2013-11-13

#371: 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

1001 komiksů, které musíte vidět, než zemřete (1001 Comics You Must Read Before You Die)
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "1001 Comics You Must Read Before You Die" v roce 2011. České upravené vydání (byly doplněny některé české komiksy) má 960 stran a prodává se v plné ceně za 999 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Editor: Paul Gravett

Myslím, že kniha "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete" je rozhodně něco, o čem se bude diskutovat. A je to kniha, která si to zaslouží. Rozhodně se nejedná o publikaci, která by byla určená pro každého, je to především teoretický text, ale na druhou stranu je to publikace, která je rozhodně určená lidem, kteří se o komiks zajímají. To, že za život nepřečtete všechny komiksy, které jsou zde uvedené, to vůbec nevadí. Ač je titul poměrně dogmaticky laděný, v některých případech ani není možné se ke komiksům dostat v takovém jazyce, který znáte. Když k téhle knize přistupujete, nepřistupujte k ní jako k něčemu, co vám diktuje, co máte číst, ale jako k něčemu, co by se pro vás mohlo stát inspirací toho, co číst.
"1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete" je opravdu velké množství, ale když se do knihy začtete, uvědomíte si, že mnohé z nich znáte, protože mnohé z nich jste již četli. Na závěr této recenze jsem uvedl seznam i s odkazy těch komiksů, které jsou v knize uvedeny a které jsem již recenzoval na těchto stránkách. A to rozhodně nejsou všechny, které u nás již vyšly a které jsou v knize obsaženy. Ten seznam je skutečně úctyhodný a jen obyčejné prolistování trvá pěkně dlouho. Možná vás ale překvapí, na co všechno zde narazíte.
Kniha je přínosná nejen z toho hlediska, že se zde dovíte o komiksech, o nichž jste nejspíš vůbec netušili, ale i strukturou, která je zde použita. Každému komiksu je věnována zhruba půlstránka, zbytek zabírají obrázky a ukázky z některých komiksů. Na této půl stránce se většinou dovíte následující:
  • Název komiksu a jeho českou verzi nebo počeštění
  • Autora nebo autory a jejich datum narození a případně úmrtí
  • Kdy komiks poprvé vyšel
  • Kdy vyšel česky, pokud vyšel (Za tohle patří autorům české verze můj obrovský dík, protože tímhle kniha pro české čtenáře získává naprosto nový rozměr!)
  • Co komiks inspiroval
  • O jaký žánr se jedná
  • Nejdelší část tvoří text o autorovi, o tom, jak komiks vznikal, co je na něm specifické a případně další informace
  • U některých komiksů pak ještě najdete informaci o tom, jaké jsou podobné komiksy a ne nutně se jedná o komiksy, které jsou v knize, naopak, jsou zde odkazy i na další, které se do knihy nedostaly
Kniha je tak pro českého čtenáře skutečně pokladem, protože ten se může nejen dovědět o tom, co ve světě vzniklo, ale především o tom, co se vydalo u nás. A ne jen po roce 1989, i předtím. V tomhle se kniha stává naprosto skvělou, ač samozřejmě není komplexní a kompletní a nejsou zde informace o všech komiksech, které u nás vyšly. I tak vás překvapí, kolik toho ve skutečnosti bylo. A kdy. České vydání je tak skutečně přínosem pro současný trh a pro lidi, kteří se o komiks zajímají i trochu jinak než jen v tom smyslu, že jej čtou. Tohle je kniha pro čtenáře, sběratele i částečně pro teoretiky. Zde by přece jen bylo možné mít určitou výhradu v tom smyslu, že texty ke komiksům jsou spíše takové povšechné, ale je potřeba si uvědomit, že tohle primárně není historicko-teoretická publikace, ale v podstatě populárně naučná kniha, která chce milovníkům komiksu trochu rozšířit obzory.
Nepřistupujte ke knize jako k dogmatu. I když je zde ono slůvko "musíte", tak nemusíte. Je to čistě na vás. Jsem si jistý, že vám některé komiksy budou v seznamu chybět, některé tam budou zase přebývat, ale třeba se tak dovíte o něčem, co jste neznali, nevěděli jste, že to existuje, přitom vám to může něco dát, zrovna pro vás to může mít nějakou hodnotu. K tomu dopomáhají i obrázky a ukázky, které vám některé komiksy představí v poměrně dostatečné podobě. Pro mě osobně je tohle kniha, kterou jsem prostě musel mít a jsem rád, že ji mohu vlastnit. S touhle koupí určitě neprohloupíte, když máte zájem komiks poznat trochu šířeji. Ano, je zaměřeno hlavně na komiks anglo-americký, frankofonní (Francie, Belgie a také Kanada) a japonský. To není proto, že by byly upřednostňovány, ale jednoduše proto, že se zde komiks vyvíjí nejdéle a nabízí toho nejvíce.
Knihu nebudu hodnotit procenty. Jako komiksový katalog se rozhodně jedná o něco, co si zaslouží pozornost a je zpracován skvěle. Škoda, že zde není ukázka z každého komiksu, ale to by bylo na knihu dost těžko proveditelné, zvláště pokud má hlavní část tvořit text. Uvažovat lze ale o tom, do jaké míry je text zásadní, všeříkající a jestli vlastně dokáže obhájit to, proč ten komiks je v katalogu zařazen. Nejlepší je ale číst a ověřit si to, pokud vám to finanční možnosti, jazykové dovednost i a další aspekty dovolí. Nezoufejte, jak jsem říkal, spousta komiksů už vyšla česky. Na závěr slíbený seznam toho, co najdete v knize a také zrecenzované na těchto stránkách:
"Tintinova dobrodružství: Modrý lotos"
"Goon"
"DMZ"

Komiks "1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Plus.

6 komentářů:

  1. Tahle knížka mi přišla předevčírem, dávam ji příteli k Vánocům, takže jsem do ní nahlédla jen letmo, abych s ní snad něco neudělala. Rozhodně mě ale překvapila, jak kvalitně je udělaná. Našla jsem tam komiksy, co už jsem četla a spoustu, kterou plánuji si přečíst. Je fajn, že má člověk nějaký seznam, který ho inspiruje, co přečíst dál. Hlavně, pokud se ve vodách komiksu nepohybuje dlouho a nemá takový přehled.
    Může se zdát drahá, ale stojí to za to. A ne jen díky kvalitě tisku a vazby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že tu jsou čtenáři, kteří s tímhle souhlasí. Odborníci - nebo "odborníci"? - ji celkem kritizovali, ale právě to, že v ní můžeme vidět seznam a inspirační zdroj, mi přijde jako hodně přínosné.

      Vymazat
    2. Myslím, že to byl původní plán, udělat seznam zajímavých komiksů, které můžou člověka zaujmout. Odborníci můžou být naštvaní za nedostatek "odbornosti" nebo proto, že nenašli svoje favority. Kdo ví, co se jim vždycky honí hlavou.

      Vymazat
    3. To je pravda :-) Dobrá myšlenka. Četl jsem výtka k překladům, ale myslím, že tohle by snad neměl být až takový problém. Když se bude někomu komiks zamlouvat, stejně si najde více informací na netu, kde by ale ten komiks v záplavě informací jinak mohl přehlédnout

      Vymazat
  2. Vzhledem k tomu, že knihu průběžně čtu, dovolím si nějaké dodatečné komentáře:
    - Japonská jména v české transkripci jsou strašný nesmysl, protože pokud je chce člověk dohledávat na internetu, v češtině je nenajde. Jaký smysl pak má jejich česká transkripce, když nikde jinde není uvedena a autor je známý hlavně pod anglickou transkripcí?
    - Některé texty ke komiksům jsou jen soupis děje, nic jiného. Čekal bych přece jen trochu navíc - historii vzniku, pozadí, spíš tyhle informace, než souhrn děje a nic víc.
    - České názvy knih jsou sice hezké, ale jaký to má smysl, když kniha česky nevyšla a je možné, že pokud vyjde, překlad bude jiný?

    Tak to je zatím vše, pokud mě ještě něco zaujme, dodám update.

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní13/9/23 12:43

    Díky za recenzi a seznam českých edic, tohle je moje komiksová bible.

    OdpovědětVymazat