2013-05-12

#57: Kůstek 1: Útěk z Kůstkova (1. část) - 95 %

"Kůstek" bývá srovnáván s "Pánem prstenů" a co do epičnosti mu rozhodně není co vyčíst. Komiks je výbornou ukázkou toho, jak vytvořit humorné, silné fantasy, kde dojde na akci i na skutečně temnou atmosféru se skvělými postavami. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/kustek-utek-z-kustkova-1-cast.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Kůstek 1: Útěk z Kůstkova (1. část) (Bones: Out from Boneville)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Bone" v nakladatelství Cartoon Books (nakladatelství Jeffa Smithe). Souborně v originále komiks vyšel jako "Bone: Out of Boneville" v roce 1995 černobíle a v roce 2005 barevně u Cartoon Books. Černobílé české vydání se prodává v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

"Kůstek" je jedním z nejgeniálnějších komiksů, které byly vůbec kdy napsány. Já vím, na prvním pohled to zní trochu divně, když si představíte, že hlavní postavou je něco jako bílý šmoula bez čepičky a jeho dva bratranci, kteří k jednotlivým modráskům nemají moc daleko, ale skutečnost je prostě taková. "Kůstek: Útěk z Kůstkova" je první knihou, která v České republice vyšla, a já si dovolím říct, že svou skromností a zároveň epičností je hodna stát po boku takových děl, jako jsou například "Pán prstenů" nebo "Letopisy Narnie". Kůstek má v sobě něco navíc – je neskutečně vtipný. Jak řekl Matt Groening, tvůrce "Simpsonových": "Miluju Kůstka! Kůstek je úžasný!"
Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.
V tomto článku bych se rád věnoval první polovině českého vydání, protože v původní verzi, vyšla kniha rozdělená na dvě. První se jmenuje "Útěk z Kůstkova" a druhá "Velké kraví dostihy". Toto zůstalo zachováno, alespoň pokud se týká názvů, ale v českém vydání se to prostě spojilo. Dobromady s knihou "Oči bouře" tyto knihy tvoří trilogii nazvanou "Vernal Equinox". Podrobněji ke knihám uvádím text na konci článku. Za spojení dvou knih do jedné se určitě nezlobím, protože jsem zjistil, že „Kůstka“ prostě není nikdy dost, ať už se jedná o Ferdu Kůstka, Podfu Kůstka nebo Švandu Kůstka. Každý z nich je jiný, každý z nich má lidský charakter. Jejich postavy jsou skutečně nádherně napsané, stejně jako nakreslené. Jejich antropomorfizace je na první pohled jednoduchá, ale postupem času zjistíte, že jsou skutečně skvěle promyšlenými a ztvárněnými hrdiny.
Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.
Já vím, tohle vás asi těžko přesvědčí, o tom, že "Kůstek: Útěk z Kůstkova" je komiksem, který stojí za to. Pojďme se tedy trochu podívat na příběh, který se odehrává v první části, která je nazvána právě "Útěk z Kůstkova". Trojice malých Kůstků musí utéct ze svého rodného města, protože Podfa Kůstek, roztomilý podvodník, který pro zisk udělá skutečně cokoli, to už trochu přehnal a všichni tři byli vyhnáni. Jsou na poušti a dostávají se do problémů, když po nich jdou kobylky. Jsou nuceni se rozdělit a my sledujeme pouť nejroztomilejšího z Kůstků, malého, naivního, ale dobrosrdečného Ferdy, který ztracený v lese čeká na lepší časy a na své bratrance.
Ukázka z českého vydání komiksu Kůstek: Útěk z Kůstkova.
"Útěk z Kůstkova" se věnuje hlavně Ferdovi, ale nakonec i tomu, jak se všichni znovu shledají. I když se na první pohled jedná o komiks pro děti, opět budete vyvedeni z omylu. "Kůstek" je již od prvního dílu docela temný a všechno není tak krásné, jak se zdá. Objevují se zde chlupaté postavy krysáků, které z nějakého důvodu pasou po Podfovi. Důvod není znám ani nám a nejspíš ani Podfovi samotnému. Navíc je zde drak, který sleduje Ferdu a pomáhá mu. Proč to dělá? Co jsou jeho plány? Jaké jsou jeho zájmy? A babička Ben nebo Trnka? Jsou jen obyčejnými postavami? Od počátku se zdá, že nic není takové, jak se na první pohled jeví.
Sám tvůrce "Kůstka" Jeff Smith
"Kůstek: Útěk z Kůstkova" je jedním z těch komiksů, které vás na první pohled uchvátí a budete chtít další a další, anebo vás naprosto nezaujme a nebudete o pokračování jevit zájem. Ale pokud vás zaujme, můžete se těšit na úžasnou dávku vtipu, skvělých dialogů a tajemství, která se skrývají na každém rohu, tajemství, která jsou postupně odhalována, a rozhodně se nemusíte bát, že vám něco zůstane utajeno. Pod povrchem neustále číhá něco, co vás bude nutit číst dál a dál. A i když sem tam narazíte na nějakou tu pasáž, která se přece jen vleče, z tohohle komiksu nebudete mít pocit, že je nedodělaný, že mu něco chybí, nebo že mu naopak něco zbytečně přebývá. Jeff Smith dokázal vytvořit složité a krásné dílo, které si našlo a ještě najde tisíce a možná i milióny fanoušků. Tohle je teprve začátek. "Útěk z Kůstkova" je seznamováním a rozjezdem. Já bych rád pokračoval druhou částí o této knize, kde bych se více věnoval postavám, tomu, jak je komiks kreslený a také jak se příběh dál vyvíjí.

Přehled knih v sérii:
Trilogie "Vernal Equinox" nebo také "The Valley" se skládá z knih:

  • "Out from Boneville" ("Útěk z Kůstkova")
  • "The great Cow Race" ("Velké kraví dostihy")
  • "Eyes of the Storm" ("Oči bouře")

Trilogie "Solstice" nebo také "Phoney Strikes Back" se skládá z knih:

  • "The Dragonslayer" ("Čas zabíjet draky")
  • "Rock Jaw: Master of the Eastern Border" ("Ostrozub, Vládce východního pomezí")
  • "Old Man's Cave" ("Starcova jeskyně")

Trilogie "Harvest" nebo také "Friends & Enemies" se skládá z knih:

  • "Ghost Circles"
  • "Treasure Hunters"
  • "Crown of Horns"


Komiks "Kůstek 1: Útěk z Kůstkova" si můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat