2019-10-09

#2046: Usagi Yojimbo 32: Záhady


Usagi Yojimbo 32: Záhady (Usagi Yojimbo: Mysteries)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 159 až 165 série "Usagi Yojimbo" u Dark Horse. Souborně vyšlo v roce 2018 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stan Sakai
Kresba: Stan Sakai

Ano, může se to stát i Stanovi Sakaiovi. Kniha "Usagi Yojimbo 32: Záhady" není rozhodně špatnou knihou, ale na Stanovu standardní úroveň je to přece jen něco, co není až tak jedinečné. Přece jen, jste zvyklí na to, že sází jeden skvělý příběh za druhým. Tady to také není vyloženě výjimka, ty příběhy, které jsou zde prezentovány, jsou skvělé, ale najednou máte pocit, že už i Stan trochu jede na setrvačnost, že se malinko zasekl, jako kdyby nechtěl ušáka někam víc posunout, jako kdyby se mu zalíbilo u detektivních příběhů, a tak u nich zůstal. Není to špatné, ty příběhy jsou zajímavé, dobře se čtou, dokonce je v nich něco víc, než by se na první pohled zdálo, ale po dočtení jsem si trochu posteskl, že tohle je sice pořád super, ale něco tomu malinko chybí. Něco, co by i tuhle knížku dělalo naprosto úžasnou.

Kniha "Usagi Yojimbo 32: Záhady" obsahuje celkem čtyři příběhy, které byly původně rozdělené do sedmi sešitů a k tomu ještě dva krátké bonusové komiks s Chibi Usagim, což je taková ta karikovaná verze Usagiho, která je roztomilá a má velkou hlavu. nás ale přece jen budou více zajímat ty dlouhé příběhy, přece jenom, to, co prezentuje Chibi Usagi jsou spíš jen takové milé bonusy. Knihu "Usagi Yojimbo 32: Záhady" otevírá komiks "Hatamotova dcera" a otevírá ho rovnou dramatickou scénou. Muž s malou dcerou uniká lesem, ale nedokáže zmizet. Naštěstí se dívka schová, než jejího otce zabijí. A dívku nalezne - jak jinak - Usagi. Ten ji dovede do města, kde je inspektorem Ishida a společně případ řeší. Stan Sakai tak vlastně příběh použil nejen k vyprávění detektivní zápletky, ale i tomu, aby dostal Usagiho do společnosti Ishidy na delší dobu. To se ukazuje i v dalším příběhu, pojmenovaném "Smrtící fugu". V mysli mi uvízl nejvíce, protože Stan Sakai zde skvěle používá jedno z japonských specifických jídel pro zápletku, která je velmi dobře vygradována.

Následuje povídka "Tělo v knihovně", která je rozdělena rovnou na dvě části, protože postavy jako Kitsune si prostě víc místa zaslouží. Takže v tomto příběhu máme rovnou tři oblíbené postavy, kromě Usagiho a Kitsune je to samozřejmě také Ishida. Nechybí vám taky Gen už delší dobu? Nebo jiné postavy z Usagiho života a jeho minulosti? ně už celkem jo, a to i přesto, že Ishida je skvělá postava a rychle se stal mým oblíbencem. Ale Usagiho svět se najednou smrskl na detektivní příběhy. Jsou dobré, ale najednou je to i celkem jednotvárné. Aby Stan Sakai ale ukázal své vypravěčské schopnosti, napsal příběh "Past na myši", který má rovnou tři části a který nám ukazuje, že první tři komiksy v knize "Usagi Yojimbo 32: Záhady" nebyly jen samostatné povídky, ale jsou to příběhy, jež jsou provázané a mají hlubší význam. Dozvíme se jaký, ale rozuzlení v knize "Usagi Yojimbo 32: Záhady" nečekejte.

A následují ještě dva roztomilé příběhy, které si užijete jako třešničku navíc. Kniha "Usagi Yojimbo 32: Záhady" nepřináší z hlediska série vyloženě jedinečné a naprosto uchvacující příběhy, ale Stanovi Sakaiovi se musí nechat, že i u třicátého druhého dílu dokáže přijít se zápletkou, která vás navnadí na to, co se bude dít dál. A jelikož zase tak často cliffhangery nenechává, je to i z tohoto hlediska něčím jiné. I když se mi kniha "Usagi Yojimbo 32: Záhady" nelíbila tolik, jaké jiné díly s ušákem, pořád se nedá popřít, že je Stan Sakai skvělým vypravěčem, který má co vyprávět. A jeho práce s japonskými reáliemi, hlavně tedy v příběh "Smrtící fugu" je úchvatná. Ke všemu je to doplněno i skvělou kresbou. Dověděl jsem se, že Usagi má vycházet u IDW v barvě. Trochu bych se bál, že to naruší příběhu s dlouhouchým roninem, ale docela rád se nechám překvapit.

Komiks "Usagi Yojimbo 32: Záhady" zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihy:
Usagi Yojimbo 8: Stíny smrti
Usagi Yojimbo 9: Daisho
Usagi Yojimbo 10: Mezi životem a smrtí
Usagi Yojimbo 11: Roční období
Usagi Yojimbo 12: Ostří trav
Usagi Yojimbo 13: Šedé stíny
Usagi Yojimbo 14: Maska démona
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II - Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc
Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji
Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem
Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové
Usagi Yojimbo 20: Záblesky smrti
Usagi Yojimbo 21: Matka hor
Usagi Yojimbo 22: Příběh Tomoe
Usagi Yojimbo 23: Most slz
Usagi Yojimbo 24: Návrat Černé duše
Usagi Yojimbo 25: Hon na lišku
Usagi Yojimbo 26: Zrádci země
Usagi Yojimbo 27: Město zvané Peklo
Usagi Yojimbo 28: Červený škorpion
Usagi Yojimbo 29: Dvě stě sošek Jizo
Usagi Yojimbo 30: Zloději a špehové
Usagi Yojimbo 31: Pekelná malba
Usagi Yojimbo: Senso

Žádné komentáře:

Okomentovat