2013-05-27

#91: Preacher 1: Jako pára nad Texasem - 90 %


Kdyby se lidí (rozuměj komiksových fanoušků) zeptali, jaký je nejlepší komiks Gartha Ennise, myslím, že by mnoho respondentů odpovědělo "Preacher". Poměrně zaslouženě. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/preacher-jako-para-nad-texasem.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Preacher: Jako pára nad Texasem (Preacher: Gone to Texas)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2004. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Preacher" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Preacher: Gone to Texas" v roce 1996 u DC Comics. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon a Glenn Fabry (obálky)

Když se v roce 1995 poprvé na komiksových stáncích objevil "Preacher", muselo to být doslova jako zjevení. Vulgární, nevybíravý komiks, který adoruje tři osoby, jež mají do klaďasů asi tolik jako politik k lásce k občanovi. Garth Ennis přišel s komiksem, který mu byl vlastní. Hlášky, zajímavé a komické postavy a postavičky, příběh, který v sobě má víc, než by se na první pohled zdálo, a k tomu kresba Steva Dillona, která možná vypadá malinko dětsky, ale sakra, podívejte se trochu na ty obličeje. Dokáže vyjádřit podstatu jednoho panelu jen tím, že tam dá postavu a její výraz. Tohle je dílo mistra.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Jako pára nad Texasem.
Když budete číst od Ennise trochu víc, buď se smíříte s tím, že všechno významné, co dál napsal, je napuštěné "Preacherem" až do morku stránek, anebo si prostě řeknete, že vás to už nebaví. Jediné, co drží Ennise později nad vodou, jsou skvělé postavy a jejich příběhy. Bratrství, myslím, že to je pojem, co dokáže charakterizovat Ennisovy příběhy. V "Hitmanovi" je to na první pohled patrné, v "Punisherovi" už méně, ale také se s tím setkáváme často, ač se jedná o bratrství odtažité.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Jako pára nad Texasem.
Osobně si myslím, že "Preacher" je tím nejlepším, co kdy Ennis stvořil. V poslední době už nám přináší příběhy, které zase nejsou až tak úžasné, i když v sobě stále má vypravěčskou sílu. Jen trochu vyčpěl. Zpět k "Preacherovi". Kazatel je osobou, která se dostala do pořádného kolotoče. Za sebou má šílenou minulost, která ho donutila nosit bílý kolárek, a právě spolknul stvoření, které si říká Genesis a je dítětem, jež vzešlo ze spojení anděla a démona. Jesse je navíc kazatel pořádně nakrknutý na Boha, kterého si chce podat. A tak začíná jeho cesta, která má jediný cíl. Najít boha a pravdu.
Ukázka z českého vydání komiksu Preacher: Jako pára nad Texasem.
Jesse Custer, titulní kazatel, není na události sám, ale vlastně hned po tom, jak se mu do těla dostane Genesis, se setkává se svou starou láskou Tulip a jejím náhodným parťákem Cassidym. Každý má své tajemství, každý má svůj příběh, který se postupně odhaluje. Ale ne v prvním díle. První díl nás pouze povrchně seznamuje s většinou postav, které si zamilujete. Je jedno, jestli je to klaďák, nebo záporák, tihle hoši a dívky jsou stejně všichni takoví šmejdi, že vám prostě přirostou k srdci.
"Preacher: Jako pára nad Texasem" je o tom, jak se vyhnout policajtům, jak si trochu užít a jak se konečně podívat do New Yorku, protože co si budeme povídat, to město je prostě skvělé. Jen si dejte bacha na to, koho potkáte, aby vám nevrazil kudlu do zad... nebo do ruky. Jestli si myslíte, že znáte postavy a dokážete je odhadnout, Ennis vás přesvědčí o tom, že každý je pořádný úchyl. Časem se to možná omrzí, ale pokud Ennise neznáte, začněte s "Preacherem", protože to je opravdu to nejlepší, co kdy udělal.

Komiks "Preacher: Jako pára nad Texasem" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat