2016-08-19

#1240: Lobo versus Maska a další řežba - 65 %

Lobo versus Maska a další řežba
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 a 2 minisérie "Lobo/Mask" a jako "Lobo Chained" u DC Comics. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Alan Grant a John Arcudi
Kresba: Doug Mahnke a Rafael Garrés

Lobo není zrovna značka, po které bych prahnul, ale musím uznat, že tvůrci mají s tímhle šílencem sem tam docela dobré nápady. Příběh "Lobo versus Maska" už česky vyšel, a to v roce 2004 jako "Speciál Crew2 1: Lobo versus Maska". V té době jsem byl spíše udělaný do Spider-Mana než do Loba, a tak se ke mně tenhle příběh dostal až s novým vydáním nyní, kdy kniha obsahuje nejen příběh "Lobo versus Maska", ale navíc také komiks "Lobo: Spoutaný". Dohromady je to pořádná dávka Loba přesně v takovém tom masakru, který očekáváte. A jasně, jeho spojení s Maskou je destruktivní, a to ve skutečně galaktickém rozměru.

Příběh "Lobo versus Maska" tvoří více méně dvě třetiny knihy. Původně byl rozdělen na dva pořádné sešity. Ten úvod není nijak originální. Lobo je najat vesmírnou koalicí k tomu, aby zbavil galaxii jednoho pořádného šmejda. A jak to tak vypadá, tím strašným šmejdem je Maska. O Lobovi víme dvě základní věci - je to neskutečný kydlič a je nesmrtelný. O Masce víme dvě základní věci - je to neskutečný kydlič a je nezranitelný. Alespoň dokud má hostitel masku na hlavě. Tohle je spojení dvou postav, které se prostě nemohou zabít, ale které mohou nadělat hodně nepořádku ve chvíli, kdy se o to budou snažit. A přesně k tomu dochází. Arcudi a Grant nechali oběma "hrdinům" jejich charaktery a dali je do pořádné konfrontace. Musím uznat, že Maska je v tomhle směru hodně nápaditá a Doug Mahnke kresebně ukazuje, že má hodně fantazie.

Maska pro mě komiks drží nad vodou, protože je vtipná a ve spojení s Lobem ukazuje, jak moc je zábavná a jiná než Lobo, i když oba jdou v první řadě v zástupu armageddonu. Aby tvůrci ukázali obě strany mince, tak nejprve nechávají Loba s Maskou stát proti sobě, což má za následek neskutečné ničení, aby je následně postavil na jednu stranu, což má za následek ničení ještě epičtější. O nic jiného vlastně ani nejde. Oba jsou zde proto, aby se kolem všechno tříštilo a lidi a emzáci umírali. Tohle se jim daří skutečně ve velkém, sem tam i nápaditě. Nápaditý je i finální zvrat, kdy muselo dojít k tomu, že vyhraje Maska nebo Lobo, co následuje už je očekávané a nezbytné, finále už je pak šílená jízda až do konce, kde se může stát všechno možné. A také stane.

"Lobo versus Maska" je komiks, který vás dovede dostat do té správné nálady, ale nemůžu tvrdit, že vás tam příběh "Lobo: Spoutaný" udrží. To už je jen takový doplněk, který ze začátku nedává smysl, aby ho na konci dal, ale je to spíš jen taková banalita a celý komiks je vlastně jen tím, co od Loba očekáváte. Prostě hromada mlácení, mrzačení, zabíjení, atd. Je to fajn, ale nějak zásadně mě to nevytrhlo. Kniha "Lobo versus Maska a další řežba" je pro fanoušky Loba v podstatě povinností, ostatní může zaujmout některými kresebnými nápady, sem tam i nápady ve scénáři, které se vyznačují hlavně zběsilostí. Musí se nechat, že prezentovat takový masakr a zachovat celistvost a funkčnost příběhu, to se také cení.

Komiks "Lobo versus Maska a další řežba" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Lobo: Bullíkův případ a další příběhy"
"Lobo: Sedm zbytečných a další příběhy"

Žádné komentáře:

Okomentovat