2017-12-30

#DP48: Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die - 45%


Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die
Vydalo Hachette Fasciolli jako 139. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 7 série "Avengers Arena" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v dubnu 2017.

Scénář: Dennis Hopeless
Kresba: Kev Walker, Alessandro Vitti

Autorem recenze je Daniel Palička.

Přivítejte již třetí špatné Avengers ve třetí sérii projektu "Ultimátní komiksový komplet". Ano, je to tak, opět jsem byl hodně zklamaný. Jestliže vás to zajímá, tak tato kniha by se dala po stránce kvality přiřadit ke komiksu "Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies", který psal Jonathan Hickman. Scénář tentokrát psal Dennis Hopeless - tomu u nás česky vyšel pouze jeden příběh točící se okolo mladé party X-Menů nesoucí název "X-Men: Premiéra". Nyní si bere na starost několik mladších hrdinů, kteří se budou muset rozhodnout. Buď budou zabíjet, nebo zemřou. 

Příběh vypráví o tom, jak je parta 16 teenagerů poslána na takzvaný Murderworld. Nad ním má kontrolu zločinec Arcade, jehož si mnozí hrdinové pamatují pro jeho vlastnoručně vytvořené atrakce a hry, jimiž se snažil porážet hrdiny, mezi které stojí za zmínku X-Meni nebo Spider-Man. Nyní dostal nový nápad v podobě soutěže. Ta má jednoduchá pravidla. Všichni musejí přežít v prostředí, kde si prostředky k životu musí vyhledat sami. Aby to bylo ještě zajímavější, všichni budou muset bojovat proti sobě navzájem, jelikož pouze jedna osoba může z Murderworldu odejít živá. Nápad je dle mého zajímavý, jelikož dost připomíná televizní soutěž "Kdo přežije" ("Survivor"). V ní totiž máte několik soutěžících, kteří postupně vypadávají kvůli hlasování na kmenových radách. Až ve bude rozhodnuto, kdo zvítězí a vítěz získá bohaté odměny. Sám mám tento pořad rád, tím pádem jsem byl zvědavý, jak se Hopelessovi podaří tento námět využít v superhrdinském žánru. Bohužel, skoro všechno zkazil.

S tímto dílem mám hned několik problémů. Prvním velkým problémem jsou postavy. Jak bylo již zmíněno, dohromady zde najdete 16 hrdinů, kteří nejsou dobře napsáni. Mnohdy si říkáte, proč daná postava udělala zrovna takové rozhodnutí. Vztahy vám taky nepřijdou příliš zajímavé. K tomu připočítejme taktéž minimální povědomí samotných superhrdinů, alespoň v našich končinách. Určitě si říkáte, proč zmiňuji věc, která nemá vliv na děj. Mýlíte se, opravdu má. Z celé šestnáctky protagonistů budete znát pouze jednoho. Ostatní vám vůbec nic nebudou říkat, protože jsou převážně z týmů Runaways a Avengers Academy, s nimiž jsme se prostřednictvím komiksu neměli možnost seznámit. Tím pádem vám například budou úplně ukradené smrtelné ztráty jednotlivých postav. Ano, jsou zde úmrtí, jež jsou docela brutální na poměry klasického marvelovského komiksu, což oceňuji. Ale budete zarmouceni, když jedna z hrdinek absolutně hloupým způsobem zemře hned na začátku, aniž by řekla jediný dialog? Naštěstí s tímto autor počítal, proto budete mít možnost si přečíst vize osvětlující minulost některých aktérů, za což jsem velice rád, protože pokud jste některé z postav ještě nepotkali, máte ideální šanci poznat jejich původ. K tomu připočítejme také momenty, kdy určitý jedinec představí skupinku několika přeživších. 

To by tedy byla potíž čísla jedna. Pak zde máme tempo. Když zde máme akční pasáže, tempo je svižné, jenže při dialogových sekvencích ne. Při komunikaci mezi vícero postavami nebudete nijak extra zaujati a budete mít chuť je co nejrychleji přečíst. Většinou v nich totiž budou řešeny zbytečnosti, jenž nemají vliv na děj. Naštěstí zde jsou během některých momentů výjimky. Menší výtku bych měl také k hlavnímu záporákovi, který mi tu jednoduše nepřišel oslňující. Jistě, zjistíme o něm nové informace, ale i tak vás nedokáže zaujmout.

Nakonec bych ještě zmínil poslední negativum. Kniha má dohromady pouhých 7 z 18 čísel série "Avengers Arena", což znamená, že děj skončí ve chvíli, kdy začíná docházet k zajímavějším zvratům. Jelikož pokračování v rámci projektu "Ultimátní komiksový komplet" nevyjde, nebudeme tedy mít možnost se dozvědět, kdo nakonec vyhrál a jak dopadla většina hlavních charakterů. Myslím, že je to škoda. Jestliže totiž někoho tento příběh zaujme, bude se muset spokojit pouze se sedmi sešity, které by měly sloužit jakožto ideální začátek pro budoucí dění série. 

Abych jenom nezmiňoval to špatné, musím zmínit kresbu, protože ta byla povedená. Sice nevím, zda bych styl Keva s Alessandrem zařadil někde na vrchol komiksové kresby, ale stále se jedná o zajímavé styly, s nimiž dokážou specificky vykreslit prostředí. Taktéž ještě jednou zmíním pěkné představení minulosti některých hlavních postav spolu se zajímavě vymyšleným nápadem.

"Ultimátní komiksový komplet 139: Avengers Arena - Kill or Die" mě nakonec zklamal. Jistě, máte výbornou myšlenku, která může zaujmout čtenáře, jenže pokud ji napíšete špatně, i přes excelentní hlavní nápad to nebude moc kvalitní počin. Kdyby Dennis Hopeless neměl špatné charaktery a horší tempo se slabším hlavním zloduchem, rozhodně bych dal větší hodnocení.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"
"Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance"
"Ultimátní komiksový komplet 136: Death of Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 137: Original Sin (Part 1)"
"Ultimátní komiksový komplet 138: Ms. Marvel - No Normal"

Žádné komentáře:

Okomentovat