2013-08-30

#258: Goon 1: Nic než utrpení - 85 %

"Goon" patří k tomu nejoriginálnějšímu, co vyšlo v oblasti hororového komiksu. Něco takového skutečně hned tak číst nebudete. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/goon-nic-nez-utrpeni.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Goon 1: Nic než utrpení (Goon 1: Nothin' But Misery)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako minisérie "The Goon" 1 až 4 a speciální díl "The Goon Color Special" v nákladu samotného autora v roce 2002. Souborné vydání pak poprvé vyšlo v roce 2003. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Přiznám se rovnou, že o "Goonovi" jsem slyšel spoustu věcí, ale nikdy jsem se k němu nedostal, abych si ho přečetl. Díky tomu, že Comics Centrum vydalo "Goona" i u nás, konečně jsem se k němu dostal a otevřel jsem ho. Nemohl jsem uvěřit tomu, že mi něco takového tak dlouho unikalo. Je to vážně neskutečný komiks. Je jiný, a přesto je jaksi známý, ale je to hlavně tím, že je prostě úžasně koncipovaný. Říkal jsem si, co asi může být zábavného na svalnatém chlápkovi a jeho malém parťákovi s velkýma očima, ale měl bych se naučit, že zrovna podobné atributy by se neměly podceňovat.
V úvodu komiksu se nám představuje hodně zvláštní svět. Máme tu jednoho namakance, kterému se říká Goon, a jeho parťáka Frankyho. Tváří se jako místní domobrana a zároveň chlápci, co si k vám přijdou pro výpalné. Když jste v pohodě, asi se vám nic nestane, ale pokud bydlíte na špatné straně od Lonely Street, mějte se na pozoru. Je však pravda, že pokud skutečně bydlíte na špatné straně, jste nejspíš nemrtvola. Jestliže máte navíc rybí geny, radši se Goonovi vyhýbejte velkým obloukem.
Hned první kapitola nám ukazuje, že Goon má hodně z hororových filmů, gangsterek 30. let a také něco z Tarantina. Najdete zde suchý humor, místy až téměř absurdní, který vás buď dostane, anebo na tu správnou strunu nenaladí, ale pozitivum celého příběhu je v tom, že je zde nejen množství povídek, ale i větší příběh, který je všechny zastřešuje. Z prvních dvou kapitol na mě padl pocit, že tohle nebude jen tak obyčejná sbírka povídek, ale máme před sebou něco většího. Padl na mě podobný pocit, který jsem měl při prvním čtení "Kůstka". Rozhodně příjemný pocit, navíc doplněný drsnějším příběhem.
V dalších třech kapitolách se dovídáme něco více o Goonovi, o Frankym a hlavně o světě, ve kterém žijí. Skutečně jsou to 30. léta, která jsou podána neskutečně. Dýchá na vás doba Velké krize, stejně jako na vás dýchnou 60. léta a začátek jedné z nejzajímavějších ér hororu – Romerovy zombie filmy. Nemrtví a další příšery jsou neodmyslitelnou součástí komiksu, a musím říct, že Eric Powell je v tomto směru velmi nápaditý, což předvádí v podstatě v každém dílu. Nádherně se na potvorách vyřádil. Osobně se mi komiks velmi zamlouvá proto, že je zde přesah a my pomalinku odhalujeme, kdo je vlastně Goon, kdo jsou další postavy, s kterými se setkáváme pravidelně, anebo zasáhnou do děje později. Jsem velmi zvědavý, jak bude komiks pokračovat, a doufám, že se bude dobře prodávat, aby se co nejdříve mohl objevit další díl.
File:Eric Powell at Wondercon 2006.jpg
Vysmátý Eric Powell
Jak jsem již řekl, komiks má na svědomí Eric Powell, který se profiloval hlavně jako obálkář pro Marvel a DC Comics, až se sám konečně dostal k vlastní sérii, kterou nejprve produkoval u Avatar Press a také sám (kdysi v roce 1999), aby se nakonec upíchnul u Dark Horse, kde "Goon" vychází až do současnosti (celkem vyšlo v klasické sérii 42 sešitů – číslo k říjnu 2012). Powellovy příběhy jsou plné černého humoru, situační i konverzační komiky, ale nechybí drsná mluva, stejně jako drsné jednání. Goon je vlastně tak trochu Hellboyem, který si bere ještě méně servítek a jeho metody jsou ještě méně ortodoxní.
Časem se snad dočkáme i filmu!
Co musím vyzdvihnout, to jsou stránky, na kterých jsou fiktivní reklamy nebo fiktivní upoutávky. Eric Powell se na nich vyřádil, ale vyřádilo se také Comics Centrum. Skvěle se jim celý komiks podařilo převést do češtiny, což právě v případě vložených reklam muselo být místy pořádně náročné. O to více oceňuji výsledek. V tomhle směru nelze nic vytknout, ani překladu, který snad nemá chybu. "Goon" má nastartováno k tomu, aby se stal oblíbenou sérií i u nás. Doufám, že k tomu skutečně dojde, protože některých zapadlých sérií je hodně škoda. Fanoušci navíc mohou Goona zakoupit za skvělou cenu - pouze 399 Kč (sleva více jak 30 % z původní ceny) - jen na internetovém obchodě Comics Centra. Neváhejte, protože tahle série rozhodně stojí za to a v klasických knihkupectvích ji prostě nedostanete. 

Komiks "Goon 1: Nic než utrpení" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat