2018-05-04

#1690: Batman/Želvy nindža Adventures - 60 %


Batman/Želvy nindža Adventures (Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures" v roce 2017. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Matthew K. Manning
Kresba: Jon Sommariva

Pokud máte rádi Želvy nindža, budete mít rádi i komiks "Batman/Želvy nindža Adventures". Nakladatelství Crew v nedávné době vydalo knihu "Batman/Želvy nindža". Jestliže jste si mysleli, že tohle bude pokračování, tak rozhodně ne Prostě se jedná o další příběh, v němž se želváci setkali s Batmanem a společně byli nuceni řešit případ, který se dotýkal jejich světů. Není zde žádná návaznost, není zde zmíněno ani to, že k jejich vzájemnému setkání došlo. Prostě jeden uzavřený příběh, který nemá nějaké moc velké návaznosti, ale na jeden zátah by mohl být docela sranda. A přesně takový je. Jasně, musí vám sednout dětinskost želváků - v téhle knize nic moc vážného nehledejte - ale pokud se tak stane, budete se při čtení usmívat.

Kniha "Batman/Želvy nindža Adventures" má překvapivě docela zajímavý příběh, který se nejprve tváří jako takový batmanovský detektivní. Batman chce zjistit, co se děje v Gothamu, proč z Arkhamu prostě jen tak mizí ti nejtěžší zločinci, nezanechají po sobě žádnou stopu a někdy se ani pořádně neobjeví. Něco se stalo, něco je někam přeneslo, ale není jasné, kdo to udělal, a není jasné, kam ti zločinci zmizeli. Někteří se ale objeví, ale kromě nich se také objeví podivné trojúhelníkové útvary, které by mohly být branou do jiného světa. A asi je celkem jasné, do jakého světa tahle brána povede. Ano, bude to do světa, kde se snaží lidi chránit čtveřice želvách nindžů a jejich krysí taťka/mistr.

Rozhodně nečekejte, že se příběh v "Batman/Želvy nindža Adventures" vyvine nějakým úchvatným způsobem, ale musí se mu nechat, že svou funkci plní. A hlavně jsou zde postavy, které znáte a které se chovají tak, jak očekáváte. Musím ale říct, že Jokera, jak je tady prezentovaný, moc v lásce nemám. Nemám ho rád jako toho, kdo je skutečně šaškem, i když smrtícím, mám ho naopak rád jako toho, kdo vlastně vůbec vtipný není, ale o to víc je smrtící. Jeho linie s Harley je celkem nudná, i když se Manning hodně snaží o to, aby nenudili. Jenže ani Joker, ani Harley nejsou tak vtipní, jak byste si přáli. Jejich snažení je spíše nuda. O to více mě bavili želváci, kteří vtipní jsou a kteří jsou takoví, jaké si je přejete - akční, směšní a jednoduše zábavní.

Kniha "Batman/Želvy nindža Adventures" je prostě komiksová zábava, kde Batmana a jeho záporáky uvidíte v trochu jiném světě. Právě na konfrontaci dvou rozdílných světů komiks stojí, což je patrné hlavně na tom, jak ve světě želváků fungují další členové Batmanovy rodiny, především Robin a Batgirl. Tohle jsou postavy, které jsou také celkem zábavné. Příběh nekončí nějakou skvělou, epochální bitvou, ale přece jen na celkem povedenou řežbu dojde. Pak knihu s klidem zavřete s tím, že to vlastně byla docela sranda a že vám nevadilo ji číst. A byla to sranda, bavil jsem se dobře, ale nutno přiznat, že nějak dlouho na knihu asi vzpomínat nebudu. Ale rozhodně bych byl rád, kdyby se u nás Želvy nindža objevovaly v komiksu častěji.

Komiks "Batman/Želvy nindža Adventures" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat