2017-03-27

#1401: Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe - 100 %

Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe (Usagi Yojimbo: Tomoe's Story)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 90 až 93 série "Usagi Yojimbo" a jako "Usagi Yojimbo Color Special" čísla 1 až 3 u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2008 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Kniha "Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe" mi dala přesně to, co jsem očekával. No dobře, možná ne přesně, protože jsem myslel, že se příběh Tomoe posune ještě o něco dál, ale na druhou stranu se zde posunul příběh Usagiho a Tomoe a je to příběh skutečně krásný. Kniha "Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe" se odehrává celá v provincii Geishu, kam opět zavedly cesty našeho oblíbeného ušáka. Zde může opět pobýt se svou přítelkyní Tomoe, s kterou ho pojí velmi blízké pouto, ač se to pouto nikam dál nepohnulo. Alespoň prozatím. A asi všichni víme, jak to dopadne, ale to vůbec nevadí, protože příběhy zde prezentované vás dovedou opět okouzlit.

Prvním je "Příběh Tomoe", kde Tomoe Usagimu vypráví, jak se vlastně stala dvorní ochránkyní samotného lorda Noriyukiho. Zde poznáváme, kde se v ní bere síla, ale i ochota zdržet se určitých potěšení, která život přináší. To ale ještě netuší, co na ni čeká. Příběh "Dveře" nás vrací k jednomu předmětu, s nímž jsme se již v minulosti potkali a který i tentokrát nadělá problémy. Především pak samotnému lordu Noriyukimu. Stan Sakai zde spojuje realistický obrázek lordova dvora a politických intrik s fantastickými prvky, což v sérii prostě krásně funguje. Hlavně pokud se zde objevují monstra, což v tomto případ platí.

Také fantastický, ale vlastně úplně jiný, je příběh "Liška", kde Stan Sakai využívá klasickou japonskou mytologii k tomu, aby ukázal, jak silný je vztah Usagiho a Tomoe. Tomoe je pro svého přítele ochotna udělat všechno, pokud se on dostane do situace, kdy mu hrozí velké nebezpečí. A to vše je přitom podáno velmi lidsky a krásně. "Duch ve studni" je pak trochu rozsáhlejší a zabírá celkem dva původní sešity. V první řadě se jedná o detektivní příběh. Někdo vraždí hosty lorda Noriyukiho a je potřeba zjistit, kdo to byl. Pak je zde opět fantastický, tentokrát spíše duchařský prvek. A nakonec je potřeba rozvíjet i příběh Tomoe. Všechno funguje dokonale, a pokud si myslíte, že je vám všechno jasné, dovede vám Stan svými vypravěčskými schopnostmi zase jednou vyrazit dech, anebo vás alespoň překvapí tím, jak se děj vyvine.

Se starými známými se setkáváme v komiksu "Zloděj a lotosový kvítek", kde Usagi dál hraje hru s Kitsune a její mladou společnicí. Tohle je chytrý a zábavný příběh, který vás ale připravuje na to nejlepší, co v knize najdete. Tím je komiks "Chanoyu". Chanoyu je čajový obřad, který Stan Sakai prezentuje. Prezentuje ho výtečně, ale ty emoce jsou mnohem silnější díky tomu, co se odehrává mimo tento obřad, co se odehrává v postavách, které se ho účastní. Finále je tak smutně krásné, až jsem jen zíral, jak moc mám postavy zažrané v sobě a jak moc mě to dojalo, i když se zde vlastně nic nestalo. Anebo právě proto. Kniha "Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe" je pro mě prostě skvělá, protože se ještě více přimknete k Usagimu a Tomoe.

Komiks "Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat