2020-09-10

#2130: Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji



Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji (The Walking Dead Vol. 32: Rest In Peace)

Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 187 až 193 v sérii "The Walking Dead". Souborně v originále komiks vyšel jako "The Walking Dead Vol. 32: Rest In Peace" v roce 2019. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.

Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard, Stefano Guadiano, Cliff Rathburn

A je tu konec... Skoro se mi chce napsat jen tohle, i když mi to vlastně není tak líto, protože jsem to dopředu věděl. Věděl jsem, že kniha "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" uzavírá příběh série "Živí mrtví", u níž jsem - přiznám se - doufal, že bude nekonečná. Už na začátku, když ji Robert Kirkman začal psát, se holedbal tím, že ji bude psát, dokud ho bude bavit, že chcete vědět, co bude dál, dál tam, kde většina hororových zombie filmu končila. A ano, tak nějak jsem si myslel, že by to mohl psát až do smrti. Ale to by byl nesmysl a z určitého pohledu je dobře, že už to skončilo, že se to nemůže víc zkazit. A nemyslím si, že se série za tu dobu, co vycházela, za celkem 193 dílů, které se vměstnaly do 32 knih, zhoršila. "Živí mrtví" jsou sérií, která byla dobrá od začátku do konce. Jasně, byla v ní slabá místa, sem tam děj hodně zpomalil, ale nebyl zde nikdy propad na nějaké dno, nebyla zde nikdy skutečně nudná vata, která by čtenáře odradila.


A teď je konec. Tak se mu pojďme trochu věnovat. Kniha "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" je nejtlustší knihou v celé sérii, protože ta si udržovala za celou dobu celkem dobrý standard. Prostě šest původních komiksových sešitů, nic víc, nic míň. Tentokrát je těch sešitů sedm a ten poslední je navíc extra dlouhý. V knize "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" se toho musí vyřešit docela dost, takže je pochopitelné, že trochu nabobtnala. V první řadě se musí vyřešit konflikt ve velkém Společenství. Jako kdyby Rick, kamkoli přijde, rozséval rozbušky, kterých se někdo chytne a nechá pak idylku vylétnout do povětří. I když pravda, on ten konflikt ve Společenství bobtnal už nějakou dobu, stačilo jen málo, aby to pořádně bouchlo. A tady to pořádně bouchá. Až dojde na úplný závěr a něco se ve vás zlomí. A pak je tu ještě poslední díl, který je výletem do budoucna, i když především ohlédnutím za tím, jak to s některými postavami dopadlo.


Nebudu lhát. Konec, který Robert Kirkman v knize "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji", mi nesedí. Představoval bych si jiný, popravdě bych si představoval klidně ten, který nastínil v doslovu. Jsem prostě pro jiný typ konců a tohle mi přišlo... No prostě to zakončil tak, jak by se očekávalo. Velké drama, ale v konečném důsledku happy end. Já bych raději to velké drama a pak ještě vzít poslední naději. Přesto má asi pravdu v tom, že by to tak dobře nefungovalo. Lidé si chtějí prožít emoce, a to se jim v knize "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji". V tom druhém konci... No asi by to byly trochu jiné emoce, nejspíš vztek a frustrace z toho, jak to skončilo. Nebude asi tolik lidí, jimž by se to zamlouvalo tolik jako mně. Takže to je jen takové jediné moje povzdechnutí, ale jinak nebudu lhát, zhltl jsem knihu "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" na posezení a nemohl jsem se od ní odtrhnout, dokud jsem nedošel do konce.


S knihou "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" jako kdyby se něco zlomilo. Robert Kirkman ukončil jednu z nejzásadnějších komiksových sérií, ale já se na ní dívám především jako na něco, co výrazně posunulo zombie žánr. Anebo ho alespoň vrátilo do popředí zájmu. Doufám, že po něm přijdou další autoři, dostatečně zajímaví, kteří ještě budou schopni světu ukázat, že zombie žánr tu pořád je, je pořád zajímavý a má o čem vyprávět. Robert Kirkman začal tvořit "Živé mrtvé" čtyřicet let poté, co George A. Romero stanovil, jak bude tento žánr na dlouhou dobu vypadat, z čeho bude vycházet. A i po těch čtyřiceti letech ukázal, že je co vyprávět, že to může chytnout masy. Jasně, objeví se spousta napodobovatelů, lidé, co nemají co říct a jen se vezou na vlně zájmu, ale mezi tím vznikají i další zajímavá zombie díla. A za to jsem moc rád. Díky za "Živé mrtvé" a díky za to, že končí jako skvělá série.

Na blogu najdete také recenze na knihy:
Živí mrtví 1: Staré dobré časy
Živí mrtví 2: Míle a míle
Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi
Živí mrtví 4: Touha je slepá
Živí mrtví 5: Nejlepší obrana
Živí mrtví 6: Život plný utrpení
Živí mrtví 7: Ticho před bouří
Živí mrtví 8: Zrozeni k utrpení
Živí mrtví 9: Smutek nás pozůstalých
Živí mrtví 10: Čím se stáváme
Živí mrtví 11: Střez se lovců
Živí mrtví 12: Život mezi nimi
Živí mrtví 13: Těžká cesta zpět
Živí mrtví 14: Není úniku
Živí mrtví 15: Kým chceme být
Živí mrtví 16: Ten velký svět
Živí mrtví 17: Důvod se bát
Živí mrtví 18: Co přijde pak
Živí mrtví 19: Válečné bubny zní
Živí mrtví 20: Totální válka, část první
Živí mrtví 21: Totální válka, část druhá
Živí mrtví 22: Nový začátek
Živí mrtví 23: Šepot a řev
Živí mrtví 24: Život a smrt
Živí mrtví 25: Není cesty zpět
Živí mrtví 26: Volání do zbraně
Živí mrtví 27: Válka šeptem
Živí mrtví 28: Neodvratný osud
Živí mrtví 29: Jak daleko zajdem
Živí mrtví 30: Nový světový řád

Žádné komentáře:

Okomentovat