2020-05-06

#2120: Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce


Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 252 až 259 série "Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Tom DeFalco, Roger Stern
Kresba: Ron Frenz, Rick Leonardi

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" není vyloženě novinkou na českém trhu, protože zde máme komiks "Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma", který obsahuje sešity 252 a 256 až 259 série "Amazing Spider-Man", které jsou zároveň součástí i knihy "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce". V komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" najdeme tedy vlastně jen sešity 253 až 255, které se v knize "Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma" neobjevily v podstatě jen proto, že jsou to uzavřené jednoduché příběhy, které děj nikam výrazně neposouvají, pokud by se zdálo, že ano, tak jsou to stejně v podstatě scény, které se jen opakují - viz například dění okolo vztahu Petera Parkera a tetičky May. Zrovna tenhle konflikt není moc dobře popsaný a vypadá jen nucené emocionální vypětí, aby byl příběh trochu zajímavější, ale ve skutečnosti je to jen taková rádoby dramatizace.

To hlavní, co se děje v komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce", je skutečnost, že Spider-Man získal svůj tmavý kostým, který byl pro fanoušky tentokrát velkým překvapením, ale vzhledem k tomu, že už i my známe příběh, který u nás vyšel třeba jako "Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1" a "Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2", takže to pro nás velká neznámá není a víme, jak to bylo i s tím, že se Venom skutečně zrodil. Tady se Peter sžívá s novým kostýmem, zjišťuje, že je skutečně hodně unikátní a má speciální schopnosti, které docela vítá v boji s nebezpečnými živly, kterých je v New Yorku skutečně plno. Tentokrát dostáváme trochu větší zvířata, jako jsou Hobgoblin, ale i ty menší jako třeba Red Ghost, kteří nejsou ani tak častí, i když své místo ve světě Marvelu rozhodně mají.

Přiznám se, že tenhle příběh mě celkově nezaujal. Snad je to tím, že už je tak známý, nad e to tím, že jeho velká část česky vyšla a ta část, co zde vyšla poprvé, rozhodně není tak zajímavá, abyste měli pocit, že čtete naprosto nový příběh. Je to ten samý příběh, jen doplněný o pár vedlejších odboček, které vše skutečnosti ani nejsou tak zajímavé. Prostě jde o jednu dodávku, co zůstala potopená ve vodě, pak ji konečně vytáhli, pak se kolem ní chvíli něco dělo, aby se nakonec ukázalo, kdo je za vším, co se dodávky týká, i když ten nepřítel je známý v podstatě ihned. Nějaké skutečné tajemství v tom opravdu není, dialogy nejsou nijak vytříbené, vtipy nejsou vyloženě skvělé, i když nutně neurazí, ale celkově je to takové prostě jen natahování dlouhé série, kdy se oddaluje odhalení toho, co všechno kostým, který má Peter nově na sobě, dokáže.

Komiks "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" je fajn z toho pohledu, že se jedná o doplnění příběhů, které o Spider-Manovi známe. Vlastně je to fajn jen v tom ohledu, že tu máme pár dalších sešitů, které jsme do té doby česky neměli. Tím to ale bohužel tak nějak končí. Ty nové příběhy jsou tuctové, nejsou nijak zásadně zajímavé, neposouvají dění nikam dál a popravdě neposouvají ani postavu, i když se nějaké prvky tváří, jako že o něco jde. Ale třeba scény v redakci jsou nudné, stejně tak i konfrontace s May. Co se týká vztahů se ženami, je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" v podstatě o ničem, i když se tu o tom dost mluví. A pravda, na konci už to začíná být trochu zajímavé. Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" je ale nakonec zásadní skutečně jen proto, že obsahuje první příběhy Spider-Mana v černém kostýmu. Moc víc v tom není.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Komiksový výběr Spider-Man 8: Mutantský faktor
Komiksový výběr Spider-Man 9: Padlé město
Komiksový výběr Spider-Man 10: Pavučina
Komiksový výběr Spider-Man 11: Pomsta Sinister Six
Komiksový výběr Spider-Man 12: Svatba
Komiksový výběr Spider-Man 13: Noir
Komiksový výběr Spider-Man 14: Dolů mezi mrtvé
Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek

Žádné komentáře:

Okomentovat