2017-12-08

#1585: Černá Palice 1: Tajemství počátků - 80 %


Černá Palice 1: Tajemství počátků (Black Hammer 1: Secret Origins)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Vyšlo původně jako "Black Hammer 1: Secret Origins" v roce 2016. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Jeff Lemire
Kresba: Dean Ormston

Mám s komiksem "Černá Palice 1: Tajemství počátků" trochu problém. Bylo mi jasné, že Jeff Lemire ho nepojme tradičně, to by snad ani nešlo, ale na druhou stranu nevím, jestli se mu vlastně podařilo vytvořit velmi dobrou nezávislou parodii/variaci na superhdinský žánr, která kritizuje superhrdiny stejně jako jejich příběhy a postavy vyzdvihuje, anebo se jen jedná o něco, co parazituje na superhrdinském žánru a bere z něj to, co je dobře známé a jen to v podstatě kopíruje. Při čtení budete mít pocit, že hlavní postavy mají až moc z takového Captain Americy, budete cítit ozvuky "Strážců" Alana Moora, ale dojde i na nějaké ty ozvěny z DC, které se prezentují třeba v procházení paralelními světy, jichž je jedna postava schopna, anebo v tom, že jedna z postav je v podstatě jen verzí Martian Manhuntera.

Příběh ale přitom vlastně moc superhrdinský není, protože z akčních scén, z bojů s arcipadouchy vidíme minimum. Jsou to jen takové krátké zápletky, vzpomínání na to, jaké bývaly časy, když byly hlavní postavy skutečnými hrdiny. Ale už nejsou. Právě tohle je trochu spojuje se "Strážci". Až na to, že my se vlastně v první knize nedovíme, proč jsou postavy nuceny žít v exilu, stejně jako se nedovíme, jak se dostali na místo, kde jsou a co to vlastně je za místo, že odsud nemohou pryč. Je jich celkem pět: Valda Darda, Zlatuška Zlatonoška, Barbufoun, Plukovník Bizár, Madam Vážka a Robotela. Mimochodem, tady musím pogratulovat Alexandře Niklíčkové, překladatelce knihy, že přišla se skutečně zajímavými jmény. V originále jsou to Abraham Slam, Golden Gail, Barbalien, Colonel Weird, Madame Dragonfly a Talky-Walky, což popravdě nezní vždy tak dobře jako ta česká jména.

Tahle pětice žije na venkově, nedaleko jednoho maloměsta, v domě, odkud se nemohou hnout. Už je to deset let, co se na místo dostali, deset let, které zde tráví ve svých tajných identitách, někteří neschopni se proměnit zpět na superhrdiny, jiní neschopní se změnit na člověka a přežívající jako ukryté zrůdy. Tohle není prostředí, kde by se dobře žilo, tohle je prostředí, kde si člověk vytváří psychické problémy. A tohle se hrdinům skutečně děje. Nedokáží a ani nemohou zapadnout, a tak se někteří z nich snaží znovu získat to, co bylo ztraceno, i když neví, jakým způsobem. Spíše vzpomínají, užírají se, kopou se do zadku a ničí snahu těch, jimž se v novém světě vede docela dobře. Ale jsou tady ještě vnější události, které mohou zasáhnout. S těmi kniha končí a tam se zatím víc nedovíme.

S knihou "Černá Palice 1: Tajemství počátků" dostáváte komiks, který vás rozhodně dokáže překvapit tím, jak je možné také superhrdiny pojmout, že to je vlastně vztahové drama, kde mají postavy problémy se svou vlastní existencí, s tím, jak zapadnout, jednoduše hledají samy sebe, protože jsou v podmínkách, kdy nic moc jiného ani nemohou. Neví, co se s nimi stalo, a nevíte to ani vy, což vás žene ve čtení dál. Není to klasické superhrdinské čtení, i když si to z něj bere hodně, někdy až zbytečně moc doslovně. Je to ale čtení, které v sobě má zajímavý retrostyl, jenž vás dovede nadchnout. Navíc to zůstává jiné a originální. Alespoň většinu času ano. I když mám o některých prvcích příběhu ne úplně nadšené mínění, pořád si myslím, že je to velmi zajímavá série a další díl to snad brzy potvrdí.

Knihu "Černá Palice 1: Tajemství počátků" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat