2014-04-11

#579: Ultimate Spider-Man a spol. 6 - 70 %

Ultimate Spider-Man a spol. 6
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Nikdo učený... (5. a 6. díl) - původně jako čísla 10 a 11 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Lidé zítřka (4. a 5. díl) - původně jako čísla 4 a 5 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Po předchozím díle, který mě opravdu nijak zásadně nenadchnul, přichází trochu zlepšení s dílem, který jak v případě Spider-Mana, tak i v případě X-Menů přináší zajímavou, především pak akční zápletku, respektive posunutí příběhu. Děj získává docela grády, a to v obou případech. Ani v jednom příběhu však nedostáváte něco, co by vás mělo naprosto odrovnat, co by vás donutilo si lehnout a přemýšlet o tom, co se stalo. Jako kdyby se autoři opravdu jen snažili o to, aby dali čtenářům kvalitní mainstream s tím, že je zde děj, jsou zde zajímavé postavy, akce a samozřejmě i výborná kresba, která je tak nějak nezbytností, když už se jedná o něco, co vydává Marvel.

Spider-Man se dostal do pořádného srabu a musí čelit samotnému Kingpinovi. Ale vybral si to sám, a tak musí velmi brzy poznat, že sice má skvělé schopnosti, jež nemá každý druhý, ale přece jen jsou tu chlápci, na které se ještě nevzmůže. Jedním z nich je právě Kingpin, protože kromě toho, že je to neskutečně silný obr - i když také zde je to pořád na první pohled tlusťoch - tenhle boss je ještě obklopen chlapíky, kteří také mají pár schopností, jež nejsou k zahození. Spider-Man se setkává s Electrem a právě tenhle je tak trochu předobrazem toho, který na nás již brzy vtrhne ve snímku "The Amazing Spider-Man 2". Jenže kromě toho, že se Peter musí vypořádat s nebezpečím, které si na sebe klade v podstatě sám, je ještě třeba čelit psychologům, své naivitě a samozřejmě také Mary Jane. Vztah mezi nimi zabírá tak dvě, tři stránky, což je strašná škoda.

"Lidé zítřka" si na nás připravili nějaké nové zvraty a musím říct, že na Millara je tohle docela slabé, až trochu provinční. Čekal jsem, alespoň po prvním sešitu, že tohle bude parádní pecka, kde se všechno postaví na hlavu, když už je to vyprávěno znovu a jinak. Jenže ono se to vypráví jen trochu jinak, trochu akčně a se zvraty, které nejsou až tak nečekané, spíš jen slouží k tomu, aby se člověk těšil na další číslo, jenže tam zase přijde mírné dějové zklamání, ale to je v pohodě, protože ono to skončí tak, že si budete chtít koupit další číslo. Ale co. Ono to funguje a funguje to i na mě. Je to vykalkulovaný komerční produkt, ale to vůbec nevadí, protože místy - hlavně v případě Spider-Mana - je to parádní zábava.

Na českém trhu chybělo něco, co by vycházelo pravidelně, pokud odhlédneme od dětských superhrdinů nakladatelství Egmont. Superhrdinové mají hlavně booky, a tak jsem pořád rád, že je zde něco s pravidelnou frekvencí, co vychází sice každé dva měsíce, ale zase máte v jednom sešitu celkem čtyři původní americké. Navíc pro mě je naprosto krásné to očekávání, jak se příběh dál vyvine. Nemusí to být vývoj nejlepší, může to být celkem obyčejné, ale to očekávání je samo o sobě prostě výborné. A tak očekávám, jaké bude další číslo, a budu rád, že se časem dostanu k tomu, abych pravidelně recenzoval jednotlivá čísla, co nejdříve vyjdou. Zatím je přede mnou ale sedmý díl.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"

Žádné komentáře:

Okomentovat