2017-12-02

#DP36: Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance - 80 %


Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance
Vydalo Hachette Fasciolli jako 135. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 druhé řady série "Young Avengers" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v únoru 2017.

Scénář: Kieron Gillen
Kresba: Jamie McKelvie, Mike Norton

Autorem recenze je Daniel Palička.

Tým Young Avengers není pro nás zas tak neznámý, jelikož jsme ho díky projektu "Ultimátní komiksový komplet" mohli poznat v rámci jeho druhé řady, konkrétně prostřednictvím knihy "Ultimátní komiksový komplet 70: Avengers - Dětská křížová výprava", kterou bych zařadil mezi slabší díla. Kniha sice nebyla vyloženě špatná, ale hlavní linie mohla být zkrácena o polovinu sešitů. Samozřejmě, kresba byla výborná, ale celkově mi tato kniha přišla průměrná. 

Nyní si řekneme, jak dopadl první komiks samostatně zaměřený přímo na Young Avengers. Jistě, poprvé se sice objevili ve zmíněné knize, ale ta se nedala považovat za komiks čistě o nich, jelikož jste v něm taktéž mohli vidět jiné členy různých týmů Avengers (například Captain America, Luke Cage nebo Spider-Man).

Na začátek musím zmínit menší mínus. Samotný příběh je celkem primitivní, jelikož kvůli jednomu Wiccanovu kouzlu dojde k problémům, které budou muset být zažehnány. A do těchto problémů budou zapleteni také rodiče mnohých členů z Young Avengers. Když už jsem nakousl mladé Avengery, bylo by dobré si říci něco málo o sestavě. Z původní sestavy nám zůstal čaroděj Wiccan s Hulklingem (ti spolu mají vztah) a Kate Bishop alias Hawkeye. Zbytek už jsou pouze nováčci. Prvně zde máme dlouhodobého člena Avengers a příslušníka impéria rasy Kree, Noh-Varra. Ten byl dříve známý pod přezdívkou Marvel Boy. Dále zde je černošská superhrdinska Miss Marvel a severský bůh klamu Loki. Ano, máme zde také Lokiho, jenže ne tak, jak ho známe. Jak víte, během událostí komiksu "Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení" totiž klasický Loki zemřel při obléhání Asgardu. Jenže i přesto byl bratr Thora oživen do podoby mladého kluka. 

Sestava zní celkem slibně, a když se to tak vezme, i přes primitivnost zápletky mají jednotliví hlavní hrdinové svůj charakter. Kromě toho zde jsou zajímavé vztahové linky, kdy například vidíme kromě homosexuálního vztahu Wiccana a Hulklinga vzájemné týmové pošťuchování mezi Miss Americou a Lokim. Nemusíte se bát, Kate Bishop zde také bude mít svoji vlastní linii. Charaktery tím pádem nemají chybu. Hned bych rád zmínil kresbu. Musím uznat, že kreslíři si na mnoha panelech opravdu vyhráli. Máte tudíž možnost spatřit opravdu originální panely, jenž vás dokážou nadchnout. Dám příklad v podobě stránky, na které máte nakreslenou trojici různých hrdinů. U každého hrdiny máte zvýrazněnou jeho část příběhu, přičemž v několika okénkách máte ukázán probíhající děj jednoho z trojky. Samozřejmě, každé okénko má svoji vlastní barvu kvůli tomu, abychom věděli, o kom je vyprávěno. Navíc, pro účely komiksu se umělecký styl hodí kvůli postavám. Přece jenom, když máte mladé hrdiny, tak můžete v klidu nakreslit jejich oči co nejvíce roztomile spolu s jejich velice výrazným tělem. 

Jako další bych zmínil humor, jelikož toho zde opravdu najdete hromadu. Tím bych se vrátil k předešlé recenzované knize, "Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers", protože jsem nezmínil jeden důležitý mínus. Kromě vážných sekvencí zde totiž byly pasáže, které se vás snažily rozesmát. Bohužel, byly tak špatné, že jste nechápali, proč je vůbec Fraction dával tam, kam je dal. A ano, i ta pěkná reference na herní sérii "Diablo" mě zas tak nerozesmála. Zde naštěstí humor funguje. Když totiž máte akční panely, vždy vám k nim dokáže někdo z týmu přihodit vtipnou poznámku. Dokonce zde máte nějaké ty reference na popkulturu. 

Sečteno podtrženo, "Ultimátní komiksový komplet 135: Young Avengers - Style > Substance" je opravdu vydařený komiks. Pokud neznáte tým Young Avengers, rozhodně si na seznámení s tímto týmem můžete koupit tuto knihu. Budete se bavit, nebudete pociťovat nudu, po dočtení si budete chtít pořídit další díly série zaměřené na tento tým teenagerů. Kresba vás překvapí, podobně jako postavy. Bohužel, zamrzet může o něco horší příběh. I přesto si ale tento komiks zaslouží vaši pozornost. Pokud navíc budete dost šikovní, dokážete všechny sešity přečíst za jeden večer.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiksy:
"Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers"
"Ultimátní komiksový komplet 122: Uncanny Avengers - The Red Shadow"
"Ultimátní komiksový komplet 123: Hawkeye - My Life as a Weapon"
"Ultimátní komiksový komplet 124: All-New Ghost Rider - Engines of Vengeance"
"Ultimátní komiksový komplet 125: Avengers - Avengers World"
"Ultimátní komiksový komplet 126: Silver Surfer - New Dawn"
"Ultimátní komiksový komplet 127: Nova - Origin"
"Ultimátní komiksový komplet 128: New Avengers - Everything Dies"
"Ultimátní komiksový komplet 129: Superior Spider-Man - My Own Worst Enemy"
"Ultimátní komiksový komplet 130: Thor: God of Thunder - The God Butcher"
"Ultimátní komiksový komplet 131: Infinity, Part One"
"Ultimátní komiksový komplet 132: Captain America - Castaway in Dimension Z"
"Ultimátní komiksový komplet 133: Infinity, Part Two"
"Ultimátní komiksový komplet 134: Fantastic Four - Voyagers"

Žádné komentáře:

Okomentovat