2013-06-13

#127: Sin City 2: Ženská, pro kterou bych vraždil - 90 %

"Sin City" je komiks, který se nesmazatelně zapsal do historie a naprosto zaslouženě. Frank Miller vytvořil něco, na co se nikdy nezapomene. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/sin-city-zenska-pro-kterou-bych-vrazdil.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Obálka českého vydání komiksu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil.

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (Sin City: A  Dame to Kill for)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě a brožované vazbě v roce 2008. Jedná se o druhé české vydání. První vyšlo v roce 1999 u Crew. Původně vyšlo jako sešity 1 až 6 minisérie "Sin City: A Dame to Kill for" v listopadu 1993 až květnu 1994. Souborně v originále komiks vyšel jako "Sin City: A Dame to Kill for" v roce 1994. České vydání má 121 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč (brožovaná vazba) a 399 Kč (pevná vazba).


Scénář: Frank Miller
Kresba: Frank Miller

Frank Miller byl komiksový vizionář, geniální umělec, který vytvořil naprosto nezapomenutelná díla. Dokázal restartovat skomírající sérii "Daredevil", podílel se na oživení komiksové branže vůbec, když vytvořil komiks "Návrat Temného rytíře", a nakonec udělal revoluci grafického románu ve spojení s filmem, když dokončil komiks "300" a hlavně svou jedinečnou sérii s názvem "Sin City". Dnes už to není on, jeho "Holy Terror" je neskutečný vlastenecký blábol, který selhává i v tom, kde Frank nejvíce exceloval – v kresbě. Zůstaňme ovšem u jeho nejúspěšnější série.
Ukázková strana českého vydání komiksu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil.
"Sin City" to je dílo muže, který přesně věděl, co dělá, ale hlavně naprosto dokonale věděl, jak to chce udělat. Nikdo před ním komiks takhle nekreslil, ale po "Sin City" se o to snažilo mnoho lidí. Mladí autoři začínají proto, že se chtějí vyrovnat právě Millerovi, a zkouší kresbu, kterou on použil pro "Sin City". Proč? Protože ta kresba na první pohled vypadá jednoduše. Jenže ne každý je Frank Miller a ne každý chápe, že tahle kresba vůbec není jednoduchá. Je pořádně náročná, ale hlavně, naprosto dokonale odpovídá tomu, co Frank stvořil. Měl v úmyslu udělat drsný, nesmlouvavý komiks a taková je i kresba. Na první pohled jednoduchá, ale stejně tak výtečná. Přesně vystihuje atmosféru, redukuje panely a drtí vás svou hrou světel a stínů a hlavně je každý panel naprosto jasný, víte, na co se díváte, což se o komiksu "Holy Terror" opravdu říct nedá.
Ukázková strana českého vydání komiksu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil.
Dnes ale chci mluvit o komiksu "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil". Jeden důvod je ten, že je to sakra dobrý komiks, druhý důvod je pak v tom, že Frank s Robertem Rodriguezem dokončují druhé "Sin City", které bude adaptací právě tohoto grafického románu. Tohle je přesně ten příběh, který si měli vybrat. Rozhodně patří k těm nejlepším, i když v rámci "Sin City" se v podstatě nedá sáhnout vedle. "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil" je komiksem, který si rozhodně zaslouží svou adaptaci a jestli k ní oba tvůrci přistoupí se stejnou láskou jako k prvnímu filmu, bude z toho pecka.
Ukázková strana českého vydání komiksu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil.
Příběh se točí kolem Dwighta, kterého z filmu "Sin City" známe jako toho, který má tvář Cliva Owena. Ve filmu zaznělo, že změnil tvář, nevíme z jakého důvodu. "Ženská, pro kterou bych vraždil" je přesně ten komiks, kde se všechno dovíme a nahlédneme do osudů dalších postav, včetně milovaného Marva. Ale jsou zde i další dobře známé charaktery – Manute, Gail, dvojčata, Shellie. Přesně o tohle Frankovi šlo. Vytvořil příběhy, které na sebe budou navzájem navazovat, a tak v komiksu "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil" jsou jasné odkazy na jiné sešity, máte pocit, že se před vámi odehrávají scény z jiného příběhu, a ono to tak skutečně je. Frank vytvořil svět, který je komplexní, nejedná se jen o epizody bez souvislostí, ale jsou zasazeny do živého světa, navzájem se ovlivňují. Ne, "Sin City" není jednoduchý komiks, právě naopak.
Filmová ženská, pro kterou bych vraždil (Eva Green ve filmu "Sin City 2"
"Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil" je skvělým moderním noir příběhem, kde nechybí násilí, napětí, láska a romantika, ale také správní záporáci a hlavně hrdina, který rozhodně není chlápek s andělskou aurou, ale pořádný šmejd, kterému stejně budete držet palce, protože i takový člověk si to zaslouží. Takové je Basin City, místo, které si pro každého nechává to nejhorší. "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil" je romantikou v drsném kriminálním stylu. Nečekejte happy endy, nečekejte lásku až za hrob, ale zradu, podrazy a pomstu. Takhle totiž svět funguje a Frank nám to předává v podobě, která nás dokonale ohromí.

Komiks "Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil" je v současné době vyprodaný.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Sin City 6: Chlast, děvky a bouchačky"

Žádné komentáře:

Okomentovat