2014-05-02

#609: Ultimate Spider-Man a spol. 14 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 14
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Návrat Goblina (4. a 5. díl) - původně jako čísla 25 a 26 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Rezignace - původně jako číslo 20 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert
X-Men: Pekelný oheň (1. díl) - původně jako číslo 21 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Konečně jsem se dostal k aktuálnímu číslu magazínu "Ultimate Spider-Man a spol.". Vzhledem k tomu, že mám časopis předplacený, všechny následující recenze již by měly být aktuální, tedy co nejdříve po vydání. Čtrnáctý díl s sebou nepřinesl žádná zásadní překvapení, je to prostě celkem standardní příběh, kdy ale pro mě Spider-Man zase jednou dostal celkem grády, a tak zvyšují hodnocení tohoto čísla oproti předchozímu, i když X-Meni nejsou rozhodně něco, co by opět jakkoli vynikalo. I když je v jejich případě kresba někdy zajímavá, nápaditá, Adam Kubert si dobře hraje s panely, to, co nám prezentuje Millarův scénář, není pořád nijak výjimečné.

Spider-Man má pořádné potíže. Nejen, že se vrátil Green Goblin, to by kdekoli jinde mohlo znamenat, že dojde na pořádné bitky, ale on se vrátil, je inteligentní, stejně jako je inteligentní Norman Osborn, a navíc je to pořádný šmejd, který Petera vydírá a využije v podstatě cokoli, co může, aby mu ztrpčil jeho život. Právě tohle se děje v příběhu, který nám Brian Michael Bendis prezentuje, v příběhu, který místy docela připomíná to, co se stalo ve filmu "Spider-Man". Ale tak scény na newyorských mostech jsou pro Spideyho celkem typické a vlastně i oblíbené. Příběh má výbornou gradaci a Brian skvěle vytváří vztahy mezi postavami. S.H.I.E.L.D. je mi sice trochu protivný, ale tak je to organizace, která prostě k Marvelu patří.

X-Meni jsou v sešitu prezentováni dvěma příběhy. Nejprve jednosešitovkou "Rezignace" a následně prvním dílem příběhu "Pekelný oheň". Rezignace se tváří jako fajn příběh, ale postupně je stále více a více jasné, že Millar jen dostal na hraní postavu Charlese Xaviera a chtěl ji pojmout trochu jinak. Xavier je docela výzva a já se musím přiznat, že Millarovo pojetí mi přijde prostě jen jako tahání za nitky, aby to bylo až moc jiné, ale v konečném důsledku - a to je na tom to nejhorší - je to pořád jenom stejné. Klasická nic neřešící mezihra, která potěší hlavně přítomností Magneta. V jeho případě to jiné pojetí, ač jasně odůvodnitelné, je ještě pochopitelné.

"Rezignace" je tedy jen taková mezihra, aby následně mohl přijít pětidílný komiks "Pekelný oheň", který by podle všeho měl pořádně zamíchat kartami. Nechce se mi nic prozrazovat ze zápletky, tohle je přece jen celkem zásadní příběh, aspoň doufám, ale mohu vás ujistit, že se nejedná o nic, co by mělo být spojeno s peklem, Satanem, apod. "Ultimate X-Men" se jen jednoduše vydávají po stopách svých předchůdců, původní série, a i když chtějí být noví, tak prostě moc nejsou. Jsou jen moderní, ale ten příběh se v Millarově podání nikam neposouvá, což mi prostě vadí. Hezké, výborná kresba, ale ten příběh je prostě průměrný a někdy až podprůměrný.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"
"Ultimate Spider-Man a spol. 13"

Žádné komentáře:

Okomentovat