2016-03-22

#1127: Ultimate Spider-Man: Venom - 50 %

Ultimate Spider-Man: Venom (Ultimate Spider-Man: Venom)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 33 až 39 série "Ultimate Spder-Man" u Marvel v roce 2003. Vyšlo jako "Ultimate Spider-Man: Venom" v roce 2003. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 379 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Mark Bagley

Těšil jsem se na to, jak Brian Michael Bendis zvládne příběh s Venomem. No, nadšení po přečtení opadlo,. Ne úplně, ale opadlo. V tomhle komiksu jsou dobré momenty, které si užijete, ale zároveň je zde potenciál, který dle mého názoru zůstal trestuhodně nevyužit. Přece jenom se z toho dalo vytřískat víc, hlavně pokud to považujeme za první setkání obou postav. Tohle ale není epický příběh, tohle je emotivní nostalgický příběh o tom, že to, co stalo v minulosti, má svoje následky i na současnost, a to i na úplně jinou generaci. Notalgie je rozhodně prvek, který se mi na celém příběhu Venoma líbil nejvíc.

Peter Parker se dovídá, že měl v dětství přítele, na kterého úplně zapomněl. Tím přítelem byl Eddie Brock. Fanoušci Spider-Mana už tuší. Tady je trochu škoda, že Eddie Brock přichází na scénu až nyní, protože se mohl objevit dříve. Takhle to prostě vypadá mírně vykonstruovaně, že se Peter najednou zničehonic dá dohromady s kamarádem z dětství, kterého si ani pořádně nepamatuje. Přece jen už byl docela starý na to, aby si ho nepamatoval, ale co nadělat, prostě jen scenáristická berlička, kterou bych ale čekal od někoho méně protřelého. Jedeme dál. Ti dva se mají dát dohromady především proto, aby se dověděli něco o minulosti svých otců, kteří spolu pracovali.

Tátové Parker a Brock byli výzkumníci, kteří možná narazili na něco velkého. Když jsem sledoval animovaný seriál se Spider-Manem (takový ten starší, co kdysi běžel na televizi), bylo to právě tajemství okolo smrti Peterových rodičů, které mě nesmírně zajímalo a které jsem se vlastně nikdy nedověděl. Seriál jsem neviděl celý a ani nevím, jestli to tam někdy bylo řečeno. Tak právě tohle tajemství Bendis odhaluje a je to... No, je to fajn. Není to prostě nic převratného, pokud v tom není něco víc, ale je to fajn. Rozhodně jeden z těch lepších prvků, které se v knize objevují.

Když se řekne Venom, představíte si skutečnou bestii. Chcete netvora, který je nezadržitelný, který je silnější než Spider-Man, ale ten stejně dovede Venoma porazit. No, tak tady Bendis zklamal nejvíc. Venom je v tomhle příběhu jen takový čajíček. Možná se na něco připravuje, možná jeho velký příběh teprve přijde. Ale ouha, Venom se ještě nějakou dobu v sérii znovu neobjeví... Bendis se zaměřil na tu lidskou, vztahovou a emotivní část příběhu, kterou mám rád - scény s MJ a Gwen jsou hodny Bendise - ale pozapomněl na akci, na něco velkého. Ne, tak ona zde akce je, ale nějak jsem měl pocit, že to je spíš takové nejisté okopávání dvou kluků na hřišti. Je to škoda. S Venomem jsem čekal pořádný masakr, něco drsnějšího, něco, co nám vyrazí dech.

Za vztahy mezi postavami dávám mírný nadprůměr, ale jinak komiks nepřinesl nic zásadního a v podstatě udělal jediné - odbyl si vznik Venoma. A to je celé. Jede se dál. Když ale něco vyprávíte znovu, chtělo by to pořádnou pecku, aby to zaujalo, aby to dostalo, aby to ohromilo. Bendis s takovou peckou prostě nepřišel. Hodně zachraňuje Mark Bagley, který už mi ke Spideymu tak nějak přirostl a Venom je v jeho provedení parádní, hlavně když se nasere. Ale tohle prostě není příběh, který by byl výjimečný. Je to dobrý příběh, ale na to, aby byl ultimátní, to přece jen není dost dobré. Takže nakonec jen průměr. Škoda je, že "Ultimate Spider-Man a spol." také nevycházel v tomto formátu, který je přece jen trochu větší.

Komiks "Ultimate Spider-Man: Venom" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"
"Ultimate Spider-Man a spol. 13"
"Ultimate Spider-Man a spol. 14"
"Ultimate Spider-Man a spol. 15"
"Ultimate Spider-Man a spol. 16"
"Ultimate Spider-Man a spol. 17"
"Ultimate Spider-Man a spol. 18"

2 komentáře:

  1. V UKK ale bylo taky seznameni se s Venomem,ne ? Nebo respektive pritahnuti ho z Tajnejch valek sem na Zem,atd. Jen se ptam,ze uz mam ten dojem,ze k seznameni tech dvou uz nekdy v historii Marvelu doslo,tak abych se neplet..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Setkání bylo v http://www.comics-blog.cz/2013/05/42-ultimatni-komiksovy-komplet-9.html, ale tohle je Ultimate svět, takže to setkání je v Ultimate světě poprvé a jinak

      Vymazat