2020-05-05

#2119: Bludiště 1


Bludiště 1 (Dédales)
Vydalo nakladatelství Trystero v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Dédales" v roce 2019. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Charles Burns
Kresba: Charles Burns

Ještě dříve, než vyšel komiks v Bursově rodném jazyce, tedy v angličtině, dočkali jsme se ho v češtině, a to díky péči nakladatelství Trystero, které se zaměřuje na podobné undergroundové pecky, které by v současné době nejspíš jiné nakladatelství nevydalo. A ta péče, kterou nakladatelství knize "Bludiště 1" dalo, je vskutku patrná, formát je velký, jak se na evropské album sluší - kniha totiž nejprve vyšla ve francouzštině, kde jako by měl Burns více prostoru než v Americe, a tam jeho dílo nezapadá do mainstreamu. A je jasné, že jakmile nejste mainstreamoví, tak se trochu hůře prosadíte, a to i přesto, že jste poměrně zavedený umělec a máte za sebou. Je dobře, že ale Burnse někdo vydávat chce, protože jeho dílo je prostě jedinečné. A platí to i pro knihu "Bludiště 1", která však díky své koncepci může být pro čtenáře celkem zklamáním. Jedná se totiž - jak název napovídá - o první díl série, která by měla mít díly tři.

V Burnsově případě se ukázalo, že rozdělení na několik sešitů nemusí být až tak moc funkční. U "Bludiště 1" to rozhodně platí, protože když knihu dočtete, najednou si řeknete, že to je sice hezké, co jste doteď četli, ale skončilo to tak nějak nijak. Ono by se to dalo "omluvit" i tím, že Charles Burns má prostě specifický styl, jeho komiksy jsou jaksi halucinační, psychedelické, někdy není smysl na první pohled vidět, pokud tam nějaký vůbec má být, ale v tomhle případě si řeknete, že i na něj je to relativně uhlazené a že je vlastně celkem jasné, co vypráví. V první knize se ale jen rozjíždí a pak najednou končí, ve chvíli, kdy se vlastně nic nestalo, Burns dal jen prostor několika málo parádním panelům, ať už velký nebo menším, ale jinak zůstával hezky při zemi. A konec je navíc ve chvíli, kdy se ani nic vyhroceného neděje. Jako by se skoro nedělo nic. Prostě jen dva jsou na kafi, on je divný, ji přesto zajímá. A ona si dá další kafe.

Jasně, ono se to nejspíš rozjede, ale tím, jak je to rozdělené na alba, tak to najednou hodně ztrácí. Charles Burns potřebuje víc prostoru, protože chce něco vyprávět, ale když sám sebe takhle usekne, najednou je z toho celkem tuctový sešit, který dává na odiv jeho zálibu v béčkových filmech. Jelikož tu sám sdílím, tak je to pro mě zajímavé, ale jsem si jistý, že tohle nemusí nadchnout každého. Navíc zrovna mi nepřijde nijak skvělé, že tu zjednodušeně přepisuje děj jednoho ze základních sci-fi kamenů, kterým je film "Invaze lupičů těl" z roku 1956. Ti, co mají béčka rádi, tenhle film znát budou, ti, co béčka rádi nemají... no, těm to asi stejně moc neřekne. Jako tak nějak to hezky funguje pro děj, to ano, ale zaplácat tím víc jak dvě stránky... Nějak mi to prostě nesedělo. Navíc to převyprávění je takové otrocké, nudné. Pak je to chvíli zajímavé a pak je konec. Nevím, nemohu si pomoct, ale v tom formátu, kdy má komiks jenom 64 stran, Burnsův vypravěčský styl prostě nefunguje.

Komiks "Bludiště 1" je, co se kresby týká, naprosto skvělý Burns. Je vyspělý, má svůj styl dávno zažitý a dovede přijít s obrazy, které jsou prostě natolik jedinečné, že jsou neopakovatelné a originální. V tomhle směru je prostě Charles Burns unikátní. Nelze mu moc vytknout a některé jeho výtvory jsem si skutečně prohlížel pěkně dlouho. Ne, abych v nich našel smysl, nebo alespoň ne nutně takový, který v něm viděl autor, ale prostě jsem v tom chtěl odhalit něco víc. A je to krásné, je to zajímavé, je to pořád nevšední. Ale pak je tu celkový příběh, který je na 64 stránkách nerozvinutý, je nudný a nakonec nedostává tolik prostoru, který Burns prostě potřebuje, alespoň v tomto případě ano. Nevím, koho napadlo, aby se jeho dílo rozdělilo do několika sešitů, a tak vyšlo i u nás, ale "Bludišti" to prostě nesedí, větší a lepší zážitek by byl celý komiks najednou.

Komiks "Bludiště 1" můžete zakoupit na stránkách Trystera.

Žádné komentáře:

Okomentovat