2014-03-31

#561: Ultimate Spider-Man a spol. 1 - 65 %

Ultimate Spider-Man a spol. 1
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Moc a odpovědnost (1. díl) - původně jako číslo 1 série "Ultimate Spider-Man"

  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley

Fantastic Four: Doom (1. a 2. díl) - původně jako čísla 7 a 8 série "Ultimate Fantastic Four"
  • Scénář: Warren Ellis
  • Kresba: Stuart Immonen

Konečně je na čase se také podívat na tenhle časopis, který se v době, kdy píši tuto recenzi, již připravuje na své čtrnácté číslo, což rozhodně není špatné na komiks, který vychází jednou za dva měsíce a obsahuje v sobě pokaždé celkem čtyři původní americké sešity, ač samozřejmě v českém překladu. Myšlenka je to dobrá. Snaha předvést současným milovníkům komiksu, ale i začátečníkům, co v Americe v nedávné době vycházelo, a prezentovat tak superhrdiny, kteří jsou moderní, zajímaví, staří známí a přesto noví. Dílo se zatím daří a jsem tomu rád, protože marvelovské hrdiny mám prostě v oblibě a jejich nové inkarnace nejsou vůbec špatné.

Crew se rozhodla vydávat nové podoby klasických hrdinů, jako jsou Spider-Man, Fantastic Four nebo X-Meni. V prvním čísle tohoto magazínu se objevil Spider-Man a Fantastic Four (nějak se prostě nemůžu přinutit psát Fantastická čtyřka). Nejedná se o původní komiksy, které začaly vycházet v 60. letech, ale jedná se o komiksy, které se všechno snaží vyprávět od základů, nově, takže je to vhodné pro nové fanoušky, kteří chtějí poznat superhrdiny nejen v modernějším světě, ale také v modernějším stylu komiksového vyprávění. Série "Ultimate Spider-Man" se začala psát v roce 2000 a píše ji Brian Michael Bendis až do současnosti, i když v současné době má již svou druhou řadu, která začala v roce 2011 jako "Ultimate Comics: Spider-Man". Série "Ultimate Fantastic Four" se začala psát v roce 2004 a skončila v roce 2009 po 60 číslech. Autorů se zde vystřídalo mnohem více. A teď k obsahu tohoto čísla.

Časopis je vždy rozdělen na dvě části, kdy první obsahuje příběh se Spider-Manem, druhá část pak příběh s někým jiným. I když "Spider-Man" zabírá stejně prostoru jako "Fantastic Four", první sešit byl dvakrát tak obsáhlý jako ostatní klasické sešity série "Ultimate Spider-Man". Přesto se zde stane hodně. Primárně však samozřejmě to, že Peter Parker je kousnut pavoukem a začíná se s jeho tělem dít něco divného. Poznáváme všechny zásadní postavy, kdy Peterovou láskou by podle všeho měla být Mary Jane, na Gwen Stacy se zde zatím nehraje. Uvidíme, jak se to vyvine. Vzhledem k tomu, že "Ultimate Spider-Man" je na našem trhu zastoupen již více, recenzi na prvních sedm sešitů si můžete přečíst zde.

"Ultimate Fantastic Four" nezačíná od začátku, ale příběhem "Doom", který byl rozdělen do celkem šesti sešitů. V roce 2011 vyšla česky kniha "Ultimate Fantastic Four: Zrod", na kterou příběh "Doom" přímo navazuje. Tak si uvědomuji, že recenze na tuhle knihu mi tu ještě chybí. První číslo magazínu "Ultimate Spider-Man a spol." pokračuje v započatém příběhu a Warren Ellis nás seznamuje s tím, jaké jsou schopnosti jednotlivých postav, respektive, jak moc se všichni změnili. Je to zábavné a je to zajímavé, protože se tomu Ellis snaží dát sci-fi hloubku. Jeho navázání na Millara, který psal "Zrod", je více jak dobré.

První číslo je rozhodně slibné a určitě stojí za to, abyste se na časopis více zaměřili, protože i když Spider-Mana můžete znát, většinou asi spíš ze seriálu nebo filmů, číst původní komiksy nemusí být pro dnešního čtenáře až takový požitek. Je zde spousta textu, kresba rozhodně není tak akční, celé je to trochu těžkopádné. Série s "Ultimate" na začátku prezentují superhrdiny v novém světle, moderně a přesně tohle se snaží zaujmout mladé čtenáře, nováčky. Já mohu říct, že to jsou série, které jsou schopné zaujmout i ty, kteří už mají načteno více.

Žádné komentáře:

Okomentovat