2014-04-25

#599: Ultimate Spider-Man a spol. 12 - 65 %

Ultimate Spider-Man a spol. 12
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Návrat Goblina (1. díl) - původně jako číslo 22 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Světové turné (1. a 2. díl) - původně jako čísla 16 a 17 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Ve dvanáctém sešitu se začaly psát dva nové příběhy. Oba jsou trochu delší. Příběh "Návrat Goblina" má celkem šest kapitol, přičemž v tomto čísle je pouze kapitola první, opět o něco rozsáhlejší, než je u jednoho standardního amerického sešitu zvykem. V případě příběhu X-Menů, který je nazvaný "Světové turné", se jedná o celkem čtyřdílný příběh, který by se měl uzavřít již v následujícím čísle magazínu "Ultimate Spider-Man a spol.". Musím říct, že tyhle úvody nových příběhů mě docela baví. Tedy alespoň ve Spider-Manově případě to platí. S X-Meny v Millarově provedení mám pořád problém. I když posouvá postavy, nějak mě ty jeho komiksy doposud nezaujaly natolik, abych o nich mohl básnit.

"Návrat Goblina" je název, který je na jednu stranu slibný a na druhou stranu může znamenat i průšvih. Vrací se záporák, který je jedním ze základních ve Spider-Manově světě, což ale znamená, že je také celkem ohraný a v případě, že by nebyl pojat nějak zajímavě, by to nakonec mohlo vést jen k neustálému omílání jednoho a toho samého. Brian Michael Bendis si byl téhle skutečnosti vědom, a tak udělal jednu věc, která byla třeba - zůstal u toho, co Spider-Manovi sluší nejvíce, a to jsou vztahy. Většinu tohoto dílu vlastně o nic nejde, řeší se to, že se vrátil Harry Osborn, podíváme se trochu do psychiky Petera Parkera, a pak až následuje ta správná pecka, kterou je finále tohoto dílu. Výborně vystavěné z hlediska toho, aby se čtenář mohl těšit na další díl.

"Světové turné" také není špatným nápadem a vypadá to celkem slibně. X-Meni se vydávají do světa, aby na ně lidé změnili názor, snaží se o to, aby se na ně nemutanti nedívali jako na zhoubu, ale na něco, co jim může přinést lepší život. Zajímavým prvkem je, že se snaží tohoto cíle dosáhnout tím, že se mezi sebou předhání o to, kdo udělá lepší skutek pro život lidí v jednotlivých městech. Partu i s Xaviere zastihneme v Londýně, kde na ně čeká několik překvapení. První je v tom, že Charles Xavier má i nějaký vlastní život, a není to nic hezkého, druhý je fakt, že se Colossus začíná chovat trochu divně. I Millarovi se celkem daří vtáhnout čtenáře, jde mu o to, aby se mladému čtenáři líbilo to, že je to moderní, jsou zde odkazy na moderní popkulturu, ale pořád zde v konverzaci není taková lehkost jako v případě Bendise. Příběhově je tenhle díl spíš průměrný, protože sice přináší velké odhalení, ale není to nic tak překvapivého.

"Ultimate Spider-Man a spol. 12" pokračuje v doposud nastoleném trendu a asi nemá smysl mu neustále vytýkat to samé. Příběhy, které jsou zde rozehrány, celkem dobře fungují i samostatně, ale přece jen, pokud čtenáři začnou tímhle číslem, o nějaké ty události přijdou a všechno jim nemusí být úplně jasné. V obou příbězích jsou odkazy na události, k nimž v rámci sérií došlo dříve, někdy zde jsou dokonce i odkazy na série navzájem. Například na to, kde asi byl Nick Fury. Nejedná se o až tak zásadní znalost, ale třeba se začátečníci, kteří si prvně přečtou tohle dvanácté číslo, skutečně dostanou i k předchozím příběhům. Jen ať se komiksové podhoubí rozrůstá.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"
"Ultimate Spider-Man a spol. 11"

Žádné komentáře:

Okomentovat