2013-05-26

#89: Z pekla - 95 %


Alan Moore je mým nejoblíbenějším scénáristou, a tak je na čase, abychom se na jeho tvorbu podívali trochu šířeji a nezaměřovali se pouze na "Bažináče". Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/z-pekla-komiks.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Z pekla (From Hell)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2003. "Z pekla" si prošlo takovým menším vydavatelským martyriem. Nejprve série vycházela v magazínu "Taboo" na pokračování, a to v číslech 2 až 7  (vyšlo jen 9 čísel a magazín skončil v roce 1992) v letech 1989 až 1992. Magazín vydával Stephen Bissette ve svém nakladatelství Spiderbaby Graphix. Alan Moore a Eddie Campbell se však poté rozhodli, že komiks vydají jinde, a to v celkem deseti sešitech a jednom sešitu bonusovém nazvaném "From Hell: The Dance of the Gull-catchers". Takto celý komiks vyšel v letech 1991 až 1998 v sešitech, a to nejprve u nakladatelství Tundra Publishing (ukončilo činnost v roce 1993 a následně u Kitchen Sink Press (nevydává od roku 1999). Souborně byl komiks vydán jako "From Hell" u Top Shelf Publishing v roce 1999. Top Shelf Publishing překvapivě pořád funguje a v současnosti vydalo "From Hell Companion", což jsou scénáře, komentáře a další bonusy, které Alan a Eddie dodali. Vyjde i u nás? České vydání se prodává v plné ceně za 690 Kč.


Scénář: Alan Moore
Kresba: Eddie Campbell

Alan Moore je génius komiksové literatury a člověk se skoro diví, že skončil u komiksu a nepokračoval hlouběji do beletrie a více se neprosadil v próze. Ale proč se vlastně divit? Proč by měl autor, který je tak výtečný v komiksové tvorbě, přecházet k něčemu jinému? Alan Moore ve své komiksové tvorbě dokázal, že je schopný měnit literaturu a zaujmout i ty, kteří komiks obvykle nečtou. Jeho komiks "Strážci" se stal mezníkem v komiksové literatuře, svými díly "V jako vendeta" nebo "Z pekla" prokázal, že komiks má na mnohem víc než jen na superhrdinský mainstream, knihou "Ztracené dívky" zase ukázal, že erotika může být umění.
Věnujme se však komiksu "Z pekla". Tento komiks je převratný v tom, že se na první pohled skutečně jedná o něco, pro co se vžil název "grafický román". Samozřejmě, kdyby se dala dohromady jedna pokračující série, například "The Amazing Spider-Man", kniha by byla mnohem, mnohem silnější, ale jedná se o příběh, který je vydáván na pokračování a příběh je roztříštěn mezi jednotlivé epizodky. "Z pekla" je jedním příběhem, který je rozprostřen na stovky stránek a člověk si říká, jak z toho asi musel Eddie Campbell šílet, když všechny ty strany kreslil, i když pravda, s přispěním kreslíře Peta Mullinse.
Kresba Eddieho Campbella je na první pohled neskutečně jednoduchá, ale to pouze ve chvíli, kdy srovnáváte se superhrdinským komiksem, kde je všechno úžasně barevné a detailní, ale to jen proto, že u jednoho komiksu stačí maximálně 24 stránek měsíčně a na všech stránkách pracuje celkem dost různých lidí (jeden nakreslí komiks tužkou, druhý to vytáhne tuší, třetí přidá barvy a čtvrtý lettering). Není to všechno na jednom kreslíři, je to skutečná manufaktura. Eddie Campbell musel komiks zvládnout sám, a tak je použita pouze kresba tuší, která místy zjednodušuje, ale nikdy vás nenechá na pochybách, co sledujete, koho sledujete a co se děje. Jeho šrafura je přízračná a bude vás doprovázet celou cestu, co objevujete "skutečnou" totožnost sériového vraha, kterému bylo dáno jméno Jack Rozparovač.
Rok 1888 nebyl pro Londýn rokem nejslavnějším. Ve druhé polovině roku se v jeho ulicích objevil vrah, který za sebou nechával mrtvé prostitutky, navíc zabité poměrně brutálním, i když precizním způsobem. Vrah nikdy nebyl dopaden, ač domněnek o tom, kdo jím byl, je neskutečné množství. Alan Moore se pustil sám do rozsáhlého pátrání. "Z pekla" je totiž v podstatě románem investigativním. I když je příběh detektivním thrillerem, víme již od začátku, kdo je skutečným vrahem a proč vraždí. Jestli jeho pohnutky chápeme, to už je věc druhá. Investigativnost dokresluje i rozsáhlý poznámkový aparát v závěru knihy a bonusový komiks, kde se čtenář dozví něco málo o tom, jak vznikal mýtus Jacka Rozparovače a různé teorie o jeho totožnosti.
Podobizna autora scénáře Alana Moora
Alan Moore sám uvádí, že jeho verze nemusí být skutečně pravdivá, ale podává dostatek důkazů o tom, že jsou zde fakta, která není možné přehlédnout. Finální obrázek si můžete udělat sami. Buď uvěříte, anebo nikoli. Myslím si, že jeho verze je k uvěření, pohnutky vraha, to už je věc jiná. Alan Moore nepopírá, že do příběhu dal hodně ze sebe, jsou zde momenty, které jsou vykonstruované, i když založené na určitých zkazkách. Samozřejmě nemůže vědět, jaké konverzace se odehrávaly, ale vzhledem k tomu, jak je precizně vykreslena doba a jak jsou scenáristicky zvládnuty postavy komiksu, příběh je dostatečně uvěřitelný a nejsou zde slabé momenty. Ne všemu uvěříte, ale je jen na vás, jaké je vaše cítění, jaké jsou vaše představy o světě.
A tohle je kreslíř Eddie Campbell
"Z pekla" není jen nějaké průměrné čtení, ale jedná se o skutečně silnou literaturu. "Z pekla" dává pojmu "grafický román" naprosto nový a konkrétnější význam. Tohle není komiks, který nepřečtete za jeden večer. Budete o něm přemýšlet, budete ho rozebírat. Rozhodně doporučuji přečíst knihu, ať už jste viděli filmové zpracování, či nikoli. I když je Johnny Depp výtečný herec, kniha je v tomhle případě mnohem lepší a uvěřitelnější než její adaptace.

Komiks "Z pekla" si můžete se slevou zakoupit na stránkách BB/art.
Na stránkách najdete další recenze na knihy Alana Moora:
"Swamp Thing - Bažináč"
"Swamp Thing - Bažináč: Láska a smrt"
"Swamp Thing - Bažináč: Prokletí"
"Swamp Thing - Bažináč: Hejno vran"


Žádné komentáře:

Okomentovat