2016-08-23

#1242: Zámek a klíč si konečně můžete koupit kompletní!

Všechny klíče jsou konečně pohromadě. Cesta do tajemných zákoutí děsivé usedlosti i lidské mysli je otevřená. Legendární série Joe Hilla a Gabriela Rodrigueze je konečně kompletní. Strhujícím způsobem stopuje a odhaluje fantazijní, ale také reálné lidské zlo.

Příběh rodiny Zámkových, kteří se po tragické smrti otce stěhují na záhadnou usedlost Klíčov, se k českým čtenářům poprvé dostal už v roce 2011. Od třetího dílu začalo Comics Centrum vydávat sérii v edici "Na přání", tedy na základě předplatitelských objednávek. 

Dnes již komiksová klasika vyvolala mimořádný a stabilní čtenářský zájem. Díky tomu v těchto dnech vychází celá série a je možné ji zakoupit jako komplet. Navíc se i skalní fanoušci, kteří jsou se sérií "Zámek a klíč" dobře obeznámeni, mohou na aktuální vydání těšit jako na novinku. Právě vycházející knihy (konkrétně první a třetí díl) nechal nakladatel s ohledem na kontext celého díla upravit a opatřil ho upraveným překladem. 

Autorem reálně vykreslených postav oscilujících mezi fantazijním s reálným světem je Joe Hill, syn slavného autora hororů Stephana Kinga. Pod svým pseudonymem se americký autor skrýval jen do chvíle, kdy začal pracovat na scénáři ke komiksu "Zámek a klíč". Jeho výrazný styl i úspěch příběhu Hillovu identitu odhalil.

"Hillův talent je nesporný, a to potvrzuje právě v tomto komiksu, který vychází od roku 2008 a až v roce 2014 vyšel v USA jeho poslední sešit. Při pročtení celé série je vidět, že celý děj byl od začátku přesně rozmyšlen, a právě proto si komiks získal takovou přízeň čtenářů i komiksových odborníků. O tom svědčí i pravidelné nominace na ceny Eisner Awards a British Fantasy Award," vysvětluje šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum Václav Dort. 

Kresby se zvláštně, dětsky naivním nádechem jsou dílem chilského výtvarníka Gabriela Rodrigueze. Práce na sérii byla jeho první velkou příležitostí, kterou beze zbytku využil. Jeho výtvarné zpracování vytváří perfektní kontrast s temným dějem. 

Hra s výtvarnými detaily ale znamenala zvýšené nároky na českého vydavatele: "Například s druhým dílem jsme si dost vyhráli. Komiks totiž obsahuje velké množství nápisů přímo v obrázcích, které bylo třeba počeštit. Nejtěžší bylo převést do češtiny postavu strachu, která je oblečená do novin, na kterých se mění katastrofické bulvární zprávy. Je tedy v každém obrázku jiná, takže úprava zabrala dost času," vysvětluje Václav Dort z Comics Centra.

Promyšlený koncept s jasným závěrem ovšem mohl být zároveň důvodem, proč z komiksu "Zámek a klíč" nakonec nevznikl televizní seriál, o který měla zájem známá televizní stanice FOX. Ta nechala vyrobit pouze pilotní díl, jehož scénář napsali tvůrci "Ztracených" Alex Kurtzman a Roberto Oci a který produkoval Steven Spielberg. 

Českého překladu se jako u mnoha knih z Comics Centra opět ujal Jan Kantůrek, který je mezi komiksovými čtenáři známý překlady knih o barbaru Conanovi, Hellboyovi, komiksů z prostředí Ú.P.V.O. nebo "Zeměplochy" Terryho Pratchetta.

Žádné komentáře:

Okomentovat