2014-04-04

#570: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (3. část): Kruanova dobrodružství - 85 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
  • Příhody Malého boha
  • Příchod bohů
  • Kruanova dobrodružství
  • Kruanova cesta
  • Kruan a bohyně
  • Kruan a služebníci Zla
  • 1. výprava do Ztraceného světa
  • 2. výprava do Ztraceného světa
  • 3. výprava do Ztraceného světa
  • Prázdniny s Marťany
  • Planeta Xindlu
  • Šroťák
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: František Kobík

"Kruanova dobrodružství" jsou třetím dílem seriálu "Pod paprsky Zářícího" a jedná se tedy o uzavření trilogie, ale zároveň o zrození hrdiny, který dal celému příběhu nový rozměr a dal ještě vzniknout trilogii další, i když její život byl během na celkem dlouhou trať. "Kruanova dobrodružství" vycházela v rámci ročníku 1975/1976 časopisu "ABC " a zrodila se skutečně ikonická postava, podobně jako tomu bylo v případě "Rahana" nebo "Thorgala". Předchozí dva příběhy byly spíše o planetě, ale onen titulní hrdina zde chyběl, i když zde samozřejmě vystupovali Ru a Kan. Oni však byli stvořeni k tomu, aby světu dali společného syna - a asi není moc těžké zjistit, jak Kruan vlastně dostal své jméno.
Ukázka ze staršího vydání

Přicházející z hvězd jsou již dávno pryč, ale Kruan zatím mohl z malého miminka vyrůst v pořádného muže. Muže, před kterým je zrovna zkouška dospělosti, kdy v celkem třech úkolech - poměrně klasický vzorec - má prokázat, že je skutečně hoden stát se mužem a zároveň chrabrým synem svých rodičů. Tyhle zkoušky jsou docela nápadité a skvěle zapadají do vytvořeného světa, navíc ho ještě obohacují. Jenže tohle by samozřejmě nezabralo tolik prostoru, aby to vydrželo po celý rok v "ABC" a aby to udrželo zájem. Zkouška se odbude celkem rychle a pokračuje se k dalšímu dění.

Gron-c-chové musejí čelit novému nebezpečí. Jejich spojenci, Ron-otové, se setkali s velmi nebezpečnou rasou, která je podobná ušatcům, které již známe. Jsou to také čtyřrucí humanoidi, ale mnohem inteligentnější než ušatci. Je potřeba se na ně připravit a ujistit se, že nenapadnou i Gron-c-chy. A tak se Kruan a jeho společník Mbuna, jsou to přátelé na život a na smrt, a další členové obou kmenů, vydávají na cestu odvrácení nebezpečí. Jenže všechno je ještě komplikovanější, protože to vypadá, že jsou zde noví tvorové, kteří přišli na Žlutou planetu z nebes. A jejich snahy rozhodně nebudou tak mírotvorné jako v případě lidí ze Země.

Příběh obsahuje zajímavé prvky, které se mi osobně docela líbí. Třeba soutěživost v rámci zkoušky dospělosti. Není to taková ta soutěživost na život a na smrt, ale všichni jsou přátelé. Jiní autoři by tu automaticky vyvolali konflikt, ale Vlastislav Toman má foglarovskou školu bratrství. Pořád to má svůj smysl a já jsem za to rád. Komiks je trochu rychle utnut, ale to nevadí, protože další díl nám to vynahradí.,Jedná se o přímé pokračování. Co mi pak na druhou stranu trochu vadí, to je deus ex machina, mimochodem doslova, které přijde v závěru. Ale já s tímhle prvkem mám vždycky problém. "Kruanova dobrodružství" jsou jinak skvěle napínavým čtením a já se pořád divím, že lidi na tohle už docela kašlou a přijde jim to zastaralé. Co je zastaralého na dobrých příbězích a kvalitní kresbě?

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat