2017-12-29

#1600: Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově - 65 %


Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově (Hall of Fame: Carl Barks)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo "Hall of Fame: Carl Barks" v roce 2017. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Carl Barks
Kresba: Carl Barks

Super, máme tu komiksy od Carla Barkse, což je samozřejmě legenda komiksů z Kačerova! Chtělo by se říct, že to je super, a ono to skutečně fajn je, protože Barks měl fantazii a dokázal tvořit příběhy, které nejsou nijak opakující se, ale jsou mnohdy velmi originální. Knihu budete číst a uvědomíte si, že se náměty příliš neopakují, a to i přesto, že je zde určit jednotící téma, které je uvedeno i v názvu knihy - "Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově". Ano, jsou zde komiksy, kde automobily, případně jiné dopravní prostředky hrají nějakou roli, ne vždy hlavní, někdy i vedlejší. Někdy skutečně jen podružnou. Takže Carl Barks, to jsou vlastně komiksy od autech. Anebo to se nám tahle sbírka v podstatě snaží říct. Bohužel rozhodně nedokáže docenit, co Barks Kačerovu skutečně přinesl. A to je škoda.

Kniha "Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově" skoro neobsahuje nic o tom, kdo vlastně Carl Barks byl, a to i přesto, že je zde textu požehnaně. Komiksu je zde dost, Barksovy komiksy jsou většinou do deseti stran, navíc tvořil i jednostránkové, a tak se jich v knize "Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově" sešlo docela dost. A mezi nimi je text, který se zabývá automobily. Ano, jedná se mnohdy prostě jen o povídání o tom, jakým automobilem se Carl Barks inspiroval, něco je doložené, něco jsou dohady. A je toho hodně. Text se zabývá různými typy vozidel, jejich opravou, v jakém příběhu bylo auto použito, ale přitom zde není přesně uvedeno, o jaký příběh se jedná. Prostě jen zmínka o tom, že v jednom příběhu bylo tohle a tohle. Na první pohled tak máte pocit, že se jedná o celkem obsáhlou studii, ale nejde do hloubky a jedná se spíše o obecný text, který sem tam odkáže na stranu v knize, kde se můžeme přesvědčit, že zmiňované skutečně bylo použit. Ale neplatí to o všem popsaném.

Na jednu stranu je skvělé, že se nám představuje Carl Barks ve sbírce, která je věnována jen jemu, na druhou stranu je těžké docenit jeho přínos na několika krátkých příbězích, které se věnují jen autům, bez toho, abychom mnohdy věděli, o čem se mluví, protože ty příběhy prostě znát nemusíme. Průběžný text se tak jeví skoro až zbytečný, protože mu nejde o to, aby se seznámilo s Barksovou tvorbou, ale aby se tam mohl Geir Hasnes, očividně velký Barksův fanda z Norska, vykecat, ale nováčkovi, který se s Barksem teprve seznamuje, nepřinesl nic skutečně zajímavého, jen spoustu textu navíc, jenž zabere docela dost stránek a naroste díky němu rozsah. Ten text je sice doprovázen výseky z komiksů, většinou se jedná o jednotlivé panely nebo jen jejich výřezy, které ale zůstávají v originálním jazyce... Tady mi zase přijde, že buď Egmont opět nemohl moc zasahovat do vydání, anebo se to nebralo jako zásadní.

Opět je super, že tu máme knihu "Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově", protože tu máme sbírku komiksů od Carla Barkse, které jsou prostě dobré a budou vás bavit, ale na druhou stranu je to v knize, která se překvapivě soustředí jen na automobily, místo aby se více věnovala samotné osobnosti Barkse, kterého každý znát nebude, respektive nebude vědět podrobnosti o jeho roli pro Disneyho a pro Kačerov. Je škoda, že první sbírka s Barksem nebyla více seznamující, že jsme se více nedověděli o jeho přínosu a že jsme neměli více popisků k jednotlivým příběhům, nikoli jen obecně k automobilům, které jsou v Barksově tvorbě očividně důležité, ale nemyslím si, že by měly hrát prim. Ale nedá se nic dělat, přebíráme vydání z jiné země a musíme se smířit s tím, že tam jedou trochu jinak. Nic to nemění na tom, že si komiksy od Carla Barkse stejně užijete a budete nad nimi plesat.

Komiks "Zlatá klasika 3: Carl Barks a auta v Kačerově" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zlatá klasika 1: Don Rosa"
"Zlatá klasika 2: Romano Scarpa"

Žádné komentáře:

Okomentovat