2016-03-21

#1126: Ú.P.V.O. 5: Černý plamen - 90 %

Ú.P.V.O. 5: Černý plamen (B.P.R.D.: The Black Flame)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo sešitově jako čísla 18 až 23 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: The Black Flame" v roce 2006. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis

Nedávno jsem zveřejňoval recenzi na knihu "Hellboy 3: Spoutaná rakev a další příběhy" a trochu jsem si posteskl nad tím, že ve mně série už nedovede vyvolat stejné pocity nadšení jako dříve. Pak jsem si vzal knihu "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" a ujistil jsem se v tom, že John Arcudi byl rozhodně skvělou volbou, protože je to právě jeho osoba, která do série vstoupila a od jejíhož působení mě série začíná nesmírně bavit. "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" je pak knihou, která ve mně ty pocity nadšení opět vyvolala, pocity, které jsou spojené s tím, že nemohu knihu odložit, že ji musím dočíst do konce. Pocity nadšení a radosti z toho, že čtu dobrý příběh, který se někam odvíjí, který má náznaky pro vývoj další a který vzbuzuje očekávání z toho, co přijde.

Děj knihy "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" navazuje na to, co se stalo v předchozí knize "Ú.P.V.O. 4: Smrt". Pořád tu máme žáby, ale konečně docházíme něčeho, co by bylo možné nazvat vrcholem. Konečně docházíme závěru, ale vůbec to není takto jednoduché, je to velké, je to bombastické a je to v duchu světa, který Mignola vytvořil, respektive který budoval mimo jiné i na základě inspirace ze strany mistra hororu Howarda Phillipse Lovecrafta. Nevím, jestli by byl mistr za výsledek rád, ale my rozhodně rádi být můžeme, protože se nám dostává skvělé, monstrózní akční podívané, která je ale zároveň niterným lidským příběhem, kde se hodně dbá na to, jak se vyvíjejí postavy a jaký bude jejich další osud.

Scénář je společným dílem Mignoly a Arcudiho a jejich spolupráce dovede zachovat i vytvářet skvělé charaktery, ale přitom zvládá být akční a až velkolepě šílená. Jsou zde sekvence, kde se skoro až babráte - a to myslím v dobrém - v emocích jednotlivých postav, a pak najednou bum! Jste přeneseni do naprosto bláznivé a skoro až nepochopitelné scenérie, kterou Guy Davis nakreslil naprosto úchvatně. Nejde ale jen o tom, že skvěle nakreslil ty velké panely, kde dochází k apokalyptickým událostem, ale je výborný i v navrhování postav a interiérů. Jeho Černý plamen je prostě parádní postava, která má skvělý design, a i když odkazuje na superhrdinskou klasiku, je pořád originální a nápaditý.

I když "Ú.P.V.O." nemá Hellboye, tak to rozhodně nemá na kvalitu série vliv, protože je zde dostatek dobrých postav, které vás zajímají. Roger, Liz, Abe, Kate, Johann, ale i nová posila, kapitán Benjamin Daimio jsou takové, které v sobě mají něco víc. Nejsou to jen karikatury, ale jsou to postavy, které mají hloubku, které mají pocity, které mají motivace, no a samozřejmě mají schopnosti, jež je činí prďáckými. Neplatí to jen pro Liz, která dostává hodně prostoru, ale i pro ostatní. Osobně mě hodně fascinuje Johann a doufám, že dostane příště ještě trochu více prostoru. "Ú.P.V.O." tak nepotřebuje Hellboye, protože ten tým je sám o sobě skvělý a vystačí si sám.

Jsem velmi rád, že se podařilo přejít přes první tři knihy série a my jsme se dostali k tomu, co tahle série skutečně představuje a v čem je dobrá. "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" je důkazem toho, že nastolený směr je dobrý a že nás čeká ještě něco dobrého. Spolupráce Mignola-Arcudi-Davis si sedla dokonale a udělala z něčeho, co se tvářilo jen jako obyčejný spin-off, sérii, která se mi začíná líbit více než samotný "Hellboy". Má to spád, má to skvělé momenty, výborné postavy, a někam to směřuje. Ten vývoj je pro mě důležitý a vnímám ho jako něco pozitivního, což mi u Hellboye sem tam prostě chybí. Za mě je "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" zatím nejlepším komiksem v celé sérii, tedy alespoň z toho, co u nás vyšlo.

Komiks "Ú.P.V.O. 5: Černý plamen" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky"
"Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky"
"Ú.P.V.O. 3: Žabí mor"
"Ú.P.V.O. 4: Smrt"

Žádné komentáře:

Okomentovat