2013-06-18

#137: DMZ 1: Válečná zóna - 80 %

Komiks bez humoru, zaměřený na válku a politiku a přesto je neskutečně zábavný, respektive čtivý. Tohle je "DMZ" Briana Wooda. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/dmz-valecna-zona.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


DMZ: Válečná zóna (DMZ: The Hidden War)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "DMZ" u Vertiga (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u Vertiga poprvé v roce 2006. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Brian Wood
Kresba: Riccardo Burchielli a Brian Wood

Měli jsme tu recenze na komiksy ze série "Transmetropolitan", kde je v hlavní roli jeden velmi speciální novinář, který dokáže lidi vážně vytočit, ale zároveň mu jde o pravdu a o to, aby ji lidem prezentoval. Podobné je to i se sérií "DMZ". "DMZ: Válečná zóna" nám představuje mladého muže, Mattyho, který se spíš náhodou dostává přímo do válečné zóny a z obyčejného poskoka se najednou má přetvořit ve skutečného novináře, který podává zprávy z místa, kde by nikdo nechtěl žít.
Budoucnost, kterou nám Brian Wood prezentuje, není budoucnost, kterou bychom viděli rádi. Nebo když ne my, tak Američané určitě ne. Představte si, že se z jejich nejskvostnějšího města – New Yorku – stane válečná zóna. Jak se píše v textu ke knize, Amerika si tak dlouho válčila venku, až doplatila na to, že má problémy i ve svém středu. Propukla nová občanská válka, která znamenala jediné – Manhattan se stane místem, které bude připomínat ta nejhorší bojiště.
Brian Wood si dovolil dost, co si budeme namlouvat. Udělat z Manhattanu demilitarizovanou zónu (odtud DMZ) je odvážné. Místo, které je všemi Američany považováno za ukázku toho, kam až to mohou dotáhnout. Je to místo boháčů, místo pravých Američanů. Aspoň na první pohled. Ale Wood není pouze kritický. Ukazuje i na sílu New Yorku, na to, že taková místa jako Ground Zero jsou stále nedotknutelná. Ani on by si na ně nedovolil vztáhnout ruku.
Matty, naše hlavní postava, je asistentem, neplaceným, v jedné společnosti, která vysílá reportéra, aby zmapoval oblast Manhattanu, což rozhodně není žádná sranda, protože nikdo pořádně neví, co se tam vlastně děje. Přistání není zrovna hladké, a tak je nakonec Matty tím jediným, kdo přežije. Je odříznut od světa, nemá přístup k ničemu, na co byl zvyklý, všechno je jinak a jediné, o co skutečně jde, je jeho život. Dokáže přežít v novém Manhattanu? A dokáže o tom psát?
File:10.12.12RiccardoBurchielliByLuigiNovi3.jpg
Riccardo Burchielli
"DMZ: Válečná zóna" není žádným nadupaným akčním komiksem. Brian Wood je spíše člověk, který se zamýšlí nad tím, co by mohlo být, kdyby... Není to jen kritika Američanů, je to sociální kritika obecně. Co jsme schopni udělat pro to, abychom přežili? Jak daleko zajdeme? Zbavíme se všech hodnot, které nás společnost učí? Mají ty hodnoty vůbec nějaký smysl? Tenhle komiks donutí přemýšlet, navíc kresba, která je propojením Burchielliho a místy i Woodových vlastních panelů, je naprosto dokonalá pro vizi poměrně depresivního světa, vlastně jen jednoho města.

Komiks "DMZ: Válečná zóna" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "DMZ 5: Skrytá válka".

Žádné komentáře:

Okomentovat