2014-04-09

#575: Ultimate Spider-Man a spol. 5 - 55 %

Ultimate Spider-Man a spol. 5
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Nikdo učený... (3. a 4. díl) - původně jako čísla 8 a 9 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Lidé zítřka (2. a 3. díl) - původně jako čísla 2 a 3 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert
Oba nové příběhy se nám konečně rozjíždí a já nevím proč, mám pocit, že jsem v ruce držel zatím nejslabší číslo. Tedy ne, že bych skutečně nevěděl proč, spíš mě překvapuje, že to bylo až tak slabé. Ono je to pořád docela kvalitní, jsou tu pořád stejné postavy, ale najednou si člověk uvědomí, že sem tam si tvůrci prostě moc nedělali problémy s tím, jaká je zápletka, ale jede se na celkem obyčejné vlně toho, že jde hlavně o hrdiny a nikoli tolik o to, co se děje. Vždyť přece čtenář chce hlavně příběhy se Spider-Manem, ne? Potažmo s X-Meny.

Příběh Spider-Mana se zaměřuje na to, že si Peter vytváří novou identitu, a to jak lidskou, tak superhrdinskou. V domnění, že je Superman, se rozhodně potírat zločin v Metro... pardon, v New Yorku a chce rovnou vystartovat na velkou rybu - Kingpina. Asi je od začátku jasné, že to nemůže dopadnout dobře, což se nedovíme. Brian Michael Bendis opět přerušuje dění v tom správném momentě, aby nás nalákal na další děj, ale i když jeho pojetí není špatné - mesiášský komplex, s nímž musí Spider-Man narazit - není to zrovna něco tak zásadního, co by bylo neskutečně originální. Bendis hraje hodně na to, že máme stěnoleza rádi a přejeme mu všechno dobré. A když se to neděje, trpíme s ním. Náznak vývoje vztahu s MJ je hezký, ale jen letmý.

X-Meni mě však zklamali o něco víc. Nevím, co jsem si myslel, že přijde, ale připadalo mi, že jsou postavy celkem dobře nastaveny, že by příběh mohl být zajímavý. Jenže nic se neděje. Millar si v klidu jede v zajetých kolejích, pouští své ultimátní X-Meny na nějakou tu misi, jenže ta ani není zajímavá. Je to něco s Magnetem, který drží prezidentskou dceru. Millar hraje na to, že postava Wolverina zde má naprosto jiný smysl, takže nechává čtenáře napnutého, jak to s tímhle kanadským zabijákem bude. No, a to je tak všechno. Adam Kubert má cool kresbu a ví, jak vyvolat efekt. Ty záběry jsou někdy ale neskutečně prvoplánové. Příběh, který se vešel do pátého sešitu, ale končí celkem zajímavě, teď je na Millarovi, jak ho dokončí v následujícím sešitu.

Co jsem si všiml, tak to je skutečnost, že Bendis hláškuje, alespoň v tomhle srovnání, o dost lépe než Millar. Millarovy hlášky nejsou tak ladné, nejdou hrdinům tak snadno od pusy. Skoro se mi chce říct, že po pár sešitech jsou autoři rutinéři, ale já si říkám, že to je všechno jen spojeno s tím, že se série rozjížděly, že šlo také o to, aby se nějak postupně vytvořil svět, do kterého postavy zapadnou a vy s nimi. Millar to s "Ultimate X-Men" vzal celkem zhurta, vykreslil toho hodně, hodně se děje, ale nějak jsem se ještě nedokázal s hrdiny ztotožnit. Snad to ještě přijde.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat