůli zániku multivesmíru v "Tajných válkách" od Jonathana Hickmana není a tito dva Spider-Mani se mohou často potkávat při superhrdinských akcích. Teď by ovšem bylo ideální se vrhnout na hodnocení tohoto sešitu s podtitulem "The Spiders".

Dějově tu máme zápletku, kterou bych popsal asi takhle: Jeden mladý hrdina se vrací do minulosti, když tu náhle narazí na svou superhrdinskou ikonu, podle níž dostal svou přezdívku a začne s ní prožívat jedno speciální dobrodružství týkající se doby, kdy daný hrdina existoval. Ne všechny komiksy z této série se odehrávaly v jednom určitém časovém úseku. Tentokrát bude muset Miles, nový Ultimate Spider-Man, pomoci Peteru Parkerovi z doby, kdy byl normálním studentem na střední škole, se svými osobními problémy, mezi něž se neřadí jenom škola a studenti, ale také rodinné trable. On sám se totiž musí starat o tetu May, protože není v nejlepším zdravotním stavu. Tímto stylem nám je vyprávěn celý děj, takže kromě Peterova domu také spatříme školní prostředí. Když už zmiňuji to prostředí, bylo by ideální si říci něco málo ohledně kresby, protože ta se k samotnému komiksu hodí. Charaktery sice nevypadají nejlépe, avšak různé oblasti vypadají pěkně barevně, jsou celkem pěkně vykresleny a na vás z nich budou zářit výrazné barvy. 

Kresbu Ramóna Péreze bych tedy rozhodně nehodnotil zcela negativně. Pak tady ovšem máme děj, který mě moc nezaujal. Celou dobu mi přišlo, že by něco takového bylo ideálnější jako sešit jedné pravidelné série, protože po celou dobu se v komiksu mnoho věcí neřeší. Témata, která by mohla být vysoce zajímavá a parádně rozvinuta, byla nastíněna pouze krátce, tím pádem se ani tak moc neřešila. To stejné bych mohl říci o Parkerovi, kdy mi například nepřišlo řešení osobních problémů tak důležité, jak by se mělo zdát a díky tomu mě pasáže mezi dvěma hlavními hrdiny z větší části nedokázaly na sto procent zaujmout. Brian Michael Bendis to ovšem aspoň trochu nahrazuje svými propracovanými dialogy, protože kdyby napsal něco vysoce špatného, dokázal by do toho i přesto vložit mnoho kvalitně napsaných rozhovorů.  

Jenže kromě toho komiks "Generations 9: The Spiders" nic převratného nenabízí a řadí se do lepšího průměru. Tak snad bude poslední číslo s Captainem Amerikou kvalitnější.

Na Comics Blogu najdete recenze na čísla:

Žádné komentáře:

Okomentovat