2018-05-07

#1691: Naruto 24: V úzkých - 65 %


Naruto 24: V úzkých (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 209 až 217 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2004 u Shueisha, Inc. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Na knize "Naruto 23: Potíže" se mi celkem líbilo to, že Masaši Kišimoto nepostupoval tak, jak se nabízelo, což kvituji s povděkem. Ale na druhou stranu, v případě knihy "Naruto 24: V úzkých" už použil nástroj, který osobně moc nemusím. Je to deux ex machina, kdy se stane něco proto, že je zde autorský zásah bez toho, aby zde byly náznaky toho, že se něco takového může stát. Autor to pak dovede okecat, to je jasné, vysvětlí, proč se to stalo, ale ze začátku je zřejmé, že mu jde jenom o překvapení, které čtenář čekat nemůže, protože to nevychází ze souvislostí, které zde byly do té doby prezentovány. Tohle chápu spíše jako jakousi formu autorské neschopnosti, nebo prostě jen nevíry v sebe sama a nejistoty, co udělat dál, aby to pořád bylo skvělé.

Chápu, proč Masaši Kišimoto udělal to, co udělal. Dostal se do situace, kdyby některé jeho postavy mohly celkem snadno umřít. A on píše příběh, který nemá jasnou cílovou skupinu, ale jedná se o široké publikum včetně dětí. Jeho série nemůže být masakr, k čemuž se tady schylovalo, pokud by na onen zásah shůry nedošlo. Navíc je celou dobu celkem jasné, s kým musí Naruto vlastně bojovat v téhle části příběhu, aby to mělo opravdu ty správné grády. A k tomu souboji se pomalu schyluje, však se také s dvacátou sedmou kniho uzavírá jedna velká část série. Ale k finálnímu souboji je ještě daleko a od knihy Naruto 24: V úzkých" nečekejte, že byste si Naruta moc užili. Ten se zde objevuje jen v několika málo scénách, jako kdyby se nacházel mimo hlavní scénu, aby se na ten svůj velký nástup mohl pořádně připravit.

O čem je kniha "Naruto 24: V úzkých"? Jak název napovídá, jednoduše o tom, že se postavy dostaly do úzkých a je teď na někom jiném, aby je z toho dostal. Tady přichází ten prvek deux ex machina, který Masaši viditelně prezentuje jako velké překvapení. Jo, je to fajn, ale prostě je to trochu podfuk na čtenáře. Díky tomu ale má Masaši Kišimoto prostor k tomu, aby rozehrál další skvělou akci, která by mohla zajímavě vypadat ve filmovém provedení. Ale je fakt, že tím by zase postavy něco ztratily. Toho by se musel chopit někdo hodně dobrý, kdo je schopen zachovat kouzlo mangy. A ani v Japonsku tolik tvůrců není. V manze ale vypadá akce skvěle a skvěle se na ni dívá, hlavně proto, že si Masaši prostě hraje s technikami a vymýšlí, co ho zrovna napadne. A jo, má zde hodně prostoru, ale využívá ho dobře, i když si může vymyslet v podstatě cokoli. Ale na tom série tak trochu stojí od začátku.

Kniha "Naruto 24: V úzkých" není vyloženě zklamání, ale přece jen je to pro mě lehce slabší díl právě proto, že Masaši Kišimoto použil prvek, který vede jen k tomu, že ho dostane z úzkých, kam se sám dostal - mimochodem deux ex machina použije rovnou dvakrát a ještě ho graduje. Prostě musel přijít někdo další, kdo příběh posune, protože stávající rozložení postav na to nemělo. Alespoň ne ve chvíli, kdy se většina z nich ocitla na pokraji smrti. Fajn, snad na to brzy zapomeneme a snad přijde Masaši Kišimoto s nějakým pokračováním, které bude vypravěčsky na lepší úrovni a zase nás pořádně vtáhne do děje. I když ono se mu to díky skvěle rozkreslené akci daří pořád. Jen tady trochu zaváhal. I tak ale budete hltat to, jak se bude situace jednotlivých soubojů vyvíjet. A to je dobře, čtenář je pořád natěšený na to, co bude dál.

Komiks "Naruto 24: V úzkýchzakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Naruto 23: Potíže"

Žádné komentáře:

Okomentovat