2014-04-23

#595: Ultimate Spider-Man a spol. 11 - 65 %

Ultimate Spider-Man a spol. 11
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 96 barevných stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah čísla:
Spider-Man: Dvojitá porce (7. a 8. díl) - původně jako čísla 20 a 21 série "Ultimate Spider-Man"
  • Scénář: Brian Michael Bendis
  • Kresba: Mark Bagley
X-Men: Gambit (2. díl) - původně jako číslo 14 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Chuck Austen
  • Kresba: Esad Ribic
X-Men: Jde to i jinak - původně jako číslo 15 série "Ultimate X-Men"
  • Scénář: Mark Millar
  • Kresba: Adam Kubert

Tvůrci sérií "Ultimate Spider-Man" a "Ultimate X-Men" nás mají rádi a chtějí nám těch příběhů dopřát co nejvíce. A tak se i v tomhle dílu "Ultimate Spider-Man a spol." můžeme těšit sice jen z jednoho příběhu se Spider-Manem, ale ten je zde konečně dokončen, navíc je zde uzavřen i poměrně krátký příběh "Gambit" a k X-Menům se po dvou číslech opět vrací Millar, a to jednosešitovkou, která je takovým intermezzem před dalším rozsáhlejším příběhem, který začne v čísle 12 magazínu "Ultimate Spider-Man a spol.". Jak je zvykem, půjdeme se podívat postupně na jednotlivé komiksy, které jsou součástí tohoto jedenáctého čísla.

Jak jsem řekl, příběh "Dvojitá porce" se zde uzavírá a my konečně zjišťujeme, jak to dopadlo s Octopusem a vlastně i s Kravenem. V případě Kravena nevím, jestli Briana Michaela Bendise vlastně milovat nebo zatracovat. Udělal s tou postavou něco zajímavého a já jsem docela zvědavý, jestli se k ní rozhodne ještě vrátit či nikoli. Spider-Man byl konečně konfrontován s Docem Ockem, ale jejich konfrontace pro mě také není dvakrát uspokojivá, protože příběh se ve finále vlastně ani tolik neposunul. Snad jen ten vztah veřejnosti ke Spider-Manovi dostal nový směr. No, nezbývá, než se vrhnout na další díl, který začal ve dvanáctém čísle "Ultimate Spider-Man a spol.", tedy na příběh "Návrat Goblina".

Co se v jedenáctém čísle také uzavřelo, to je dvojdílný komiks "Gambit", kde šlo vlastně nakonec jen o to, abychom se seznámili s novým mutantem, který by mohl být pro další dění důležitý. Jedná se o ten malý příběh, v který jsem doufal v předchozí recenzi, ale na druhou stranu zase není až tak moc o čem mluvit. Je to hodně akční díl, kde se to doslova hemží panely, které nepotřebují nějaká slova a dialogy, na druhou stranu se tím příběh trochu ztrácí a to hlavní se odehraje na posledních třech stranách. "Gambit" je postavou zajímavou, se strašnou češtinou, ale tak je pravdou, že nuance angličtiny, jejího používání a akcentů se do češtiny převádějí celkem těžko.

Poslední, co se v jedenáctém čísle "Ultimate Spider-Man a spol." najdeme, je komiks "Jde to i jinak", který je vlastně zpracováním článku, který o mutantech píše "Charles Xavier", který se snaží poukázat na to, že mutanti jsou prostě jen lidé, jenž mají jisté schopnosti, ale až tak se neliší. Jede se tedy v zajetém směru, kdy mutanti jsou perzekvováni. Millar se alespoň pokusil o trochu jinou formu. To je sice hezké, ale co si budeme povídat jednoduše je to spíše výplň, která nám o mutantech něco málo řekne, ale opět se nic moc zásadního nemění a příběh se nikam moc neposouvá. Jak je napsáno na dalším díle, jedná se o nové příběhy pro nové čtenáře, tak doufám, že nás ty příběhy ohromí trochu více než doposud.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Ultimate Spider-Man a spol. 1"
"Ultimate Spider-Man a spol. 2"
"Ultimate Spider-Man a spol. 3"
"Ultimate Spider-Man a spol. 4"
"Ultimate Spider-Man a spol. 5"
"Ultimate Spider-Man a spol. 6"
"Ultimate Spider-Man a spol. 7"
"Ultimate Spider-Man a spol. 8"
"Ultimate Spider-Man a spol. 9"
"Ultimate Spider-Man a spol. 10"

Žádné komentáře:

Okomentovat