2013-05-13

#60: Banda 1: Karty jsou rozdaný - 90 %


Banda 1: Karty jsou rozdaný (The Boys: The Name of the Game)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "The Boys" u Dynamite Entertainment. Souborné vydání vyšlo u Dynamite Entertainment poprvé v roce 2007. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Darick Robertson

Pokud chcete esenci Gartha Ennise, tak je to přesně tahle. Jestli tohohle Severního Ira pořád ještě nemáte plné zuby, v komiksu "Banda 1: Karty jsou rozdaný" dostanete přesně to, co na něm milujete a možná ještě víc. Garth Ennis spojil svou zálibu v drsných hoších, parťáctví a pořádných bitkách, aby vytvořil příběh, který je kontroverzní, je drsný, je nechutný, není pěkný, ale je zábavný. To se mu prostě vytknout nedá. Ten chlap je prase, ale pokud máte rádi černý humor, pokud vám nevadí krvavé sperma a podobné mňamky, tak tenhle komiks snesete. Jak je ale jasné, Ennis zachází skutečně daleko, což se ale u něj dalo předpokládat. "Banda" ale není komiksem pro holčičky. A co si budeme povídat. Kdyby Ennis nepřitvrdil, už opravdu nemá co nabídnout. I proto se stala v zámoří tak oblíbenou série "Crossed", která před více jak rokem byla BB/artem avizovaná, ale zatím na ní nedošlo. Můžeme snad ještě doufat.
"Bandě" dávám vysoké hodnocení, a to především pro to, že v rámci toho, co kdy Ennis vytvořil, je to něco opravdu silného. Nejde jen o to, že dal světu postavy jako Řezník a Mateřský mlíko, ale také proto, že je dokázal dát do příběhu, který má hlavu a patu a který funguje sám o sobě. Jasně, jsou zde odkazy na komiksy jako "Preacher", co si budeme povídat, Ennis už se prostě opakuje, nakonec Řezník trochu vypadá jako Tommy Monaghan z Hitmana, ale díky Darickovi Robertsonovi (série "Transmetropolitan") před sebou máme sérii, která přece jen vyniká. Navíc je to série, která skvěle ukazuje, že superhrdinové nemusí být až tak super a že to jsou vlastně pěkní šmejdi, kteří se naučili využívat a zneužívat svoje postavení. Kdo střeží strážce? Tohle je otázka, kterou si položili mnozí, nejznámější jsou pak "Watchmeni" Alana Moora. Alan Moore vytvořil epos o pádu světa proto, aby mohl znovu povstat, Garth Ennis se vydal cestou černohumorné zabijačky, které není nic svaté.
Hned první příběh nám dá tušit, o co tady půjde. Jedná se o dvoudílný příběh "Karty jsou rozdaný", kde se setkáme se všemi hlavními postavami (jejich soupis následuje na konci článku). Prvními postavami jsou Hughie a Řezník. Hughie prožívá svůj nejkrásnější a nejhorší den v životě. Konečně má svou milovanou, kterou však v okamžiku nějaký superhrdina rozpleskne o zeď. Ne, jeho dívku už skutečně nikdo nedá dohromady. Kromě toho mu v rukou zůstaly její ruce. Příslušné orgány to však ututlají a donutí Hughieho podepsat něco, i když netuší, o co jde. Je dost mimo. Řezník zatím natvrdo klátí ředitelku CIA, aby se mohl vrátit k tomu, co mu jde nejlépe. K usměrňování superhrdinů. Protože když se tihle zmetci utrhnou ze řetězu, je to pořádné maso. To dokazuje další příběh, čtyřdílný a nazvaný "Červená" v originále "Cherry".
Kromě toho, že superhrdinové si příliš nelámou hlavu s tím, když jsou nějaké ztráty na životech, nemají to jednoduché ani oni samotní, když jsou nováčky. To má poznat Hvězdička, noví člen té nejelitnější skupiny superhrdinů, který si říká Sedmička. Zůstat v týmu není snadné, hlavně pro mladou dívku, která je plná ideálu a naivity. Tohle není komiks o superhrdinech, tohle je komiks, který je možné vztáhnout na normální život, bohužel. Když si chce mladá žena získat postavení, myslím, že není tak těžké si představit, že musí projít podobným martyriem jako Hvězdička. Že morální hodnoty současné doby jsou pokřivené, to je asi jasné, ale přesto jsem stále zvědavý, kam až je ochotna tahle superhrdinka zajít. Docela se tak budu těšit na další díl.
Ještě se máme na co těšit
Jak říkám, Ennis se opakuje a opakuje se i v tomto komiksu, ale přesto dokáže příběh podat takovou formou, že vás to zaujme. Je drsný, opravdu je to kontroverzní komiks, který není pro každého. Zase jednou jsem však měl pocit, že všechen ten hnus, násilí, erotika, drsná mluva, drogy, úchylky, atd., nejsou jen samoúčelné nástroje k tomu, aby si Ennis vydělal, ale že se za tím skrývá příběh, který dává smysl. Když dojde na rvačku se superhrdiny, je jasné, komu budete fandit. Garth dokáže superhrdiny podat jako skutečné šmejdy, ale ani Řezník není úplně kladnou postavou. Je v něm něco až temného, co ho sune spíše na druhou stranu. Tak aby také ne, když dokáže jednou ranou někomu rozšmelcovat obličej. Tohle je rozjezd a je to rozjezd skvělý. Uvidíme, jak se příběh bude dál vyvíjet. Potenciál zde je, ale trochu bych se bál toho, že to Garth utopí v něčem, co je pro něj standardní. Rád se nechám překvapit. První díl ale mohu doporučit, tedy těm, kdo mají rádi komiksy, kde jsou dobré hlášky, kde je hodně násilí, ale pořád je tam příběh, kde jde hlavně o postavy.
A teď už k těm postavám, které tvoří tým, jenž má zajistit, že superhrdinové nebudou dělat moc velké problémy:

  • Billy Řezník - Vedoucí týmu, mozek, ale není to ten, kdo všechny drží pohromadě. Je to rozený zabiják, bouchač, který je čestný, ale suprákům hodlá natrhnout zadek, když je třeba.
  • Hughie Campbell - Skot, který měl trochu smůlu. Byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Ale to mu pomohlo se setkat s Řenzíkem a ostatními. Vypadá jako Simon Pegg a je na začátku v podstatě nevinný. Spolu s ním zjišťujeme, co je Banda zač a čeho všeho jsou schopni.
  • Mateřský mlíko - Obrovský černoch, který vypadá jako prvotřídní bouchač, ale ve skutečnosti je to starostlivý chlápek, co má dceru, o kterou se snaží starat, jak nejlépe umí. Když ale udeří, je to jako rozjetý vlak.
  • Francouz - Plešatý hubeňour, který vypadá jako trouba, ale když se naštve, tak nechcete být cílem jeho běsnění. Není tak snadní ho naštvat, ale v Bandě je to správný kumpán.
  • Ženská - Velká neznámá. Darick v závěru, kde nechybí náčrty toho, jak postavy vznikaly, naznačil, že se dočkáme jejího příběhu, takže se ještě máma ne co těšit. Tahle ženská je neskutečně tichá,  nevyjadřuje žádné emoce, ale je vražedná jako nikdo. Snad kromě jejích parťáků.
Komiks "Banda 1: Karty jsou rozdaný" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat