2014-04-30

#605: Ultimate Spider-Man a spol. 13 - 65 %

Ultimate Spider-Man a spol. 13
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Návrat Goblina (2. a 3. díl) - původně jako čísla 23 a 24 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Světové turné (3. a 4. díl) - původně jako čísla 18 a 19 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Chris Bachalo

Mám za sebou druhého filmového "Amazing Spider-Mana" a přiznám se, že jsem z těch Spider-Manů a jejich různých verzí už docela tumpachový. V první filmové sérii byl Green Goblin nějaký, v téhle filmové sérii je jiný, no a teď je ještě úplně jiný v "Ultimate Spider-Man". Je toho trochu moc a já se divím, že to fanoušky pořád baví. Mě filmový Spider-Man už moc nenadchnul, i když vlastně nabízel to, co fanoušek asi chce - akce, skvělé triky, humor, milovaní hrdinové i záporáci. A podobné je to i s "Ultimate Spider-Man". Dobré, ale úplně mě to pohltit nedokáže. Asi bych si měl od Spideyho dát pauzu.

Ale nebudu Brianovi Michaelovi Bendisovi ubírat kredit, protože to by si určitě nezasloužil. Druhý a třetí díl příběhu "Návrat Goblina" rozhodně nejsou špatné, pouze nejsou výjimečné. Co se mu musí nechat, to je skutečnost, že návrat Goblina vyřešil skutečně zajímavě. Čekal jsem, alespoň podle konce předchozího dílu, že dojde na nějakou pořádnou, epickou akci, ale ve skutečnosti došlo k tomu, že Green Goblin vymyslel geniální plán jak Petera vydírat a využít ho ve svůj prospěch. Jenže jak už se Peter naučil, že s velkou mocí přichází i velká odpovědnost, tak teď se ještě musí pořádně naučit, že s milovanými lidmi přicházejí i velké problémy. Klasické parkerovské dilema. Koho by vlastně měl do své tajné identity zatahovat?

X-Meni si jedou své světové turné a někteří se skutečně podívali do různých částí světa. Skotsko je sice hlavním dějištěm, protože je pořád potřeba se vypořádat se synem Charlese Xaviera, který se skutečně nepotatil, ale podíváme se i do Ruska, kde se snažíme přemluvit Colossa, že není až tak dobrý nápad se vrátit k rolnickému životu. Mark Millar opět předvádí, že své nejlepší nápady si nechává pro jiné série, nikoli pro "Ultimate X-Men". Vyústění celé zápletky je v jeho podání takové obyčejné. Ono se tváří zamotaně, ale prostě je to taková poslední z nouze ctnost. Nemyslím si, že by Millar ještě něčím překvapil a docela jsem zvědav, až se série chopí někdo další. Celkem ale komiksu prospělo, že byl změněn kreslíř, který tomu dal aspoň něco trochu jiného. Některé rozvržení stran je skutečně zajímavé a celkem dynamické. Kubert je skvělý, ale tohle také není vůbec špatné.

"Ultimate Spider-Man a spol." je pro mě takové příjemné čtení před spaním. Nezabere to tolik času, a tak to člověk stihne přečíst ještě před tím, než usne. Pokud tedy není moc unavený. Ráno si toho čtenář moc nepamatuje, ale jakmile otevře další díl, hned mu naskočí, co se dělo. Anebo se pustí do nového příběhu, který posune celý děj někam jinam. Ať tak nebo tak, tohle je prostě takové čtení pro volnou chvíli. Nic zásadního se ani v jednom světě nemění, každý si jede prostě to svoje a člověk jen čeká, kdy konečně někdo důležitý umře.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"
"Ultimate Spider-Man a spol. 12"

Žádné komentáře:

Okomentovat