2017-08-15

#1502: Warcraft: Pouta bratrství - 40 %

Warcraft: Pouta bratrství (Warcraft: Bonds of Brotherhood)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Warcraft: Bonds of Brotherhood" v roce 2016. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Cornell a Chris Metzen
Kresba: Různí

Máte rádi hru "World of Warcraft"? Pokud ano, nebudu vám mazat med kolem huby. Vůbec to totiž nemusí znamenat, že se vám bude komiks "Warcraft: Pouta bratrství" líbit. Tohle není nutně komiks, který je určen milovníkům hry, i když zde samozřejmě narazíte na lokace, které vám budou známé, ale primárně je to komiks, který je určen fanouškům filmu "Warcraft". Je to uvedeno i na titulní stránce komiksu, protože je zde napsáno: "Oficiální komiks předcházející celovečernímu filmu". Ano, je skutečně oficiální, protože je zde i známka od společnosti Blizzard, že tohle je rozhodně licencovaný produkt A pokud jste viděli film, tak budete vědět, kdo jsou jednotlivé postavy a třeba si k nim přiřadíte i jednotlivé herce, kteří se ve filmu objevili.

Jsme v Azerothu v době, kdy zde ještě nejsou orkové, ale přesto panuje hrozba, jíž je potřeba se postavit. Tou hrozbou jsou trollové. Mladý princ Llane ví přesně, co by se mělo udělat. Mělo by se proti trollům vytáhnout. Je potřeba začít válku, aby byla hrozba zastavena a neumírali další nevinní lidé, tedy alespoň do chvíle, než by skončila samotná válka, během které určitě budou umírat nevinní lidé. Král s tím nesouhlasí a rozhodne se, že nic nepodnikne, nic tak velkého, jako je válka. Trollové se snad umoudří, podle všeho se jednalo o ojedinělý útok. Princ Llane se ale ve své mladosti nechce s otcovým rozhodnutím smířit a vezme svého přítele Lothara a Strážce, mága Medivha, na výpravu, která by měla dát trollům za vyučenou.

Skutečně, dojde k souboji a taky k novým odhalením ohledně toho, jakou magii trollové používají. Medivh má hodně materiálu k přemýšlení, ale podařilo se jim zbavit se trollí hrozby. Anebo alespoň to si ve své naivitě myslí. Pak už čeká opravdu jen válka. A tady dochází k něčemu, co mě překvapilo. Válka je zde vedena v neskutečně malém. Král říká, že je potřeba mobilizovat celou armádu, ale podle toho, jak je vše rozkresleno, jsem měl pocit, že každá armáda má tak dvacet, možná třicet vojáků. Mezi lidmi a trolly se tak jedná spíše o takový větší souboj, v jehož čele je jen jedna postava. A najednou je konec a vy si říkáte, proč jste to celé četli.

Smyslem komiksu je představit filmové postavy mladší, ale především se jedná o to, aby se představil Medivh a jeho motivace. V tomhle ohledu komiks funguje, ale stejně budete mít pocit, že je to všechno jako z rychlíku. Do toho pak máte trochu prvoplánově líbivou kresbu, která by se místy díky barevnému provedení hodila spíše k něčemu veselejšímu než temnějšímu. Jednotlivé autory od sebe rozeznáte v podstatě jen podle toho, jak moc využívají černé plochy a stínování. Bohužel u některých autorů dochází k tomu, že nejsem na první pohled schopen rozeznat obličej Llana a Lothara. A co se celkově příběhu týká, ani ten nedovede přijít s nějakým překvapením. Pokud neznáte hru ani film, budete si říkat: "No a co jako?" Dějově to nic zajímavého nepřináší, prostě se zde jen provozuje magie. Mám však pocit, že to ani fanouškům nezaplácá slepá místa v příběhu.

Komiks "Warcraft: Pouta bratrstvízakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat