2017-07-18

#1482: Batman 7: Konec hry - 90 %

Batman 7: Konec hry (Batman: Endgame)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 35 až 40 ve druhé řadě série "Batman" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Endgame" poprvé v roce 2015 u DC Comics. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč (brožovaná vazba) a 669 Kč (pevná vazba).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Snyder
Kresba: Greg Capullo

Kniha "Batman 7: Konec hry" dokazuje, že Scott Snyder je pořád jedním z nejlepších scenáristů, kteří kdy na Batmanovi dělali. Ale zároveň s ní mám trochu problém, protože se tady pustil do něčeho, co já si představuji trochu jinak. Nechci tvrdit, že  to zvládnul špatně, naopak, jeho příběh je pořád strhující, ale prostě Joker je postava, která se dle mého nejlépe definuje ve chvíli, kdy o něm nic nevíte, kdy neznáte jeho minulost, kdy se ji nesnažíte zjistit, kdy znáte několik verzí toho, jak to vlastně mohlo být, a nejste schopni se rozhodnout. A ani se rozhodnout nechcete. Právě ta nejistota je jeho silou stránkou, stejně jako nejistota toho, s čím dalším přijde. A zrovna tenhle ohled využívá Scott Snyder naplno. Nový Jokerův plán je skutečně šílený.

Batman se musí hned na začátku utkat s Ligou spravedlnosti. Proč po něm jdou jeho přátelé a kolegové? Co provedl? Je to všechno ještě následek upraveného séra doktora Crana alias Scarecrowa? Ne, je za tím ještě něco víc a Batmanův nepřítel se brzy odmaskuje. Scott Snyder měl celkem složitou roli, protože bylo potřeba Jokera vrátit poté, co mu byl stažen obličej, což byla jedna ze zásadních událostí začátku eventu "The New 52", kdy se série DC začali znovu vydávat od prvního čísla. Právě tím, že si Joker sundal obličej, šokoval hned v knize "Batman Detective Comics 1: Tváře smrti". Co s tím? Co se sundaným ksichtem? Jak to udělat, aby se mohly postavy dál vyvíjet, aby to dál dávalo smysl? A tak se Scott Snyder rozhodl, že se podívá do minulosti.

Příběh knihy "Batman 7: Konec hry" je na minulosti závislý, vychází z ní, ale dává do ní nový prvek, který sice do Batmanova světa zapadá, ale tak nějak mi pasuje k Jokerovi jen částečně. Je tohle ultimátní vysvětlení? Scott Snyder si uvědomuje, že tady vstupuje na docela tenký led a ví, že nesmí před čtenáře postavit dogma. A tak nechává v pozadí stále určitou nejistotu. Jsou ty fotografie pravé, anebo je to jen photoshop? Je to, co Joker říká, pravda, anebo zase lže? Tahle nejistota je důležitá, i když ke konci bere za své. Musím říct, že konec mě asi nejvíce zklamal, protože zbytek knihy mě dovedl pohltit a nepustil mě, dokud jsem se nedostal až k závěru. Tam trochu zasáhla i ruka shůry, což zrovna není prvek, který bych vyhledával.

I přesto, že je zde finále, které mi přijde lehce slabší, navíc až moc otevřené, ale s tím, že se aspoň můžete těšit na další knihu, tak je pořád kniha "Batman 7: Konec hry" dalším povedeným zářezem a dalším pořádným zásahem do Batmanova světa. Tohle je zásah, který mě bavil a jedna z nejlepších konfrontací Batmana s Jokerem. Možná rovnou Batmana s jakýmkoli záporákem. Scott Snyder se chopil svého runu s neskutečnou silou a dál dokazuje, že je schopný, tvůrcem. Výtečně spojuje psychologii postav se skvělými, až velkolepými akčními scénami, v čemž mu zdatně pomáhá i Greg Capullo, který je dokáže mnohdy nesmírně detailně vykreslit, a to jak v případě průvodu městem, tak i v případě finálního souboje, který je překvapivě krvavý. Scott Snyder a Greg Capullo nepřekonali začátek své spolupráce na Batmanovi, ale ukázali, že Temný rytíř je pořád ve skvělé formě. Dovedou se ještě překonat?

Komiks "Batman 7: Konec hry" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman 1: Soví tribunál"
"Batman 2: Soví město"
"Batman 3: Smrt rodiny"
"Batman 4: Rok nula - Tajné město"
"Batman 5: Rok nula - Temné město"
"Batman 6: Hřbitovní směna"

Žádné komentáře:

Okomentovat