2013-05-10

#54: Scott Pilgrim 1: Vypečený život flákače - 85 %


Scott Pilgrim 1: Vypečený život flákače (Scott Pilgrim's Precious Little Life)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Scott Pilgrim's Precious Little Life" u Oni Press v roce 2004. České vydání se prodává černobílé v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Bryan Lee O'Malley
Kresba: Bryan Lee O'Malley

Jsou komiksy, od kterých moc nečekáte. Například "Scott Pilgrim" je přesně takový. Když jsem viděl snímek "Scott Pilgrim proti zbytku světa", dostal mě. Ten snímek mě naprosto ohromil, ale říkal jsem si, že to bude hodně pojetím Edgara Wrighta, který je přece jen hodně osobitým režisérem. Ještě chvíli trvalo, než jsem se dostal ke komiksu. Nakonec jsem si ho ale koupil. Proč také ne, když se dostal do Levných knih, kde se prodává za cenu 69 Kč, což je přece jen celkem rozdíl. Na druhou stranu, svědčí to o tom, že tahle série, ač poměrně levná, se u nás neuchytila. Je to škoda, protože po prvních stránkách mi bylo jasné, že výtečný film není daný až tak přínosem Edgara Wrighta, ale právě skvělou předlohou. "Scott Pilgrim: Vypečený život flákače" mi jednoduše vyrazil dech.
Poslední dobou objevuji nové komiksy, které jsem ještě neměl tu čest číst, a jsou zatím tři, které mě opravdu odrovnali: "Death Note: Zápisník smrti 1", "Bleach 1: The Death and the Strawberry" a právě "Scott Pilgrim: Vypečený život flákače". Všechny tři mě neskutečně bavily a u všech tří jsem se těšil na pokračování. Na pokračování "Scotta Pilgrima" si ale budu muset počkat, protože zrovna druhý díl je u Levných knih v podstatě nedostupný. A to nejen u nich. Ani v normálních nakladatelstvích, alespoň v Českých Budějovicích, není právě dostatkovým zbožím. Rozhodně se ale hodlám k téhle sérii vrátit, protože je to něco natolik originálního, že prostě chci vidět, jak to pokračuje, i když to samozřejmě tuším. Film se o sérii opírá velmi silně. Vzhledem k tomu, že Comics Point také nabízí všechny knihy za 69 Kč, spolehnu se pravděpodobně na něj.
Scott Pilgrim je obyčejný kluk, kterému je 23 let, má kapelu, je nejlepším borcem na rvačky v celé provincii (mimochodem, je z Kanady) a právě začíná chodit s jednou středoškolačkou, což jeho kamarádi kvitují s posměchem. Jeho život není jednoduchý, je to docela flákač, moc peněz nemá, tak žije se svým homosexuálním spolubydlícím Wallacem, kvůli finanční situaci spolu spí i v jedné posteli. Naštěstí Wallace se zajímá spíše o nápadníky Scottovy sestry než o samotného Scotta. Scottův život by byl celkem bez problémů, kdyby se mu do snů nezačala vkrádat nová holka. Jako kdyby se tam objevila z čistého nebe. O co větší je Scottovo překvapení, když Ramonu Flowers potká i v reálném světě. Všechno ostatní se nyní mění na podružné a Ramona se stává středem jeho vesmíru, co na tom, že má holku. Je zde ale přece jen jeden problém. Ramona by s ním i chodila, ale Scott musí nejprve porazit sedm jejich ďábelských bývalých kluků. V první knize se utkává s prvních z nich - s Matthewem Patelem.
Brian Lee O'Malley se ve své tvorbě inspiroval mangou, ale jeho styl je natolik svébytný, má rysy amerického stripu, že si vytvořil natolik unikátní kresbu, že si ho jen těžko spletete. To bohužel může vést  i k tomu, že vás komiks odradí. Stejně tak i pro někoho nemusí být příjemné černobílé provedení. V současné době v Americe vychází vázaná verze knihy v barvě. Pochybuji, že se jí my dočkáme. Je to škoda, ale nedá se nic dělat. Brian ale není originální pouze v kresbě, ale také v příbězích. V jednu chvíli se jedná o mladickou romantiku, aby následně došlo na čistou komedii, potom jsou zde snové sekvence a naprosto absurdní konverzace. Pak ale přijde na počítačovou hru. Souboje Scotta s "Evil Ex" jsou akční, epické a z poražených vypadávají peníze. Matthew Patel jich v sobě moc nemá, takže je jasné, že se jednalo pouze o bosse na první úrovni. Scott za jeho poražení získává jen 2 dolary 40 centů. Čekají ho ale další souboje a rozhodně více peněz. A možná se i dočká toho, že s Ramonou skutečně bude moct chodit. "Scott Pilgrim: Vypečený život flákače" je vtipný, absurdní a originální komiks, který se dnes dá koupit doslova za hubičku. Pokud jste se k němu ještě nedostali, zkuste ho.

Brian i s manželkou Hope Larson
Kdo je Brian Lee O'Malley?
Autor komiksu "Scott Pilgrim", který ho nejvíce proslavil, je napůl Korejec, napůl Kanaďan. Narodil se ve francouzské části Kanady, konkrétně v Ontariu, ve městě London. Zde také začal svou kariéru, ale v současné době byste ho našli spíš v Los Angeles, kde žije se svou ženou, také komiksovou autorkou Hope Larson. Aby byla jejich rodina ještě zajímavější, ona má německé a švédské předky. Jeho prvním autorským komiksem bylo "Lost at Sea", ale pak už se šest let věnoval jenom Scottovi Pilgrimovi. Poslední díl vydal v roce 2010 a loni oznámil práci na novém komiksu s názvem "Seconds". Nový příběh drží v tajnosti, tak pod článkem pouze první obrázek. Brian je mimo jiné i muzikant a začínal v různých kanadských kapelách s krátkou životností, za sebe nyní vystupuje jako Kupek.
Ukázka z připravovaného komiksu "Seconds"
Komiks "Scott Pilgrim: Vypečený život flákače" vydalo nakladatelství BB/art. Komiks můžete zakoupit v Comic Pointu.

Žádné komentáře:

Okomentovat