2013-07-01

#164: Amazing Spider-Man 6: Ezekielův návrat - 70 %

Spider-Man je jednoduše legendární komiksový superhrdina a v provedení od J. Michaela Straczynského nesmí na Comics Blogu chybět. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/spider-men-ezekieluv-navrat.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)

Amazing Spider-Man: Ezekielův návrat (Amazing Spider-Man: The Book of Ezekiel)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 502 až 508 série "Amazing Spider-Man" u nakladatelství Marvel. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč. 

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: John Romita Jr.

Kdo je vlastně ten Ezekiel? Myslím, že to je hodně zásadní otázka, která vrtala v hlavě mnoha fanouškům, kteří četli Spider-Manovi příběhy od J. Michaela Straczynského postupně, ale i těm, kteří je například u nás četli se zpožděním v jednotlivých sbírkách. Objevil se zničehonic, ukázal Peterovi, že má stejné pavoučí schopnosti, nebo alespoň hodně podobné, a vysvětlil mu mnoho, co o sobě Peter ještě nevěděl. Ale proč se s Peterem kontaktoval? Jaký k tomu měl důvod? Jen nezištné zájmy pomoci spřízněné duši? Anebo je pravda trochu hlubší?
Sbírka "Spider-Man: Ezekielův návrat" je komiksem, kde se odpovědi na všechny výše položené otázky odhalují. Kniha obsahuje celkem sedm sešitů, kdy první je samostatným příběhem, který vypráví o krejčím, jež spravuje kostýmy superhrdinům. Hezký příběh o tom, co by měl člověk udělat ve chvíli, kdy ví, že dojde ke zločinu. Jak se zachovat? Nechat všechno být a hledět si svého, anebo ohrozit sebe a své blízké a pokusit se pomoct? Docela zajímavá otázka, na kterou si každý z nás musí odpovědět sám.
Další dva sešity tvoří jeden příběh, kdy se do světa dostává něco, co je natolik silné, že i Spider-Man sám by měl problémy se se silou vypořádat. Jeho průchod astrálními světy, který se udál v předchozí sbírce "Spider-Man: Šťastné narozeniny", vypustil magickou sílu, která byla dávno uzavřena. Tvor v podobě ženy se mu chce odvděčit. Buď Spider-Man přijme odměnu, kterou je vláda nad světem, anebo bude muset zemřít. Skutečně výběr, jak se patří. Spider-Man se bude muset spojit s parťákem nečekaným. Tím je samotný bůh lži – Loki. Přiznám se, že Spider-Manovy výlety do oblasti magie moc nemusím, ale jeho konverzace s Lokim a snaha boha přemluvit, aby vyzkoušel pořádný newyorský hot dog, se mi líbily.
Ještě před samotným příchodem Ezekiela následuje menší příběh o tom, jak se daří Mary Jane. Ta se vydává do Los Angeles, aby zde získala roli ve filmu. Jenže filmový byznys je pořádně vybíravý a krutý a každý není na úspěšnou modelku zvědavý. Plány nedopadají nejlépe. Tenhle příběh je v podstatě jen mezihrou, abychom zjistili, že svět stále plyne dál a v životě hrdinů se neustále něco děje. Tím hlavním tahákem jsou následující tři kapitoly, které nesou název "Ezekielův návrat".
Příběh "Ezekielův návrat" není o tom, jak se dál rozvíjí mýtus totemů, i když i s tím má hodně společného. Spider-Man se znovu setkává s Ezekielem, aby konečně poznal jeho pravou tvář. Ezekiel je sám tím, kdo poznává sebe samého a své skutečné já. Pointa celého příběhu je trochu provařená a očekávaná, ale uzavírá se tím jedna zásadní kapitola. Myslím si, že právě zde J. Michael Straczynski ukázal jednu ze svých slabin, a to přílišné napasování svých příběhů na seriálová klišé. Děj by si zasloužil možná jiný konec, silnější, zásadnější. Ale nedá se svítit. Nemusíme se však bát, že už by Straczynski neměl nic v rukávu. Stačí počkat na sbírku "Spider-Man: Hříchy minulosti".

Komiks "Amazing Spider-Man: Ezekielův návrat" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat